Brüsszel: „Belgium egy iszlám állam lesz”

Soeren Kern, Gatestone Institute

Két muzulmán politikus, aki az október 14-én Belgium fővárosában, Brüsszelben megtartott helyhatósági választásokon nyert megfogadta, hogy be fogja vezetni az iszlám saría törvényeket Belgiumban.

A két jelölt, Lhoucine Aït Jeddig és Redouane Ahrouch, mindketten a fiatal Iszlám Párt tagjai, Brüsszel két erősen iszlamizálódott kerületében (Molenbeek-Saint-Jean és Anderlecht) nyert.

Október 25-én a választások utáni sajtótájékoztatón Brüsszelben, a két leendő önkormányzati képviselő, akik hivatalosan december 3-án fognak esküt tenni, azt mondta, hogy úgy gondolják, hogy a megválasztásuk kulcsfontosságú a belgiumi muszlim közösség követelései számára.

„Nem csak megválasztott iszlamisták vagyunk, hanem mindenekelőtt muszlimok,” mondta Ahrouch és így folytatta „Az iszlám összeegyeztethető a belga emberek törvényeivel. Megválasztott muszlimként, magunkénak tekintjük a Koránt és Mohamed próféta hagyományát. Hisszük abban, hogy az iszlám egy univerzális vallás. Jelenlétünk a városi tanácsban megadja a lehetőséget arra, hogy kifejezzük magunkat”. Mindezt az az Ahrouch mondta, aki nyilvános helyen nem hajlandó kezet fogni vagy szemkontaktusba keveredni a nőkkel.

A sajtótájékoztatóról készült egy órás francia nyelvű YouTube videón a 00:07:40 percnél a 42 éves Ahrouch azt mondja, hogy arra fog törekedni, hogy biztosítsa, hogy a városi tanács „javaslatai és megoldásai tartósak és véglegesek legyenek, és az iszlámból származzanak.”

Ahrouch, akit 2003-ban a fogyatékos felesége ellen elkövetett testi sértés miatt hat hónapos börtönbüntetésre ítéltek, sokat beszél etikáról és „mások tiszteletéről.”

Máshol a videón (0:25:40) az 50 éves Aït Jeddig elismeréssel beszél az iszlámról, mint ami kikövezte az utat „az európai civilizáció megjelenéséhez.” (Nem tesz említést Európa zsidó-keresztény és görög-római gyökereiről.) Ahhoz is ragaszkodik, hogy az iszlám összeegyeztethető a szabadsággal és a demokráciával.

A videó végén egy interjú látható egy harmadik Iszlám Párt-i jelölttel, az 51 éves Abdelhay Bakkali Tahar-ral, aki nem tudott elég szavazatot összeszedni Brüsszel Ville kerületében.

Az Iszlám Párt, amely azt tervezi, hogy a 2014-es európai szintű választásokra is fog jelöltet állítani, három alapvető kérdéssel kampányolt: annak biztosítása, hogy halal ételeket szolgálnak fel az állami iskolai étkezdékben, muzulmán vallási ünnepek hivatalos elismerése, és egy olyan törvény beiktatása, amely legalizálná az iszlám fejkendő viselését nyilvános helyeken.

Ahrouch korábban is indult a választásokon. 1999-ben alapított egy politikai pártot, amelyet „Noor: Le Parti islamique” nevezett, és amelynek egy olyan 40-pontból álló programja volt, amely az iszlám saría jogon alapult. Ezek között a pontok között voltak a következők: 7) kamatok [Riba] eltörlése a belga bankszektorban; 10) a belga igazságszolgáltatás átalakítása oly módon, hogy az megfeleljen az iszlám jognak, 11) helyreállítása a halálbüntetést; 12) az alkohol és a cigaretta betíltása, 15) tizenéves házasság engedélyezése 16) a férfiak és nők szegregálása nyilvános helyeken; 20) szerencsejátékok betiltása, és 39) hivatalos iszlám alamizsna alap [Zakat] létrehozása.

