London megamecsetje: az al-Káida toborzóhelye

Írta: Soeren Kern, Gatestone Institute

„Maguk a muszlimok is ellenzik a mecsetet” – Asghar Bukhari, az Egyesült Királyság Muszlim Ügyekért Felelős Bizottságának szóvivője.

Egy radikális iszlám csoport engedélyt kért arra, hogy Londonban építse meg a világ egyik legnagyobb mecsetjét.

A kelet-londoni szupermecset, az Abbey Mills Riverine Center, 10 ezer hívő befogadására lenne képes. Ez lenne Nagy-Britannia legnagyobb vallásos építménye és a legnagyobb mecset egész Európában.

Összehasonlításképpen, Nagy-Britannia legnagyobb katedrálisa, a liverpool-i Anglikán katedrális nem több mint 3000 hívőt befogadására alkalmas, a Szent Pál katedrális, a londoni panoráma egy ikonikus elemének kapacitása pedig 2500 fő.

A közel 65 ezer négyzetméteres létesítmény London Newham körzetében, a West Hamban, az olimpiai falu közelében kapna helyet, két, egyenként 40 láb magas minaretet, egy iszlám könyvtárat, éttermet, teniszpályákat, sportlétesítményeket, az odalátogató muszlim papok részére nyolc vendéglakást és több száz parkolóhelyet foglalna magában. (képek itt).

A szupermecset építési költségeit – melyek a becslések szerint elérik a 100 millió fontot (majdnem 35 milliárd Ft) – Szaúd-Arábia fedezné.

A „kortárs iszlám szent hely” építésének projektje olyan széleskörű, hogy kritikusok szerint a megamecset valójában egy álca, és az emögött meghúzódó ambiciózus terv egy keményvonalas iszlám enklávé megalapítása Kelet-Londonban.

Az építési terveket a Tablighi Dzsamat nyújtotta be, ami egy indiai gyökerekkel bíró, ellentmondásokkal teli muszlim misszionárius mozgalom. A Tablighi Dzsamat, mely angolul azt jelenti, hogy „Társaság a Hit Terjedéséért” vagy „Térítő Csoport” valamennyi hit közül a világ legnagyobb hittérítő csoportja.

A Tablighi Dzsamat Délnyugat- és Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Európában és Észak-Amerikában aktív, és világszerte hozzájárult az iszlám fanatizmus és áttérés robbanásszerű növekedéséhez.

Habár a Tablighi Dzsamat úgy hirdeti magát, hogy nyitott és társadalmilag beilleszkedő, aki azért küzd, hogy a 2001. szeptember 11-ei Egyesült Államok elleni támadás után egy békés képet mutasson magáról, a csoport tagjait azzal vádolták meg, hogy kötődésük van muszlim terrorista szervezetekhez.

Ráadásul, két öngyilkos merénylő, Shehzad Tanweer és Mohammad Siddique Khan, akiket a 2005. július 7-ei londoni robbantásért tettek felelőssé és egy másik sikertelen merénylő, Richard Reid is kapcsolatban állt egy Tablighi mecsettel, a nyugat yorkshire-i Dewsbury városában.

Az amerikai biztonsági erők a Tablighi Dzsamat-ot csak úgy hívják, hogy „az al-Káida toborzóterülete”

Francia hírszerzők a csoportot úgy jellemezték, hogy „a fundamentalizmus előszobája”. A francia Tablighi szakértő, Marc Gaborieau szerint a csoport végső célja nem kevesebb, mint hogy a dzsihád szellemében „tervszerűen meghódítsák a világot”.

Newham város tanácsának korábbi tagja, Alan Craig kampányt indított „Megamecset köszönjük, de nem” szlogennel, hogy megállítsa a projektet. Mintegy 100 ezer szórólapot készített, amiket az egész régióban szétszórtak.

Bár Craig hisz a vallásszabadságban és nem ellenzi a mecseteket vagy a vallásgyakorlására szánt helyek megépítését, néhány fontos kérdést vetett fel a fent említett mecset tervezett megépítésével kapcsolatban. Craig szerint „A megamecset tervét egy kifejezetten aggasztó iszlám szekta, a Tablighi Dzsamat vetette fel. Ők azt tanítják, hogy ha jó muszlim akarsz lenni, el kell magad határolni a nem muszlimoktól. Az összes iszlám csoport közül egyedül a Tablighi Dzsamat az, amelyik gettókat hozott létre a kanadai Torontóban. Az egész világon jelen vannak, óriási csoport és bárhová mennek, falakat, ellenségeskedést és megosztást teremtenek, szeparatizmust hoznak létre. Véleményem szerint őrültek, komplett idióták lennénk, ha zöld utat adnánk ennek a projektnek.”

