Európai dzsihadisták: a legutóbbi export

Európából több mint 1000 muszlim tevékenykedik iszlám dzsihadistaként vagy szent harcosként Szíriában, mely Afganisztán, Pakisztán és Szomália helyébe lépve a fő úticélja azoknak a militáns iszlamistáknak, akik úgy akarnak gyors katonai tapasztalatra szert tenni, hogy nem vagy alig ellenőrzik őket a hatóságok.

Ahogy az európai dzsihadisták száma nő Szíriában, az európai hatóságok egyre inkább aggodalmukat fejezik ki azon fenyegetések miatt, amit a „belső ellenségek” jelenthetnek, ha visszatérnek Európába.

Nagy-Britanniában William Hague külügyi államtitkár a közelmúltban például a következőket mondta: „Szíria jelenleg az első számú célállomása a dzsihadistáknak a világ minden tájáról. Közülük többen az Egyesült Királyságból és más európai országból valók. Talán nem jelentenek veszélyt számunkra, ha először Szíriába mennek, de ha túlélik, néhányan közülük úgy térnek majd vissza, hogy ideológiailag eltökéltek és jártasságra tettek szert a fegyverek és robbanóanyagok használatában.”

A brit hatóságok szerint több mint 100 brit muszlim ment Szíriába harcolni annak reményében, hogy megdöntik Basar al-Asszád rezsimjét és iszlám államot hoznak létre.

Szíriában sok brit muszlim olyan szélsőséges csoportokhoz csatlakozott, mint amilyen a Dzsabhat al-Nuszra, mely a legveszélyesebb és leghatékonyabb olyan szunnita dzsihád csoport, ami Asszád rezsimje ellen harcol. Az al-Káida kapcsolatokkal bíró Dzsabhat al-Nuszrát 2012 decemberében az Egyesült Államok terrorista szervezetté nyilvánította. A Szaúd- Arábiából, Katarból és más szunnita muszlim országokból érkező folyamatos pénz- és fegyveres támogatásnak köszönhetően a csoport egyre nagyobb és befolyásosabb.

A The Independent brit hírlap szerint az Asszád elleni háborúban részt vevő brit muszlimok többsége „nem tekinthető olyannak, aki bármi illegálisat tenne”, ezért minden gond nélkül visszamehet Nagy-Britanniába. A lap szerint eddig csak kevés embert tartóztattak le azok közül, akik Szíriában harcoltak, majd visszamentek Nagy-Britanniába, de mindegyiküket egy konkrét eset kapcsán: a 2012. júliusi incidens, John Cantlie szabadúszó fotográfus elrablásában betöltött állítólagos szerepük miatt azután, hogy a fotós Szíriába ment.

Cantlie-t egy holland fotográfussal, Jeroen Oerlemans-nal együtt a Szíria északnyugati részén fekvő Idlib város közelében rabolták el. Később a Szabad Szíriai Hadsereghez (Free Syrian Army) tartozó „mérsékelt” harcosok mentették meg mindkét férfit.

Miután kiszabadult a fogságból, Cantlie megdöbbenésének adott hangot, milyen nagy azoknak a „kiábrándult fiatal briteknek” a száma, akik Szíriában harcolnak. A The Sunday Times 2012. augusztus 5-ei számában megjelent élménybeszámolójában Cantlie a következőket írta: „Végül az életemért futottam, mezítláb, összeközözött kézzel, miközben brit dzsihadisták – fiatal fiúk dél-londoni akcentussal – azt üvöltözték, hogy megölnek. A Kalasnyikov puskájukat – rám – egy brit újságíróra szegezték, londoni ment londoninak egy a skót felvidékhez hasonló hegyvidékes tájon. Miközben futottam, a golyók felverték a port. Az egyik golyó a karomon ment át, egy a fülemet horzsolta. És nem volt a közelben egyetlen szír sem. Erre nem számítottam.”

Cantlie egy férfit idézett, aki saját bevallása szerint korábban egy szupermarketben dolgozott Nagy-Britanniában, és aki így fenyegette: „Kémek vagytok. Az MI5-nek (brit belügyi biztonsági szolgálat), az MI6-nak (brit külügyi hírszerzés) dolgoztok. Készülj arra, ami a halál után vár. Készen állsz, hogy találkozz Allahhal?”

