Nagy-Britannia: fenyegetés miatt törölték az iszlámról szóló dokumentumfilmet

Írta: Soeren Kern

2012. szeptember 21.

A Channel 4 brit televíziós csatorna nem vetített le egy, az iszlám történetéről szóló dokumentumfilmet, mivel annak készítőjét fizikai bántalmazással fenyegették meg.

A privát közvetítésre szeptember 13-án, a csatorna londoni központjában került volna sor, történészek és véleményformáló közönség előtt, amit egy vita követett volna.

Az Iszlám: amit nem mondtak el egy neves brit történész, Tom Holland dokumentumfilmje, amelyben az iszlám eredetét tanulmányozza és azzal érvel, hogy kevés írásos történelmi bizonyíték van, mely megerősítené a mohamedán prófétáról, Mohamedről, és az iszlám eredetéről szóló állításokat.

A Cambridge-ben tanult történész a  dokumentumfilmben kritikus vizsgálatnak veti alá azt a hagyományos iszlám magyarázatot, mely szerint Mohamed a  muzulmánok szent könyvét, a Koránt  közvetlenül és „teljes egészében” Gábriel arkangyaltól kapta a hetedik században.

Holland szerint a muzulmánok vélekedésével ellentétben sokkal valószínűbb, hogy a Korán és az iszlám teológia az évszázadok során fokozatosan fejlődött, az arab birodalmak terjeszkedésével párhuzamosan. Szerinte számos „fekete lyuk” van a történelmi feljegyzésekben, és azt sejteti, hogy az iszlám lényegében egy „kreált” vallás. Holland így nyilatkozott: „Arra számítottam, hogy találok majd korabeli muszlim bizonyítékokat, de egy sem akadt.”

A filmben Holland azt  is megkérdőjelezi, hogy Mekkának lényeges szerepe lett volna az iszlám kialakulásában.  A következőt állítja: „A Koránban tett többértelmű utalástól eltekintve sehol sem említik meg Mekkát [a mohamedánok szent városát] és a Mohamed halálát követő száz évben semmilyen szövegben nem említik.”

A dokumentumfilmet augusztus 28-án sugározták a Channel 4-en és a muszlimok részéről több mint ezer panasz érkezett, melyekben azzal vádolták Hollandot, hogy eltorzítja az iszlám történelmét.

A londoni székhelyű Iszlám Oktatási és Kutatási Egyetem két írást publikált (itt és itt), melyekben élesen bírálta a műsort. Hollandot „gondatlansággal”, „alaptalan feltételezések” állításával és „szelektív tudománnyal” vádolják.

A brit telekommunikációt felügyelő Ofcom szerint vizsgálat indulhat azután, hogy több mint száz panasz érkezett, melyek szerint a dokumentumfilm elfogult és sértő a muszlimokra nézve.

Holland ragaszkodik azon kijelentéséhez, hogy „az iszlám jogosan áll a történészek érdeklődésének középpontjában.”  A dokumentumfilm azoknak az egyre szaporodó, tudományosan megalapozott és népszerű könyveknek (itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt) a követője, melyek egy sor alapvető feltevést kérdőjeleznek meg az iszlám eredetére vonatkozóan.

A londoni székhelyű The Spectator által készített interjúban Holland az iszlám eredetéről a következőt állította: „Úgy gondolom, hogy sokkal több muszlim – messze több mint ahány keresztény – érzi úgy, hogy a vallásuk alapítását elbeszélő legendák történelmi tények, miközben számomra úgy tűnik, egyértelműen nem azok. Biztos, hogy van egy erős alapja, ugyanakkor inkább egy szent történetről, mintsem történelemről van szó…” Hozzátette: „Úgy gondolom,  az iszlám kialakulása során a muszlimok kezdtek rájönni, hogy versenyben állnak a zsidókkal és a keresztényekkel, ezért szükségük volt egy olyan prófétára, aki angyali kinyilatkoztatással bír…”

Hollandot a filmet követően elárasztották az online fenyegető levelek. A The Telegraph brit újság közölte az egyiket: „Célpont leszel, miközben az utcákat járod. Elkélne néhány testőr a saját biztonságod érdekében.”

A Channel 4 szóvivője a következőt nyilatkozta: „Megfogadva a biztonsági tanácsokat, némi hezitálás után megszakítottuk az „Iszlám: amit nem mondtak el” című műsor tervezett sugárzását.”

A vitát egy hasonló botrány követte, miután a BBC egy új vígjáték-sorozatot tűzött műsorára Citizen Khan címmel, melyben olyan témákat boncolgat, amikkel egy modern muszlim családnak kell szembenéznie.

A hat részes sorozat, amit első alkalommal augusztusban sugároztak a BBC1-en, a brit muszlim Adil Ray alkotása, aki egyben a főszerepet is játssza.

Az első részt követően a BBC több mint 600 panaszt kapott a muszlimoktól, akik szerint a műsor „sztereotipizálja az ázsiaiakat” és „tiszteletlen a Koránnal szemben”. Itt olvasható néhány dühös reakció.

A muszlimokat különösen feldühítette az a jelenet, ahol egy színésznő, aki a filmben Khan feltűnően csinos lánya, gyorsan magára kap egy hidzsábot és úgy tesz, mintha a Koránt olvasná, amikor az apja hazaér.

A a londoni székhelyű Egyesült Királyság és Írország Muszlim Szervezeteinek Uniója  ernyőszervezet szerint „a muszlimok nagy része nem fog mulatni a negatív sztereotípiákon, mert ezek torzítva tüntetik fel őket.”

Nyilvánvaló, hogy a brit muszlimoknak nem megengedett, hogy magukon nevessenek.

Print Friendly, PDF & Email