Nagy-Britannia iszlamizációja 2013-ban 1. rész/3

Írta: Soeren Kern, 2013. december 30.

Nagy-Britannia muszlim populációja az európai muszlim népszaporulatról szóló nemrégiben közzétett tanulmány adatai szerint 2013 végére elérte a 3,3 milliót, ami a teljes 63 milliós lakosság 5.2 %-át jelenti.

Ezzel egy időben a közvélemény-kutatások egybehangzóan azt igazolják, hogy az angol szavazók az iszlámot és a muszlimok bevándorlásának kérdését első számú problémának tekintik. Úgy tűnik, az angol közvélemény egyre jobban aggódik amiatt, hogy egy párhuzamos muszlim társadalom jön létre az országukban.

Ugyanakkor a kormány arra irányuló erőfeszítése, hogy visszaszorítsa Nagy-Britannia iszlamizációját, akadozik és fél gőzzel megy csupán.

Az alábbiakban egy időrendi áttekintés olvasható, mely a 2013-as főbb eseményeket említi meg az iszlám felemelkedéséről Nagy-Britanniában.

Januárban muszlim bandákat vettek filmre, ahogy London utcáin a járókelőket arra próbálják rávenni, hogy engedelmeskedjenek az iszlám saría törvénynek. A több részes videóban látható, ahogy az önjelölt járőrök – akik magukat Londoni Muszlim Járőröknek nevezik – nem-muszlim gyalogosokat inzultálnak és közben azt kiabálják, hogy „ez egy muszlim terület.”

Az egyik videóban a férfiak ezt kiabálják: „Allah a legnagyobb! Az iszlám itt van, ha tetszik, ha nem. Itt vagyunk! Itt vagyunk! Az iszlám az, ami kell nekünk. A saría az, ami kell nekünk!”

A videó így folytatódik: „Mi vagyunk a Muszlim Járőrök. Jelen vagyunk Észak-Londonban, Dél-Londonban, Kelet-Londonban és Nyugat-Londonban. Biztosítjuk a jót és megállítjuk a gonoszt. Az iszlám itt van Londonban. David Cameron (miniszterelnök), Rendőrkapitny Úr, ha tetszik, ha nem, majd mi gondoskodunk a jóról és megállítjuk a gonoszt. Soha nem kapnak el. Menjenek a pokolba! Ez nem egy keresztény ország. Pokolba a kereszténységgel. Isa (Jézus) Allah hírnöke volt. A Muszlim Őrségnek soha nem lesz vége. Allah hatalmas! Allah hatalmas! Jövünk!”

Január 23-án egy az International Business Times online lapnak adott interjúban Anjem Choudary, radikális hitszónok, aki régóta küzd azért, hogy bevezessék a saría törvényt a brit és más európai országok jogrendszerébe, a banda mellett foglalt állást és ezt mondta: „Ez egy felhívás, hogy a társadalom feltegye magának a kérdést ‘hová tartunk?’ Összecsapás zajlik az iszlám és a liberális demokrácia között London feszültséggel teli részein.”

Choudary korábban az Iszlám Emirátus Projekt nevű kampányt vezette, melynek célja, hogy tizenkét angol várost – beleértve, ahogy ő nevezi „Londonisztánt” – függelen iszlám állammá alakítson. Az ún. Iszlám Emirátus autonóm enklávéként működne a saría törvények alapján és teljes mértékben az angol jogrendszeren kívül kormányoznák.

Februárban filmre vették Choudray-t miközben arra bíztatta követőit, hogy mondjanak fel a munkahelyükön és igényeljenek munkanélküli segélyt, mert így több idejük marad megtervezni a nem-muszlimok elleni szent háborút.

Február 17-én a londoni The Sun napilapban közölt nyilatkozatok ismételten felhívták a figyelmet arra a Nagy-Britanniában és máshol is terebélyesedő problémára, hogy a muszlimok kiszipolyozzák az európai segélyezési rendszert.