Oerlemans-nak hasonló tapasztalata volt Szíriában. Az NRC Handelsblat holland hírlapnak adott interjúban ezt mondta: „A dzsihadisták valódi brit akcentussal beszéltek, Birminghamből, Liverpoolból származhattak. Egy brit pakisztáni arról beszélt, hogyan nőtt fel brit játszótársak között. Komolyan próbált beilleszkedni a britek közé.”

Franciaországban a Le Figaro napilap 2013. március 13-ai számában azt írták, hogy „legalább 50” és hogy „mintegy 80” francia állampolgár harcol dzsihadista csoportok oldalán Szíriában. A francia belügyminiszter, Manuel Valls szerint a szám sokkal nagyobb mint az a „maroknyi” ember, akik iszlamisták oldalán harcolnak Maliban, vagy azoknak a franciáknak a becsült száma, akik Boszniába, Irakba vagy Afganisztánba mentek, hogy a dzsihádot folytassák.

Franciaország kiváló terrorizmussal foglalkozó vizsgálóbírója, Marc Trévidic a Le Figaronak azt nyilatkozta, hogy a Szíriában tevékenykedő francia dzsihadisták a francia hatóságokat kellemetlen paradoxon elé állítják. Miután Franciaország hivatalosan is támogatja az Asszád rezsim megdöntéséért folytatott erőfeszítéseket – Franciaország volt az első nyugati hatalom, mely elismerte a szíriai lázadókat, mint az ország legitim képviselőit – a francia kormány számára most kínos úgy nyilatkozni, hogy nem támogatja azokat, akik részt vesznek a háborúban.

Trévidic szerint Szíria kézenfekvő úticélja volt a francia dzsihadistáknak. A francia polgároktól nem kérnek vízumot ahhoz, hogy belépjenek a szomszédos Törökországba, ahol könnyedén találnak szíriai kapcsolatokat és lépik át azután a „porózus” határvonalat. Azt is elmondta, hogy a képzett és tapasztalt dzsihadisták, miután visszatérnek Franciaországba komoly gondot jelenthetnek a hatóságok számára.

Trévidic szerint „senki nem próbálja megállítani őket, hogy Szíriába menjenek;” majd azt mondta, hogy a harcuk egy olyan „dzsihád, amire felhatalmazásuk van”. Hozzátette: „Különösen nehéz a szíriai kalandjaikat terrorista tetteknek minősíteni. De ne engedjük magunkat átverni. Többségük annak reményében megy oda, hogy segítsen egy radikális iszlám állam létrehozásában. A tényleges terrorizmus akkor fog csak elkezdődni, mihelyst az Asszád rezsimet megdöntik.”

A Trévidic-cel folytatott interjút csupán két nappal azután közölték, hogy a francia rendőrség letartóztatott három iszlamista gyanúsítottat a Marseille közelében fekvő Marignane városában. A rendőrség fegyvereket és robbanószereket talált az egyik gyanúsított lakásán. Valamennyien 18 és 27 év közötti francia állampolgárok voltak.

Francois Molins francia ügyész március 11-én azt közölte, hogy a három férfi feltehetően merényletet tervezett azért, hogy megemlékezzenek a toulouse-i lövöldözés egy éves évfordulójára. A mészárlás az algériai származású, 23 éves francia dzsihadista, Mohamed Merah nevéhez köthető, aki három francia ejtőernyőst, három zsidó diákot és egy rabbit közvetlen közelről lőtt fejbe.

„A letartóztatásuk előtti vizsgálat – mondta Molins – igazolta, hogy a dzsihadista radikalizáción és Mohamed Merah istenítésén alapulva és abbéli kívánságuknak eleget téve, hogy valamit tegyenek rögtönzött robbanóeszközöket készítettek.”

Molins hozzátette: „A vizsgálatból kiderült, hogy a rögtönzött robbanóeszközöknek egy tekintélyes laboratóriumával nézünk szembe.” Az egyik letartóztatott lakásán a rendőrség két pisztolyt, egy revolvert, 50 gramm triaceton-peroxidot (TATP, nagyerejű robbanóanyag), 150 gramm nitrátot és két liter acetont talált, amiből Molins szerint 600 gramm TATP-t tudtak volna előállítani.