Hasonló aggodalmakat fogalmaz meg Dr. Jenny Taylor is, a Lapido Media nevű csoport alapítója is. Így fogalmaz: „Az, ami alapján a Tablighi Dzsamat megpróbál gyökeret verni itt Nagy-Britanniában brit- és nyugatellenes. Itt nem csupán arról van szó, hogy lesz egy mecset. Ez egy kiképző központ lesz, ahol a cél, hogy az iszlamista muszlimokat keménnyé tegyék és az itt élő hétköznapi muszlimok iszlámját a középkorinak megfelelően alakítsák át. Én pedig nagyon sok muszlimmal találkozom, akik nem akarják ezt.”

Asghar Bukharit, az Egyesült Királyság Muszlim Ügyekért Felelős Bizottságának szóvivőjét idézte az RT hírcsatorna: „Maguk a muszlimok is ellenzik a mecsetet. Nem azért, mert nem akarnak imádkozni az Istenükhöz, hanem azért, mert nem engedik be a nőket, és a helyi muszlim lakosság nem szólhat bele a mecset irányításába”

A Tablighi Dzsamat először 1999-ben nyújtotta be a terveket, ami a helyi állampolgárokból heves tiltakozást váltott ki; az eredeti tervek szerint a mecset 70 ezer hívő befogadására lett volna alkalmas. 2001-ben a csoport azt nyilatkozta, hogy az elhanyagolt állapotú, egykori vegyipari üzem, mely jelenleg számos panelháznak kínál helyet csupán átmeneti bázis lesz. Habár 2006-ban az ideiglenesre tervezett engedély lejárt, a csoport továbbra is használta az épületet. 2010-ben Newham város kormányzója megpróbálta bezáratni a helyet azzal, hogy hatósági intézkedést kezdeményezett a tulajdonosokkal szemben. De 2011-ben a Tablighi Dzsamat kérelmét jóváhagyták és további két évre meghosszabbították a használati engedélyt. Jelenleg több mint 5000 hívő gyűlik itt össze minden pénteken.

Eredetileg a városvezetés azt akarta, hogy az épületet „komplex módon” használják, legyenek benne lakóházak, boltok, üzleti egységek. De a bolti egységek és 300 apartman megépítését célzó tervek meghiúsultak miután a muszlim közösség kijelentette, nem akarják, hogy adományaikat kereskedelmi beruházásokra fecséreljék el.

A jelenlegi – átírt – terv szerint a projekt fókuszában a mecset fog állni. 30 ezer négyzetméteren 7500 férfinak lesz helye imádkozni, tőlük elválasztva a felső szinten pedig 1900 nő imádkozhat és lesz egy további 2000 fős étkezde is. Az építészek szerint a Tablighi Dzsamat különösen elszánt az égbe törő minareteket illetően, melyek megváltoztatják majd Kelet-London látképet.

Craig szerint a jelenlegi tervek még jobban kiszorítanák a nem muszlim közösséget Kelet-Londonból és hiszi, hogy a Tablighi Dzsamat valódi célja egy globális központ kialakítása a térítői tevékenység biztosításához. Craig: „Akárhogy is, ez lesz az első megrendelésre készített saría irányítású terület Nagy-Britanniában.”

Egy ironikus mozzanat többet mond Nagy-Britannia multikulturalizmusának szomorú állapotáról. Csupán másfél kilométerre onnan, ahová a mecsetet tervezik, volt a Kingsway Nemzetközi Keresztény Központ, a legnagyobb evangélikus templom Európában, ami vasárnaponként 12 ezer hívő látogatott. 2007-ben a londoni városvezetés leromboltatta, hogy helyet biztosítsanak az olimpiai stadionnak. Öt évvel később a brit kormány még mindig nem adott ki építési engedélyt a templomnak, hogy egy új helyen felépíthessenek egy új központot.

Newham város tanácsa – mely 2012. szeptember 5-én kapta meg a kérelmet a Tablighitől – decemberben dönt majd a megamecset építési engedélyének kiadásáról.

Craig szerint, „Ha megindul [az építkezés], az egy olyan fordulópont lesz, ami után már semmi sem állhat az iszlám fundamentalizmus útjába. Ha megtörténik, valamennyien szedhetjük a sátorfánkat.”

Print Friendly, PDF & Email