Burma: Buddhista szerzetesek demonstrálnak a muszlimok deportálása mellett

Azt mondják, hogy a buddhista gyakorlatok félelemnélkülivé tesznek. A buddhista szerzetesek nyíltan kiállnak amellett, amire mások csak gondolni mernek:

Az egykori burmai katonai junta ellen folytatott 2007-es tüntetések után több száz buddhista szerzetes ismét az utcára vonult. Azonban most nem a nagyobb szabadságért tüntetnek, hanem azért, hogy támogatásukról biztosítsák Thein Sein elnök nemrégiben tett javaslatát, miszerint az ország kisebbségi rohingja muszlim közösségének tagjait vagy deportálják vagy küldje őket táborokba.

A tüntetésre azután került sor, hogy több hónapja zavargások folynak az ország nyugati Rakhine tartományában a régió őshonos buddhista közösségei és a rohingja muszlimok között. Az erőszak akkor robbant ki, amikor júniusban muszlimok megerőszakoltak, majd megöltek egy buddhista nőt. A bűneseten felháborodva a helyi csőcselék megtámadott egy buszt és halálra vert 10 muzulmánt. Azóta Rakhine tartományában rendszeresek az összecsapások a két csoport között és a hivatalos becslések szerint már legalább 90 ember meghalt. Az emberi jogi csoportok attól tartanak, hogy ez a szám még ennél is magasabb lehet.

Az erőszakhullámra válaszul a burmai kormány vizsgálatot indított a térségben azért, hogy kiderítsék az erőszak okát. Bár Thein Sein a múlt hónapban egy parlamenti beszámolóban a buddhista szerzeteseket és más rakhine-i személyeket tett részben felelőssé a rohingják elleni gyűlöletkeltéssel, mégis azt mondta, hogy a kisebbségi csoportot nem fogadják szívesen Burma határain belül, és hogy az egyetlen „megoldás” az lenne, ha vagy kiutasítanák vagy pedig táborokba zárnák őket.”

A szeptember 2-ai tüntetést U Wirathu vezette.

„Három okból döntöttünk a tüntetés mellett. Először is, fel szeretnénk hívni a világ figyelmét, hogy a rohingja népcsoport nem szerepel a Burmában elismert 135 különböző etnikai csoport között. Arról is biztosítani szeretnénk mindenkit, hogy mi, a burmai nép nem nézi el az erőszakos cselekményeket. Végül, fel akarjuk hívni a figyelmet a határok védelmére, rámutatva arra a tényre, hogy a múltban voltak néhányan a nyugati határnál [amely Bangladessel határos], akiket nem érdekelt Rakhine tartomány biztonsága és felelőtlenül végezte a munkáját.

Már régóta békében élünk a különböző vallásokkal és etnikumokkal. De most itt vannak ezek a bengali illegális bevándorlók, akik azt követelik, hogy bennszülött etnikai csoportként ismerjék el őket és adják meg nekik az állampolgárságot. Azt akarjuk, hogy az emberek ismerjék az igazságot, azt, hogy a rohingja csoport nem burmai és hogy nem egy békés csoport. Ha békében élnének, akkor maradhatnának, annak ellenére, hogy illegálisan léptek az országba.

Ez nem arról szól, hogy azt szeretnénk, hogy az összes bevándorló – illegális vagy nem – hagyja el Burmát. Például sok illegális kínai bevándorló él Burmában, de a különbség az, hogy ők a saját dolgukkal vannak elfoglalva. Nem próbálják elpusztítani a bennszülött törzseket, gyarmatosítani az országot vagy elpusztítani a vallásunkat. [Burma egész muszlim lakossága csupán 4 százaléka a népességnek!]”

Forrás: France24, JihadOnBuddhists

Print Friendly, PDF & Email