A TATP-t – amit viszonylag könnyű elkészíteni, ugyanakkor nehéz azonosítani – hatalmas pusztító ereje miatt választják az iszlám terroristák, akik gyakran „a sátán anyjaként” hivatkoznak rá. Molins elmondta, hogy a 150 kilogramm nitrát és aceton keveréke „több száz méteres sugárban tekintélyes méretű károkat okozhatott volna.”

Manuel Valls belügyminiszter szerint a Marignane-ban történt letartóztatások azt mutatják, hogy Franciaországnak egy „belülről jövő ellenséggel kell szembenéznie, ami pedig a radikalizáció folyamatának az eredménye.”

A közeli Hollandiában az NOS televízió március 12-én azt közölte, hogy Hollandia az iszlám dzsihadisták egyik legnagyobb európai támogatója. A NOS szerint jelenleg nagyjából 100 holland muszlim harcol dzsihadistaként Szíriában; többségük a hírhedt Dzsabhat al-Nuszra lázadó csoporthoz csatlakozott.

Más európai országokhoz hasonlóan a holland terrorizmusellenes szakértők is attól tartanak, hogy a holland dzsihadisták háborús készségekkel felvértezve térnek vissza Hollandiába.

A holland kormány a terrorista támadásokkal szembeni készültséget a „mérsékelt” szintről a „jelentős” szintre emelte. A Biztonsági és Igazságügyi Minisztérium kormányzati ügynöksége, a Biztonság és Terrorizmusellenesség Nemzeti Koordinátora (NCTV) nyilatkozatából kiderült: A Hollandián belüli és a külföldi holland érdekeltségekkel szembeni támadások esélye megnőtt. Közel százan hagyták el Hollandiát és mentek különféle országokba, Afrikába, a Közel-Keletre és főként Szíriába.” Az ügynökség elmondta, hogy a radikális iszlámért külföldön harcoló egyének visszatérhetnek és „másokat is ösztönözhetnek Hollandiában arra, hogy a nyomdokaikba lépjenek.”

A Trouw holland napilap március 16-án azt közölte, hogy az Igazságügyi Minisztérium nem hozott olyan intézkedéseket, mellyel gátat vetnének a holland dzsihadisták külföldi akcióinak. A lap közölte, hogy a holland bíróságok mindeddig képtelenek voltak vádat emelni holland dzsihadisták ellen, amiért külföldi háborús térségbe utaznak.

A Trouw bemutatja annak a három holland kurd származású férfinak a rotterdami bíróságon zajló perét, akiket 2012. novemberben tartóztattak le épp mielőtt Szíriába utaztak azért, hogy csatlakozzanak az ott harcoló dzsihadistákhoz. Az ügyészek azzal vádolták meg őket, hogy „terrorista támadások elkövetése céljából előkészületek tettek”. Az ügy azonban függőben van, mert tisztázatlan, miféle terrorista akciókat terveztek elkövetni Szíriában. A három férfiból kettőt kiengedtek a börtönből.

A szomszédos Belgiumban a De Standaard napilap március 11-án azt írta, hogy a törvényen kívüli Sharia4Belgium (muszlim csoport, melynek az a szándéka, hogy Belgiumot iszlám állammá alakítsa) legalább 70 tagja harcol aktívan Szíriában. A lap megjegyezte, hogy a belga dzsihadisták zöme „17 és 25 év közötti fiatal ember, akik itt nőttek fel. Fiatal, képzettség nélküli, gyakran büntetett előéletű emberekről van szó. Antwerpen, Brüsszel, Mechelen és Vilvoorde városaiból valók.”

A De Standaard szerint a belga titkosszolgálatok „különösképp aggódnak, mi fog történni, amikor a katonai kiképzésben részesült „végzettek” a háború befejeztével visszatérnek Szíriából az országunkba.” A lap hozzáteszi, hogy nehéz a belga bíróság elé vinni a dzsihadistákat, hisz az Asszád elleni felkelést „általánosságban legitimnek tekintik.”

A hírlap egy nemrégiben lezajlott bírósági ügyre mutat rá, ami Mechelen városában történt és ahol 13 muszlim szélsőségest vádoltak meg azzal, hogy egy terrorista szervezet tagjai. A bíróság elmondta, hogy bár volt bizonyíték arra, hogy a dzsihadisták az oroszországi Csecsenföldre utaztak, nem került elő olyan bizonyíték, ami szerint ott egy terrorista csoport tagjaként harcoltak volna.