A videóban Coudray arról beszél, hogy a muszlimoknak joga van elvenni a pénzt a nem-muszlimoktól, akiket kigúnyol, mert egész életüket végigdolgozzák. „Az emberek itt egész életükben csak dolgoznak. Hétkor kelnek. Kilencre járnak dolgozni. Nyolc-kilenc órát dolgoznak egy nap. Este hétkor hazamennek, megnézik az EastEnders-t (angol szappanopera), majd lefekszenek, és ezt csinálják negyven éven keresztül. Ezt úgy hívják rabszolgaság… Miféle élet ez? Ez egy kufár (nem-muszlim, gyaur) élete.”

Choudary arra ösztönzi muszlim társait, hogy tanuljanak az iszlám történelem nagyra becsült alakjaitól, akik csupán egy vagy két napot dolgoztak egy évben. „Az év többi részében a dzsiháddal (szent háború) és hasonló dolgokkal foglalatoskodtak” – mondja. „Az emberek majd azt mondják: ‘Ó, de hisz te nem dolgozol.’ Pedig az a normális, hogy a pénzt a kufároktól szerezzük meg. Így felvesszük a Dzsihádot Folytatók Segélyét.”

Szintén februárban történt, hogy egy londoni bíróság felmentette azt a pakisztáni testvérpárt, akik lakásokkal csencseltek, hogy így csaljanak ki mintegy 315 ezer fontot (520 ezer dollárt) a brit adófizetők zsebéből. A két pakisztáni pár, tizenegy gyerekükkel együtt 16 évre szóló fiktív lakásbérleti szerződéseket kötött, a nőket így be tudták jelenteni, hogy lakhatási segélyért folyamodjanak.

Neil Sanders bíró így ítélkezett: „A két férfi egymás feleségét használta arra, hogy a londoni Redbridge körzetben hitelesnek tűnő megállapodást kössön.” Ennek ellenére Sanders hagyta, hogy a két férfi szabadon távozzon. „Mindketten sokat dolgoztak azért, hogy jó életük legyen és számos értelemben a legnagyobb büntetés a hírnevük elvesztése.” – állította Sanders.

Márciusban a londoni The Independent napilapban azt lehetett olvasni, hogy legalább 100 brit muszlim tevékenykedik dzsihadistaként Szíriában, ami Afganisztán, Pakisztán és Szomália helyébe lépve a fő úticélja azoknak a militáns iszlamistáknak, akik úgy akarnak gyors katonai tapasztalatra szert tenni, hogy nem, vagy alig ellenőrzik őket a hatóságok.

Szintén márciusban történt, hogy a skóciai Aberdeen Szt. János Episzkopális Egyháza az Egyesült Királyságban elsőként tette lehetővé muszlim hívők számára létesítményeik használatát. Az egyházi hivatalnokok ma muszlimok százainak engedélyezik, hogy a napi ötszöri muszlim imádságot az ő épületükben végezzék, mivel a közeli mecset annyira túlzsúfolt, hogy a muszlim hívők kénytelenek a mecseten kívül imádkozni.

Isaac Poobalan, az egyház rektora szerint: „Az imádkozás soha nem lehet rossz. Az én feladatom, hogy támogassam ebben az embereket. A mecset időnként annyira tele volt, hogy az emberek kint imádkoztak a szélben és az esőben. Tudtam, hogy ezt nem hagyhatom, különben megtagadnám, amit a Biblia tanít arról, hogyan bánjunk a szomszédjainkkal.”

Robert Gillies, Aberdeen püspöke szerint azzal, hogy a templom bizonyos részeit a mecsetnek adják, az egyház olyat valósított meg, ami „helyi szinten globális jelentőséggel bír.”

