Hogyan rontsuk el a brüsszeli bürokraták és politikusok kedvét

Geert Wilders, The Wall Street Journal

2013. november 21.

Ha el akarod rontani a brüsszeli bürokraták és politikusok napját, akkor itt a tanácsom. Csak említsd meg nekik a jövő évi európai választásokat és rendkívül mérgesek és izgatottak lesznek. Dühösek lesznek és a demokráciánkat fenyegető növekvő populizmusra fognak figyelmeztetni.

Az EU 28 tagállamának majdnem 400 millió állampolgára fogja leadni a szavazatait a soron követő májusi EU választásokon, aminek nagy valószínűséggel földcsuszamlásszerű eredménye lesz az eurokratákkal szemben. Ami történni fog, az nem a populizmus előretörése, hanem a demokrácia győzelme.

Brüsszel évtizedeken keresztül azt csinálta, amit csak szeretett volna. Ennek az időszaknak most vége. Az embereknek végül rá kell döbbenniük, hogy az úgynevezett európa-imádók el akarják pusztítani az európai nemzeteket, a nemzeti demokráciák otthonait. Az emberek nem fogják hagyni, hogy ez megtörténjen. Többé nem fogják elhinni azt a hazugságot, hogy a hazafiasság (patriótizmus) veszélyes, azt hogy bűn lenne és nem erény. Visszakövetelik a nemzeti büszkeségüket és identitásukat.

60 évvel ezelőtt Robert Schuman, az EU egyik alapító tagja a következőket mondta arról, hogy mi az európai integráció célja: „az, hogy ne csak elképzelhetetlen, de fizikailag lehetetlen legyen háborúzni”. Az elképzelés, hogy Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság és a többi állam a múltban azért kezdett el háborúzni, mert szuverén államok voltak, egyszerűen nevetséges. Azért kezdtek el háborúzni, mert totalitárius ideológiák áldozatául estek. A demokráciák nem kezdenek harcolni egymás ellen; ők kereskednek egymással.

Schuman és a kortárs követői, akik még mindig próbálkoznak a régi európai nemzetállamok eltörölésével és helyettesíteni azokat egy központi, pán-európai szuper állammal, a múlt politikusai. Az EU a régi politikai osztályt képviseli. Ma már a szavazók és politikusok új generációja emelkedett fel. Én egy vagyok közülük. Az én hősöm nem Robert Schuman, hanem az amerikai látnok, Ronald Reagan, aki a búcsúbeszédében a nemzeti büszkeség újraélesztését javasolta, amit „új hazafiasságnak” hívott. Reagan ez alatt „az ország szeretetét és intézményeinek megbecsülését” érette.

Az elmúlt 5 év euró krízise katalizátorként működött. Európai polgárok Finnországtól Portugáliáig és Írországtól Görögországig realizálták, hogy Brüsszel nem képes megoldani a gazdasági válságot. Az EU megoldásként megszorításokat vezetett be, ami magasabb adókat eredményezett és a dolgokat csak még rosszabbá tette.

Nem az EU teremtett békét Európában, hanem a NATO. Nem az EU hozott jólétet, hanem a szabad kereskedelem. Svájc a legversenyképesebb, Norvégia pedig a legvirágzóbb állam a világon. Egyikük sem tagja az EU-nak. Mindkettő az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagja.

Az EU nem teremtett nagyobb demokráciát, vagy szabadságot. Pont ellenkezőleg: az EU a nemzetek börtöne. Az EU aláássa a nemzeti demokráciánkat. Az egész egy EUCCP-re [szójáték az EU és a Szovjetunió nevéből – ford.] hasonlít.

A 2005-ös népszavazásokon a holland és francia szavazók visszautasították az Európai Alkotmányt, amivel az EU-t egy valódi állammá tudták volna alakítani. Brüsszel nem fogadta el válaszként a nemet. Továbbra sem adta fel tervét, annak ellenére, hogy azt az emberek nem akarják. Brüsszel úgy gondolja, hogy ő jobban tudja, mint az emberek. 2014 májusában az EU észre fogja venni, hogy az emberek, akiket becsapott, nem felejtenek.

Ennek semmi köze a populizmushoz; ez az egész a demokráciáról szól. A demokrácia egy „szuper-nemzet” szinten lehetetlen. A demokráciához egy nemzetre van szükség. Az Európai Uniót nem hasonlíthatjuk össze az Amerikai Egyesült Államokkal. Amerika egy nemzet, Európa pedig nem az. Európa egy kontinens sok különböző állammal, amelyeknek egyenként saját identitása, tradíciója és nyelve van. A nemzeti demokráciák eltörlése nem fog európai demokráciát eredményezni –épp ellenkezőleg, lerombolja a demokráciát Európában.

Hollandiában a pártom, a Szabadság Párt már több hónapja vezeti a közvélemény-kutatásokat. Egy fiatal párt vagyunk. Azt akarjuk, hogy Hollandia elhagyja az EU-t és csatlakozzon az EFTA-hoz (Európai Szabadkereskedelmi Társulás) és csak úgy, mint Svájc, kétoldalú kereskedelmi megállapodást kössön az EU-val és a világ fennmaradó részével. Meg fogjuk nyerni a következő májusi európai választásokat.

A többi országban sem volt még ennyire népszerűtlen az EU. Az eddigi legalacsonyabb szintre esett az EU-ban a bizalom. Az EU saját felmérése szerint 10-ből hat ember nem bízik benne. Ők ennek megfelelően fognak szavazni. Az öntelt brüsszeli elit régi rendje omladozóban van.

Nagy-Britanniában az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) ki akarja vezetni az országot az EU-ból. Az UKIP-nak 20% körüli a népszerűsége a szavazók körében. Franciaországban a Nemzeti Front – amely a felmérések szerint a legnépszerűbb párt – új vezetőjével, Marine Le Pen-nel vissza akarja adni Párizsnak a függetlenségét, így a közvélemény-kutatásokon a legnépszerűbb párttá vált.

Európa egy dicső forradalom határán van, amely erőszakmentes és demokratikus. Következő májussal a szavazóurnáknál Európa szerte fel fognak lázadni a szavazók. Vissza fogják utasítani az Európai Unió szuper-nemzet létrehozására irányuló kísérletét. Arra fognak szavazni, hogy visszaállítsák a nemzeti szuverenitást.

Ők nem szélsőségesek. Ők demokraták.

Geert Wilders, a holland parlament tagja és a Holland Szabadságpárt (PVV) vezetője.

Print Friendly, PDF & Email