Németország: „Az iszlamisták dzsihádot akarnak Európában”

Írta: Soeren Kern, Gatestone Institute, 2012. augusztus 21.

A német hírszerzés vezetője, Gerhard Schindler figyelmeztetett, hogy Európában nagy az iszlám szélsőségesek felől érkező terrorfenyegetés.

Egy a Die Welt német lapnak adott átfogó interjúban Schindler elmondta, hogy a német külügyi hírszerző ügynökség, a Bundesnachrichtendienst (BND) kifejezett aggodalmának adott hangot amiatt, amit a helyi terroristák vagy olyan egyének jelentenek, akik Európában születtek vagy nőttek fel és akik Afganisztán, Pakisztán, Szomália és Jemen háborús övezeteibe utaznak, hogy terrorista módszereket sajátítsanak el.

Schindler a következőt mondta: „Jemenben az al-Kaida hálózatok jelentenek különös veszélyt. Dzsihádot akarnak Európában. Egyik taktikájuk a „magányos farkas” modellt követi, vagyis olyan egyéneket, akik a célország állampolgárai és külföldön kapnak kiképzést. Tudjuk, hogy ez a stratégia jelenleg nagyon kedvelt az al-Kaida köreiben, ennek megfelelően mi is óvatosak vagyunk.”

Schindler bejelentését néhány nappal azután közölték, hogy a spanyol hatóságok letartóztattak három feltehetően al-Kaida terroristát, akik a gyanú szerint légi támadást terveztek egy Gibraltár közeli bevásárlóközpont ellen, a brit fennhatóság alatt lévő területen, Spanyolország legdélibb csücskénél.

Továbbá Schindler bejelentése egy jelentős biztonsági óvintézkedések közepette zajló bírósági tárgyalás közepette történt. A tárgyalás gyanúsítottja négy al-Kaida tag volt és július 25-én kezdődött Düsseldorfban. A német ügyészek szerint a vádlottak – három Németországban  (Észak-Rajna-Wesztfália) született és egy marokkói nemzetiségű iszlamista – „látványos terrortámadást” tervezett Németországban.

A Düsseldorfi Sejt néven is ismert vádlottakat a Német Speciális Erők (KSK Kommando Spezialkräfte) korábbi parancsnoka ellen tervezett merénylettel és az USA katonai bázisa elleni támadás kísérletével is gyanúsítják, utóbbi a bajorországi Grafenwöhr-ben található.

A német hatóságok 2010 elején kezdték megfigyelni a csoportot, amikor az amerikai Központi Hírszerő Ügynökség (CIA) figyelmeztette a német rendőrséget, hogy a marokkói Abdeladim el-Kebír (31) Németországba ment azután, hogy 2010-ben kiképzést kapott egy al-Kaida táborban az afgán-pakisztáni határ mellett fekvő Wazirisztánban.

A német ügyészek szerint El-Kebír (másnéven Abi al-Barra) volt a Düsseldorfi Sejt vezetője, aki egy azonosítatlan idősebb al-Kaida vezető parancsait követte és 2010 novemberében egy olyan terv előkészítésébe fogott, mely alapján középületeket, vonatállomásokat és repülőtereket robbantottak volna fel Németországban. A német rendőrség által folytatott több hónapos megfigyelést követően 2011 áprilisában El-Kebírt letartóztatták.

El-Kebír letartóztatása előtt szervezte be három társát, akiket még a Bochum német városban diákként eltöltött napjaiból ismert: a német-marokkói Jamil Seddikit (32), a német-iráni Amid Chaabit (21) és a német állampolgárságú Halil Simseket (28). Mindhármójukat 2011 decemberében vették őrizetbe.

Az ügyészek szerint Seddiki robbanóanyag készítéséért, Chaabi és Simsek pedig az al-Kaida vezetőségével való kapcsolattartásért volt felelős.

A bírósági vallomás során kiderült, hogy valamennyi vádlott feltűnés nélküli életet élt. Simsek például, aki a németországi Gelsenkirchenben született, a Bochumi Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát. Németországban akart rendőr lenni, de jelentkezését egészségügyi okokra hivatkozva visszautasították. Chaabi, aki Bochumban született, letartóztatása idején informatikát tanult a Hágai Egyetemen. Seddikinek érettségije volt és villanyszerelőként dolgozott.

Az ügyészek a nyomozók anyagai alapján 260 bizonyítékokat tartalmazó mappát állítottak össze, Az ügyészi vádirat 500 oldalt tesz ki. A fő vád terrorista sejt létrehozása és gyilkosság előkészítése volt.

A tartományi ügyész, Michael Bruns a bíróságnak azt mondta, hogy a vádlottak „látványos és sokkoló támadást” terveztek Németországban és hogy „félelmet és borzongást akartak kelteni.”

Az eljárás várhatóan 30 napig tart. Az ítélet novemberre várható. Ha a négy férfit bűnösnek találják, tíz évig tartó börtönbüntetéssel néznek szembe.

(2011 novemberében New Yorkban, a brooklyni kerületi bíróság összeesküvés vádjával ítélte el El-Kebírt, mert robbanószerrel és kiképzéssel támogatta az al-Kaidát. Ha kiadják és elítélik, El-Kebír életfogytiglanra számíthat.)

Fontolóra véve a német bürokraták helyi muszlim terroristákkal kapcsolatos aggodalmát, Alsó-Szászország a közelmúltban egy gyakorlati útmutatót adott ki a szélsőséges iszlámról, mely segít felismerni azokat a jeleket, melyek arról árulkodnak, hogy egy muszlim egyén szélsőségessé válik.

A biztonsági hivatalnokok elmondták, hogy a dokumentum célja csökkenteni a fenyegetést, amit a helyi terroristák jelentenek azáltal, hogy képezik a német lakosságot a radikális iszlámra és bátorítják a polgárokat, hogy a feltehetően iszlám szélsőségeseket jelentsék a hatóságoknak – egy lépés, ami válasz a Németországban fokozódó aggodalomra, amit a szalafista muszlimok növekvő magabiztossága váltott ki, akik nyíltan kijelentették, hogy az iszlám saria törvényt óhajtják bevezetni az országban és szerte Európában.

Az 54 oldalas dokumentum („Radikalizációs folyamat az iszlám szélsőségesség és a terrorizmus vonatkozásában”), mely számtalan részletet közöl a németországi iszlám helyzetről, aggasztó képet fest a helyi radikális iszlámról.

A jelentés szerint, a német biztonsági ügynökségek körülbelül 1140-re teszik azok számát, akik Németországban élnek, és nagy a veszélye, hogy iszlám terroristává váljanak. A jelentésből az is kiderül, hogy az elmúlt években több mint 100 ezer született német tért át az iszlámra és a „hírszerzési elemzés szerint az áttértek különösen hajlanak a radikalizációra… A biztonsági hivatalnokok szerint az áttértek 5-10 %-át szalafisták alkotják.”

Print Friendly, PDF & Email

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=5519

Bejegyzés: on 2012. Sze. 17.. A bejegyzés kategóriái: Legfrissebb, Németország, Soeren Kern. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

fascistbook

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes