A Mohamed filmet övező zavargások: avagy az iszlám legújabb harca a szólásszabadság ellen

Múlt pénteken 21 országban tüntettek muzulmánok egy Mohamedről készült YouTube film miatt. A líbiai nagykövet Chris Stevens és kollégáin kívül az iszlám szupremácisták a tunéziai amerikai nagykövetség megrohamozása közben további három embert öltek meg, egy embert pedig Libanonban öltek meg a muzulmánok, miközben egy mecsetből kiindulva kövekkel megdobálták a rendőröket, és felgyújtottak egy KFC éttermet, mint a gyűlölt Egyesült Államok szimbólumát. A barbár és véletlenszerű gyilkosságok egy átfogó cél szolgálatban vannak: hogy megfélemlítsék az Egyesült Államokat azért, hogy feladja a szólásszabadságot. És ami a legrosszabb, Barack Obama úgy tűnik, hajlandó erre.

Iszlám vezetők világszerte felszólítottak arra, hogy vessenek véget a véleménynyilvánítás szabadságának. Dr. Ahmed el-Tayyeb, a szunnita iszlámon belül a legtekintélyesebb és legbefolyásosabb intézmény, a kairói Al-Azhar Egyetem fő imámja szombaton kérte az Egyesült Nemzetek főtitkárát, hogy fogadjanak el egy ENSZ-határozatot, amely „megtiltja az iszlám szimbólumainak és szentnek tartott dolgainak olyan bolondok és félrevezetettek általi sértegetését, akik nem értékelik az emberek közötti társadalmi békét és lázadást szítanak. „Tayyeb sürgette hogy „az iszlám és más vallások szimbólumainak sértegetését bűncselekménnyé nyilvánítsák” és, hogy büntessék meg azokat, akik ilyen szörnyű cselekményeket követtek el és sértegették az iszlám Mohamed prófétáját”, bár azt nem részletezi, hogy milyen büntetésre gondolt. [Érdekes, hogy az egyetem januárban még kiállt a szólásszabadság mellett. Úgy látszik akkor az kedvezett az iszlámnak.]

Eközben az Arab News arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia főmuftija Abdul Aziz Al-Asheikh sejk „felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegye büntethetővé olyan nagy próféták és hírnökök sértegetését, mint Ábrahám, Mózes, Jézus vagy Mohamed.”

A Muzulmán Testvériség azt mondta, hogy „másfél milliárd muszlim érzéseinek megsértése nem tolerálható, és az emberek hitüket ért támadásra adott haragja és dühe előre kiszámítható, és gyakran megállíthatatlan”, és kijelentette, hogy „az összes mennyei vallás szentségei elleni támadásokat” törvénytelennek kellene nyilvánítani.

Ekmeleddin Ihsanoglu, az Iszlám Konferencia (OIC) szervezetének főtitkára, amely egy olyan 57 muzulmán országot tömörítő testület, amely az Egyesült Nemzeteknél már évek óta arra törekszik, hogy elfogadtasson egy olyan határozatot, amely a szólásszabadságot korlátozza, előre-megmondtam üzemmódban volt, mondván, hogy az erőszak „bebizonyította, hogy a véleménynyilvánítás szabadságával való visszaélésnek komoly következményei vannak, amire az OIC évek óta következetesen figyelmeztetett.”

Válaszul minderre, Barack Obama nem hangsúlyozta ki a szólásszabadság jelentőségét. Nem magyarázta el, hogy jogunk van olyan dolgokat mondani, amelyeket nem szívesen hallunk és népszerűtlenek, a nyugati társadalmaknak ez a biztosítéka a tekintélyelvűség és a zsarnokság ellen. Nem mondta, hogy a plurális társadalmakban, mindannyiunknak el kell viselni az olyan beszédet, ami nem tetszik anélkül, hogy cenzúrától vagy erőszaktól kellene tartani.

Ehelyett, úgy tűnt, hogy az iszlám szupremácistáknak megadja pontosan azt, amit akarnak. A Google cégtől, amely korábban bejelentette, hogy a Mohamedről készült sértő film a cég iránymutatásainak megfelel, ezért nem fogják eltávolítani a YouTube-ról, azt követelte, hogy vizsgálja felül a cég iránymutatásait, és távolítsa el a filmet. A Google visszautasította mindezt. Ezután az állítólagos filmrendezőt, a kopt keresztény Nakoula Basseley Nakoula-t, letartóztatta a film megjelentetése miatt, mivel el volt tiltva az internettől. Nakoula-t végül elengedték, de még megvádolhatják és be is börtönözhetik.

Nakoula-nak tarka múltja van, többek között állítólag metamfetaminnal kereskedett és banki csalásokban vett részt. De ha a videó miatt valóban visszaküldik a börtönbe, nem számít, hogy milyen priusza is volt, ne essünk tévedésbe: ő egy politikai fogoly lesz. Nem a metamfetamin, csalás vagy a próbaidő megsértése miatt fogják börtönbe zárni, hanem azért, mert megsértette Mohamedet. A bezárása annak lesz a szimbóluma, hogy amerikai megadja magát a saríának.

Ezek a zavargások és gyilkosságok erről szólnak. A fősodrású média kizárólag a Mohamed videóra fókuszál, mindenkit megnevez, akinek köze lehet hozzá, mégha csak nagyon távoli kapcsolatban is van vele (nekem például egyáltalán semmi közöm hozzá, de mégis több esetben megneveztek, mivel azok közül, akik csinálták a filmet, az egyikük állítólag beszédet mondott pár olyan gyűlésen, amit Pamela Geller és én szerveztem), ezáltal ártatlan emberek életét veszélyeztetik. A valóságban azonban a film csak egy ürügy. Világossá vált, hogy a zavargások vezényelve vannak és már jóval ezelőtt eltervezték őket, annak érdekében, hogy Omar Abdel Rahman vak sejket, az 1993-as World Trade Center robbantás kitervelőjét kiszabadítsák az amerikai börtönből, és visszavigyék Egyiptomba, és mindenekelőtt  azért, hogy ráijesszenek a Nyugatra, hogy bűncselekménynek nyilvánítson bárminemű olyan őszinte elemzést, amely arra vonatkozik, hogy az iszlám dzsihadisták hogyan használják az iszlám szövegeket és tanításokat arra, hogy igazolják az erőszakot és a felsőbbrendűségüket. Ez egy globális erőfeszítés arra vonatkozóan, hogy megfélemlítsék az Egyesült Államokat annak érdekében, hogy felhagyjon a szólásszabadsággal.

Nakoula Basseley Nakoula lehet, hogy azt a szerencsétlen címet fogja elnyerni, hogy az iszlám elleni blaszfémia új szövetségi bűncselekményének első elkövetője.

Forrás: Robert Spencer, PJ Media

Print Friendly, PDF & Email