Németország: Új reklámhadjárat az iszlám radikalizáció ellen

Írta: Soeren Kern, Gatestone Institite

2012. szeptember 5.

„A szalafisták a liberális-demokratikus jogrendszer ellen harcolnak és a radikális ideológiájukat akarják helyette bevezetni Németországban.” – Hans-Peter Friedrich, német belügyminiszter

A német kormány egy országos szintű poszterkampányt indított, mellyel a fiatal muszlim bevándorlók radikalizációja ellen küzdenek.

A reklámkampány kitalálója Hans-Peter Friedrich, német belügyminiszter volt, aki azért felelős, hogy Németország komplex módon tudjon reagálni a radikális iszlám ottani felemelkedésére.

A szeptember 21-én induló kampány során a posztereket – melyek négy különböző muszlimot ábrázolnak „MISSING” felirattal – a német nagyvárosok (főként Berlin, Hamburg és Bonn) bevándorlók lakta részeire fogják elhelyezni és német, török és arab szövegek olvashatók majd rajtuk.

A belügyminisztérium szerint a poszterek – melyeken egy segélyszám is szerepel az aggódó ismerősök vagy rokonok számára – azért készültek, hogy „szembeszálljanak a radikalizációval” és hogy „segítséget nyújtsanak”.

Az egyik poszteren a „MISSING” szó szerepel nagy méretben egy fiatal, sötéthajú férfi képe fölött és ez olvasható: „Ez a mi fiunk, Ahmad. Hiányzik, mert már nem olyan mint volt. Egyre inkább eltávolodik, napról napra szélsőségesebb. Attól tartunk, hogy teljesen elveszítjük – vallási fanatikusok és terrorista csoportok kezére kerül.”

Hasonló kitalált „MISSING” poszterek láthatók „a testvérem Hasszán”, „a barátom Fatima”, vagy „a fiunk Tim” feliratokkal.

Valamennyi reklám a „Radikalizáció Tanácsadó Központ” (németül Beratungstelle Radikalisierung) felhívására bátorít, amit 2012. január 1-jén indítottak. Ez a „Biztonsági partnerség: Együttműködés a muszlimokkal a biztonságért” (Security Partnership: Working Together with Muslims for Security) nevű kezdeményezés része, ami a német belügyminisztérium reményei szerint „megfékezi a fiatalok iszlamista radikalizációját.”

Az antiradikalizációs központ által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint „gyakran a szülők, rokonok, barátok és tanárok veszik elsőként észre, ha a kiskorúak szélsőségessé válnak, ugyanakkor gyakran az utolsók is, akikkel még kapcsolatban állnak annak ellenére, hogy a fiatalok egyre inkább elszigetelődnek. Azért, hogy egy ilyen nehéz helyzetben a lehető legjobb támogatást kapják és hogy képesek legyenek közösen fellépni az önökhöz közel álló kiskorúak radikalizációjával szemben, professzionális tanácsadó szolgálatok állnak rendelkezésre.”

A szöveg így folytatódik: „Friedrich német belügyminiszter 2011. június 24-én, a „Prevenciós Csúcson” megerősítette, hogy a muszlim kiskorúak és fiatal felnőttek iszlamista csoportok általi radikalizációja ellen határozottan fel fognak lépni. A tanácsadó központ ennek egy fontos eleme. Rendszerint az érintett egyén közvetlen környezetében élők azok, akik elsőként észreveszik, ha a fiuk, egy diák, barát vagy kolléga vallási hozzáállása vagy akár teljes világképe megváltozik, ha egyre inkább visszavonul a már kialakult körétől, elfordul a múltjától és radikális irányt vesz és egyre jobban azok az ideológiák vezérlik, melyek összeférhetetlenek egy liberális-demokratikus állam elveivel.”

A központ szerint az áldozatok „gyakran hevesen visszautasítják az egykori társaságukat és nem hajlandók többé „keveredni” velük. Ez a barátok, de különösen a szülők körében bizonytalanságot eredményez: konfliktust idéz elő bennük a gyermek üdvözölt vallásossága és az ezzel járó azon aggály között, hogy gyermekük esetleg „rossz körbe” kerül és elveszíti velük a kapcsolatot. Ez különösen igaz az olyan nem-muszlim szülők esetében, akiknek a gyermekeik az áttértek az iszlámra és számos kérdésük van az iszlámmal mint vallással kapcsolatban.”

