Muzulmán kényszerházasságok Spanyolországban

Szerző: Soeren Kern, Gatestone Institute, 2012. augusztus 14.

Katalóniában, Spanyolország észak-keleti részén a rendőrség megakadályozta, hogy egy marokkói, muszlim bevándorló családból származó 13 éves lányt férjhez kényszerítsenek.

A lány egyik áldozata volt azon kilenc kényszerházasságnak Katalóniában, amely 2012 első félévében a rendőrség tudomására jutott. A bejelentett esetek közül hét kiskorú gyermeket érintett. Sajnálatos módon azonban a rendőrség sok esetben nem tudta megakadályozni az esküvőt.

A katalán rendőrség, a „Mossos d’Esquadra”, összesen több mint 50 kiskorút érintő kényszerházasságról számolt be, amióta a helyi önkormányzat 2009-ben elkezdte gyűjteni a hivatalos adatokat. A rendőrség szerint ez a szám csak a „jéghegy csúcsát” jelenti; mivel sok áldozat nincs tisztában a jogaival, a legtöbb eset felfedezetlen marad.

A kényszerházasságok ügye különösen hangsúlyos Katalóniában, ahol a muzulmán népesség száma az utóbbi években jelentősen megnőtt. Katalónia területén jelenleg 7.5 millió lakos él, közülük 400.000 muzulmán. Számuk az 1980-as évek óta nőtt 30 ezerről a sokszorosára.

Számos Katalán városban a muzulmán lakosok száma meghaladja az összlakosság 20%-át. A Barcelonához közel fekvő Salt várost, ahol a muszlim bevándorlók aránya már elérte a 40%-ot, a „legszélsőségesebb iszlámizmus új Mekkájának” nevezik az ott élő muszlimok az iszlám saría jog hatályba léptetésére irányuló törekvései miatt.

A katalán hatóság szerint a Katalóniában kötött kényszerházasságok többsége Észak-Afrikából, Afrika Szaharától délre fekvő térségéből, Dél-Ázsiából, és a Közel-Keletről származó muszlim lányokat érint, akik családja többnyire marokkói bevándorló, de vannak pakisztáni, gambiai, guineai vagy szenegáli bevándorlók is. A lányokat gyakran saját unokatestvérükhöz vagy más családtaghoz adják hozzá, hogy megőrizzék a tradíciót, és megakadályozzák a lányok „európaiasodását”, valamint hogy kifizessék jelentős tartozásaikat.

A katalán rendőrség szerint 2012 első félévében 4 kényszerházasságot Gerona provinciában jelentettek, ami az egyik legsúlyosabban iszlamizálódott térség Spanyolországban. A rendőrség, állítása szerint ezek közül csupán két esetben tudott közbeavatkozni. Három másik kényszerházasság Barcelona városban, kettő pedig Barcelona tartományban köttetett; mind a 9 esetben az áldozat muszlim bevándorló volt.

A gyerekek még a rendőrségre is elmentek, hogy segítséget kérjenek. Például egy 13 éves lány esete 2012. januárban kezdődött, amikor a lány édesanyja, akivel Geronában élt, meghalt. Ezután az apa, aki a szomszédos Franciaországban lakott, magával vitte a lányt Toulouse-ba.

A lány nem sokkal ezután rájött, hogy apja egy marokkói férfinak szándékozik őt feleségül adni július elején, ezért felkereste a toulouse-i rendőrséget, akik továbbították az információt a város spanyol konzulátusának. A spanyol hatóságok ezt követően kigondoltak egy tervet, melyben a lány rávette apját, hogy vigye őt magával Geronába hivatalos okmányok kitöltése ürügyén, majd miután átléptek a spanyol határon, a rendőrség letartóztatta az apát, a lány pedig nevelőotthonba került Geronában.

Mivel a kényszerházasság a Spanyol Büntető Törvénykönyv szerint nem minősül törvénysértésnek, a rendőrség más jogi utakon, nemi erőszak, jogtalan fogva tartás vagy emberrablás vádjával próbálkozik. A 13 éves lány esetében a rendőrség úgy ítélte meg, hogy a lány fizikai erőszak áldozata volt, és letartóztatta az apát gyermek elleni erőszak vádjával. Azonban ahogyan az gyakran megtörténik Spanyolországban, a bíró határozata alapján az apát felmentették.

Számos esetben iskolából érkezik jelentés a rendőrségre, mivel a gyerekek gyakran csak tanáruknak nyílnak meg. Egy 2011-ben történt ilyen ügyben a L’Hospitalet nevű barcelonai kerületben a rendőrség letartóztatott egy 27 éves marokkói férfit, aki házasságra kényszerített egy kiskorút.

Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy a lány korábbi tanára, aki ugyanabban a lakótömbben lakott, értesítette a rendőrséget. A további nyomozás során kiderült, hogy a lány és családja Marokkóba utazott, ahol a gyermeket akarata ellenére házasságra kényszerítették. Miután a lány visszatért Spanyolországba, kapcsolatba lépett tanárával, aki a rendőrséghez fordult.

A nyomozás során fény derült arra is, hogy a lányt akarata ellenére új férje a lakásában fogva tartotta és megerőszakolta. Az ügyet tárgyaló bíró ebben az esetben is felmentette a férfit.

Egy másik esetben egy fiatal pakisztáni lány, akit szintén házasságra kényszerítettek, megszökött férjétől, és 10 napig kóborolt Barcelona utcáin, míg végül összeszedte a bátorságát, és felkereste a rendőrséget.

Találunk példát arra is, amikor egy fiatal, muszlim bevándorló családból származó nő Spanyolországban talál magának partnert, és a dühös szülők avatkoznak közbe. Egy 17 éves lányt, aki Geronában élt, a családja szülőhazájába csalogatta családi összejövetel ürügyén, majd amikor ott volt, házasságra kényszerítették a saját unokatestvérével. A lány eleinte ellenállt ugyan, mivel volt barátja Geronában, végül mégis engedett családja akaratának, amikor azzal fenyegették, hogy nem térhet vissza Spanyolországba, ha nem írja alá a házassági okmányokat.

A katalán rendőrség, állítása szerint 21 – ebből 13 kiskorúakat érintő – kényszerházasságot akadályozott meg 2011-ben, valamint másik 15-öt 2010-ben, és 13-at 2009-ben. Azt is mondják, hogy 36 esetben akadályozták meg hogy 2 és 12 év közötti lányok nemi szervét megcsonkítsák. A legtöbb eset, szám szerint 27, Barcelona provinciában történt, 8 Geronában, 1 pedig Léridában. 2010-ben a katalán rendőrség 28, 2009-ben 55 esetben tudta megakadályozni lányok nemiszerv-csonkítását. Spanyolország területén belül Katalóniában él a nemiszerv-csonkítás veszélyének kitett lányok 80%-a.

A helyi rendőrség szerint sok Katalóniában élő muszlim lány retteg az ún. családi ál-összejövetelektől, és gyakran emlegetik azon barátaikat, akik elhagyták Spanyolországot, és soha nem tértek vissza.

Soeren Kern a new york-i székhelyű Gatestone Intézet, valamint a madridi Stratégiai Tanulmányok Csoport (Strategic Studies Group / Grupo de Estudios Estratégicos) tudományos főmunkatársa.

Print Friendly, PDF & Email