Ahrouch azt mondja, hogy a végső cél egy iszlám állam létrehozása lenne Belgiumban, amely az iszlám saría jogon alapulna.

Ahrouch, a Radio Television Belge Francophone (RTBF) Belgium francia ajkú részének közszolgálati műsorszolgáltatójának egyik riportérének azt mondta, hogy „A célok még mindig ugyanazok, de a megközelítésünk mára megváltozott. Azt hiszem, tudatosítanunk kell az emberekben, meg kell velük értetnünk annak előnyeit, hogy iszlám emberek és iszlám törvények vannak. És akkor teljesen természetesek lesznek az iszlám törvények és egy iszlám állammá fogunk válni. “

A riporter közbevágott: „ Egy Iszlám Állam Belgiumban?” Ahrouch így válaszolt: „Belgiumban, természetesen! Én a saría, az iszlám jog híve vagyok. Ez egy hosszú távú cél, amely évtizedeket vagy évszázadokat vesz majd igénybe, de a mozgalom elindult.”

Az Iszlám Párt felemelkedése a belga fővárosban virágzó muszlim lakosság miatt történt. Belgium legrangosabb holland nyelvű egyeteme, a Leuveni Katolikus Egyetem által nemrégiben közzétett könyv alapján Brüsszelben a muzulmánok a lakosság egynegyedét teszik ki.

Számokban kifejezve a brüsszelben élő muszlimok száma – ahol a belgiumi muzulmánok közel fele él jeleleg – elérte a 300.000-et, ami azt jelenti, hogy az önjelölt „Európa fővárosa” mára a leginkább iszlám város Európában.

„A nőszirom és félhold” című tanulmány alapján, amely közel egy éves kutatás eredménye, Brüsszelben az iszlám több embert képes mozgósítani, mint a Római Katolikus Egyház, mint a politikai pártok, sőt többet, mint a szakszervezetek.

A könyv szerzője, Felice Dassetto szociológus azt jósolja, hogy 2030-ra a muszlimok többségben lesznek Brüsszelben. Belgium egészében a muszlimok jelenleg a teljes népesség mintegy 6%-át teszik ki. Ez az arány az egyik legmagasabb Európában. Ez a szám 2020-ra várhatóan több mint 10%-ra fog növekedni.

A brüsszeli muzulmán lakosság többsége Marokkóból (70%) és Törökországból (20%), származik, a maradék 10% Albániából, Egyiptomból, Pakisztánból és Észak-Afrikából. Az 1960-as években vendégmunkásként kezdetek el érkezni Belgiumba. Bár a vendégmunkás programot 1974-ben leállították, sok bevándorló maradt, és a család-újraegyesítési törvény kihasználva áthozta családját.

Ma a muszlim közösség folyamatosan növekszik mind a magas születési arány mind pedig a házassági migráció következtében. A marokkói és török fiatalok több mint 60%-a szülőhazájukból szerzett partnerrel házasodik.

A többi európai országhoz hasonlóan a muszlim lakosság többsége Belgiumban is fiatalkorúakból áll. Az országban a marokkóiak és a törökök közel 35%-a 18 év alatti, szemben az őshonos belgák 18%-ával.

2008 óta Brüsszelben a legnépszerűbb újszülött fiú név a Mohamed. Antwerpen is, Belgium második legnagyobb városában, ahol a becslések szerint az általános iskolás gyermekek 40%-a muszlim, ez a legnépszerűbb csecsemő név.

A muszlim lakosság növekedését az erőszakos bűncselekmények növekedése kíséri. A ZDF német televízió által 2012. áprilisban készített tényfeltáró műsor szerint Brüsszel az egyik legveszélyesebb európai város.

A bűncselekmények többségét a gyámoltalan muzulmán fiataloknak tulajdonítják, különösen Anderlecht és Molenbeek kerületekben, ahol „a rendőrség elvesztette az irányítást.”