A szöveg következtetése ez: „Az ilyen esetekben a szakszerű tanácsadás fontos és szükséges. Fontos felismerni a problémát mint olyat és sorra venni a kardinális ügyekre tett megoldási javaslatokat, végül pedig megtalálni a módját, hogy szembeszálljunk a radikalizációs folyamattal. A Migrációs és Menekültügyi Hatóság alatt működő „Radikalizációs Tanácsadó Központ” számos tanácsadó céggel áll kapcsolatban, ismer kontaktszemélyeket és speciális kérdésekben járatos hálózatokat valamennyi területen. A tanácsadó szolgáltatás minden állampolgár számára térítésmentesen vehető igénybe.”

A Belügyminisztérium szerint a Radikalizációs Tanácsadó Központ pillanatnyilag 20 ügyön dolgozik, melyek többsége olyan német szülőket érint, akiknek gyerekei az iszlámra tértek át. A poszterkampány, melynek költsége 300 ezer euró (90 millió forint) célja, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a muszlim szülőknek, akik aggodalommal szemlélik gyermekük mind’ szélsőségesebbé válását.

Sok muszlimot azonban feldühített a kampány, mely szerintük még több előítéletet kelt a muszlim bevándorlókkal szemben. Egy a Süddeutsche Zeitung német lapnak adott interjújában, Aydan Özoguz a balközép Szociáldemokrata párt (SDP) török-német elnökhelyettese így fogalmazott: „A kampány értelmezésében a szelíd tekintetű muszlimok azt sugallják, hogy bárkiből lehet fanatikus vagy akár terrorista.” Azt is megjegyezte, hogy a Belügyminisztérium nem tisztázta kellőképpen, mit is jelent valójában a „radikális” kifejezés: „A Belügyminisztérium beavatkozik, mihelyst a gyermekem áttér az iszlámra?”

Németországban nagyjából négy millió muszlim él, ezzel a lakosság körülbelül 5 %-át teszik ki – Franciaország után Nyugat-Európa második legnagyobb muszlim lakossága, egyúttal itt él a legnagyobb török kisebbség is.

Júliusban a németországi Alsó-Szászország tartomány gyakorlati útmutatót adott ki az iszlám szélsőségesekről, hogy segítse az állampolgárokat felismerni azokat az árulkodó jeleket a muszlimoknál, melyek radikalizációt sejtetnek.

A biztonsági hivatalnokok elmondták, hogy a dokumentum célja csökkenteni a fenyegetést, amit a helyi terroristák jelentenek azáltal, hogy képezik a német lakosságot a radikális iszlámról és bátorítják a polgárokat, hogy a feltehetően iszlám szélsőségeseket jelentsék a hatóságoknak – egy lépés, ami válasz a Németországban fokozódó aggodalomra, amit a szalafista muszlimok növekvő magabiztossága váltott ki, akik nyíltan kijelentették, hogy az iszlám saria törvényt óhajtják bevezetni az országban és szerte Európában.

Az 54 oldalas dokumentum („Radikalizációs folyamat az iszlám szélsőségesség és a terrorizmus vonatkozásában”), mely számtalan részletet közöl a németországi iszlám helyzetről, aggasztó képet fest a helyi radikális iszlámról.

A jelentés szerint, a német biztonsági ügynökségek körülbelül 1140-re teszik azok számát, akik Németországban élnek, és nagy a veszélye, hogy iszlám terroristává váljanak. A jelentésből az is kiderül, hogy az elmúlt években több mint 100 ezer született német tért át az iszlámra és a „hírszerzési elemzés szerint az áttértek különösen hajlanak a radikalizációra… Biztonsági hivatalnokok szerint az áttértek 5-10 %-át szalafisták alkotják.”

Friedrich belügyminiszter egy június 8-ai interjúban a Die Welt című német lapnak ezt mondta: „A szélsőséges szalafizmus olyan mint a kemény drog. Mindenki, aki megadja magát neki, erőszakossá válik.”

Friedrich azt is elmondta, hogy „az [iszlám] erőszak küszöbe riasztó módon csökkent. Egyetlen kérdés van csupán: A kormánynak minden törvényes eszközzel érthetővé kell tenni, hogy demokráciánk erős alapokon áll. A szalafisták a liberális-demokratikus jogrendszer ellen harcolnak és helyébe a radikális ideológiájukat akarják bevezetni Németországban. De ezt nem engedjük, hogy megtörténjen. Minden erőnkkel meg fogjuk védeni a szabadságunkat és a biztonságunkat.”

Print Friendly, PDF & Email

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=5613

Bejegyzés: on 2012. nov. 5.. A bejegyzés kategóriái: Legfrissebb, Németország, Soeren Kern. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

fascistbook

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes