A béke vallása ismét akcióban: most a buddhisták ellen

Szeptember 29-én Északkelet-Bangladesben körülbelül 25000 muszlim 22 buddhista kolostort, két hidnu templomot és több száz otthont gyújtott fel és rombolt le. A támadásokra azután került sor, hogy a muszlimok állítása szerint állítólag egy buddhista olyan fotót tett fel a Facebookra, amely „sértő” az iszlámra nézve.

Az erőszaknak több tucat falu esett áldozatul. A legsúlyosabb veszteségek Ramuban voltak, ahol 15 buddhista templomot tettek a földdel egyenlővé és több száz otthont gyújtottak fel. Mindez este 10 óra körül kezdődött, amikor több száz muszlim kezdett el összegyűlni, hogy tiltakozzanak. A tömeg hamarosan akkorára duzzadt, hogy a rendőrségi kordon nem tudodta megfékezni őket. Éjfél körül az emberek puskaport és gázolajat öntöttek a kolostorokra és otthonokra és felgyújtották azokat. Az egyik áldozatul esett kolostor a 250 éves Shima Bihar volt.

A rendőrség eddig 26! embert tartóztatott le. A helyi hatóságok szerint a rohingja muszlimok kezdték el a tüntetést. Bangladesh 161 milliós lakosságának 90%-a muszlim, a világ harmadik legnépesebb iszlám állama. A hinduk teszik ki az ország lakosságának 9%-át, a buddhisták és keresztények pedig csupán az 1%-át.

Kapcsolódó cikkek: Muszlimok buddhisták templomait és házait gyújtották fel (HVG)

Print Friendly, PDF & Email