Molenbeekben, ahol a becslések szerint a lakosság 25%-a muzulmán, a növekvő bizonytalanság arra kényszerített több multinacionális vállalatot, hogy elhagyja a kerületet. 2011 júniusában például a BBDO amerikai reklámügynökség elhagyta Molenbeek-et, miután a helyi „fiatalok” több mint 150 támadást intéztek a vállalat személyzete ellen.

A nyílt levélben, amit Philippe Moureaux akkori polgármesternek címeztek, a BBDO beszámolt arról, hogy Molenbeek-ben a vállalat minden egyes alkalmazottja volt már bűncselekmény áldozata. A levél szerint: „Fiatalok, akik erőszakkal elveszik a csomagjainkat. Fiatalok, akik betörik az autók ablakait. Fiatalok, akik sarokba szorítanak bennünket, amitől sokkot kapunk. Fiatalok, akik nem féltek attól, hogy fegyvert szegezzenek a az egyik férfi kollégánkra.” A BBDO politikai korrekt multikulturális elképzelései miatti tétlenséggel vádolta meg Moureaux szocialista képviselőt.

November 5-én, a belga belügyminisztérium arról számolt be, hogy az országban csoportosan elkövetett nemi erőszak járvány módjára terjed. Azt mondta, hogy minden héten átlagosan öt olyan nemi erőszakról számolnak be, ahol két vagy több támadó van, amihez hozzá adódik az a hetente átlagosan 57 nemi erőszak, ahol „csak” egy támadó van.

A muszlim bevándorlás növekedése az antiszemitizmus növekedéséhez is hozzájárult. A Brüsszelban tanuló muszlim diákok fele antiszemita, állítja egy 426 oldalas tanulmány amelynek címe: „Jong Brussel” [fiatalok Brüsszelben] és amelyet aYouth Research Platform készített.

A jelentés készítője Mark Elchardus, a De Morgan belga újságnak adott interjújában azt mondta: „Ami riasztó, hogy a muzulmán diákok felét antiszemitának lehet mondani, ami nagyon magas. Ami még ennél is rosszabb, hogy ezeknek a zsidóellenes érzelmeknek semmi köze az alacsony iskolai végzettséghez vagy a társadalmi hátrányhoz, amely a rasszista belgákra jellemző. Az antiszemitizmus teológiailag ihletett, és közvetlen kapcsolat van aközött, hogy valaki muszlim és antiszemita érzései vannak. “

Amiatt, hogy Elchardus összekapcsolta az iszlámot az antiszemitizmussal a Muszlim Ébredés nevű muszlim aktivista csoport beperelte. A Muszlim Ébredés azt mondta, hogy Elchardus észrevételei megsértették Belgium 2007-es diszkrimináció ellenes törvényét, amely megtiltja a „vallási meggyőződésen” alapuló hátrányos megkülönböztetést. Azt is mondták, hogy a állításai megsértették a belga büntető törvénykönyv 444. cikkelyét, mivel azok egy újságban jelentek meg és nyomtatásban többször megismételték.

Azonban úgy látszik, hogy jelenleg a belga jog nem akadályozta meg a muzulmánokat abban, hogy antiszemita és anti-cionista retorikához folyamodjanak az októberi helyhatósági választások során. Yves Goldstein-t, a Szocialista Párt zsidó jelöltjét Brüsszel Schaerbeek kerületében a török politikai aktivisták „aktív cionistának és az iszlám ellenségének” titulálták. Ezt a rágalmat egy marokkói politikai párt, az „Egyenlőség Pártja” is visszhangozta úgy hogy szétküldött egy e-mailt, amelyben az mondták, hogy a Goldsteinre leadott szavazatok olyanok, mintha „a palesztinokat hátba szúrnák”. Az Egyenlőség Párt programjában szerepel a Hamasz eltávolítása a belga kormány terrorista csoportokat tartalmazó listájáról.

„A nárcisz és félhold” tárgyilagosan így összegzi az egészet: „Az iszlám határozottan a Brüsszeli mindennapok része.”

Print Friendly, PDF & Email