Dániában a Politiken napilap március 3-án azt közölte, hogy egy 30 éves dánt, Abdel Malikot, aki előzőleg áttért az iszlámra, a szíriai Homs városának közelében a harcok során megölték. A hírlap szerint egy iszlám Facebook oldal – amit azért készítettek, hogy tiltakozzanak a dán bevándorlókat és a muszlim közösséget kifigurázó egyik vicces műsor ellen – alapot hozott létre, hogy támogassák Malik családját, vagyis a szintén iszlámra áttért feleségét és négy gyermekét.

Malik két héttel azután halt meg, hogy egy másik dán állampolgárt, Slimane Hadj Abderrahmane-t szintén megöltek a szíriai lázadókkal folytatott harcok során. A dán anyától és algír apától származó Abderrahmane arról ismert, hogy két évet töltött amerikai fogságban a guantanamói katonai bázison, miután 2001-ben elfogták Afganisztánban.

A US News & World Report egyik cikke szerint Abderrahmane-t 2004 februárjában az amerikai titkosszolgálatok szándéka ellenére engedték szabadon, mivel a dán kormány azzal fenyegetőzött, hogy ellenkező esetben kivonja csapatait Irakból.

2007-ben miközben postásként dolgozott Koppenhágában, Abderrahmane-t elítélték, miután ellopott két útlevelet, három hitelkártyát és leemelt róluk 110.000 dán koronát (több, mint 4,5 millió Ft). Abderrahmane a tárgyalás alatt tagadott: nem ismerte el a dán bíróság azon legitimitását, hogy muszlimok felett hirdessen ítéletet. Tíz hónapot ült, de az ellopott pénz soha nem került elő.

Egy a 2011 szeptemberében, a Politiken-nek adott interjúban Abderrahmane elmondta, hogy nem tart attól, hogy meghal az iszlámért folytatott harcokban. „A dzsihád azt jelenti, hogy Istent szolgálod, és ha így teszel, igazságot szolgáltatsz” – mondta.

Mehdi Mozaffari, az Aarhus Egyetem iszlám professzora szerint Abderrahmane-ra most mártírként tekintenek: „Szimbólum lett, különösen a muszlim fiatalok számára. Mondhatnánk, ő most kicsit olyan, mint a muszlim Che Guevara.”

A Jyllands-Posten dán hírlap március 1-jén azt írta, hogy Abu Ahmed a Koppenhága déli részén lévő Quba Amager mecset imámja szerint Abderrahmane „igazi férfi” és „heroikus” a szíriai szent háborúban bekövetkezett halála.

A hírlap azt is leírta, hogy Ahmed csatlakozott a Hjælp4Syrien.dk dán szalafista csoporthoz és hogy a kettő együtt egy propaganda kampányban vesz részt, ahol fiatal dán muszlimokat bátorítanak a szíriai dzsihádra. A Hjælp4Syrien.dk szerint a dán dzsihadistáknak „anyagilag, lelkileg és szóban egyaránt” támogatniuk kell a szíriai háborút. Facebook oldalukon a csoport egy fiatal muszlim képét mutatja be, aki kezében gépfegyvert tart és szemmel láthatóan arra készül, hogy meghaljon Allahért.

Eközben az európai muszlimok az ún. „Mártírok Lakodalmát” ünneplik a Szíriában megölt dzsihadistákért. A Közel-Keleti Médiakutató Intézet (MEMRI) március 4-én fotókat közölt egy ilyen lakodalomról, amit egy nem nyilvános helyen – feltehetőleg Franciaországban – tartottak, és az elhunytak és a Paradicsom szüzei közötti házasságot jelképezi.

A dzsihadista mozgalmak az ilyen házasságokat fiatal férfiak toborzására használják, illetve arra, hogy azok átvegyék a dzsihád és a mártírlét ideológiáját, ami azon a hiedelmen alapul, hogy minden egyes mártírt 72 szűz menyasszonnyal jutalmazzák a Paradicsomban.

Írta: Soeren Kern, Gatestone Institute
2013. március 21.

Print Friendly, PDF & Email