Áprilisban a Nagy-Britanniában működő 85 saría bíróság közül több helyen készült titokban filmfelvétel, ami fényt derít arra, hogy sok nő egyfajta szisztematikus diszkriminációt szenved el, ha muszlim bírák elé kerül.

A dokumentumfilmet (Az angol saria bíróságok titkai) a BBC készítette, első ízben pedig április 8-án egy aktualitásokkal foglalkozó program, a BBC Panorama tűzte műsorára.

A feltáró műsor igazolta azt, amit már régóta lehetett sejteni: nevezetesen, hogy a mecsetekben és lakóházakban működő saría bíróságok rutinszerűen ítélkeznek családon belüli és házassági kérdésekben az iszlám saría törvénye szerint, ami mellesleg szemben áll a brit jogrendszerrel. Bár a saría szerinti rendelkezéseket nem kellene betartani, mégis azok, akik ezeknek vannak alárendelve gyakran tartják be őket vallásos hitből, vagy a család és a közösség nyomására.

A film megmutatja, hogy a quadi-k (muszlim bírók) által működtetett sária bíróságok kockázatnak teszik ki a nőket azzal, hogy nyomást gyakorolnak rájuk, amikor egy olyan házasság megtartására kényszerítik őket, ahol a férj erőszakos.

A film egy része a Leyton Saria Bíróságon készült, mely weboldalán nyíltan hirdeti, hogy az iszlám saría jogrendszer teljes elismertetésére készül Nagy-Britanniában.

Szintén áprilisban történt, hogy brit hatóságok ígéretet tettek arra, hogy növelik a női nemi szervek megcsonkítása (FGM- female genital mutilation) elleni harcot – ami egyre nagyobb problémát jelent – miután a BBC egyik heti TV-műsora főműsoridőben bocsátotta közvitára az addig “tabunak” számító témát.

A BBC One Casualty című népszerű orvosi sorozata az első olyan populáris drámája lett a brit televíziózásnak, ami a női nemi szervek megcsonkítását érintette. A forgatókönyvírók FGM érdekvédelmi csoportokkal és fiatal lányokkal közösen készítették el a kétrészes filmet, amit április 6-án és 13-án le is vetítettek.

Nagy-Britanniában követik el a legtöbb női nemi szerv csonkítást Európában. Egy 2007-es kormányzati támogatással készült tanulmány szerint Nagy-Britanniában legalább 66 ezer nő és lány esett áldozatául ennek és több mint 20 ezer 15 év alatti lány jelenleg is van kitéve ennek a veszélynek.

A fenti adatok azonban talán csak a jéghegy csúcsát jelentik. Egy 2011-es egészségügyi minisztériumi tájékoztató arra figyelmeztet, hogy „a népességnövekedés és a nemi szerv csonkítást alkalmazó országokból történő bevándorlás miatt lehetséges, hogy ez a szokás gyakoribb annál, mint ahogy azt az adatok mutatják.”

Április 29-én a Scotland Yard (londoni rendőrség) sürgős tájékoztatást kért az elkövetők azonosítása érdekében, mert egyre több jel mutatott arra, hogy a fővárosban rendszeresen csonkítanak meg lányokat.

A kormány elköteleződése a női nemi szerv csonkítás elleni harcban azonban még várat magára. Sok elemző szerint a legfőbb oka annak, hogy az elkövetők csak elvétve kerülnek bíróság elé a politikai korrektség és a „kulturális érzékenység”.

Bár a fősodrásbeli média Angliában és másutt görcsösen próbál kerülni bárminemű utalást arra, hogy a női nemi szerv csonkítás és az iszlám közötti bármilyen kapcsolat állna fenn, mégis tudományosan, történelmileg, földrajzilag és jogilag is igazolható, hogy ez a gyakorlat kapcsolatban van az iszlámban. A női nemi szerv csonkítás bírálói szerint azért nem hajlandó senki foglalkozni a problémával, mert azt könnyen értelmezik úgy, mint egy iszlám elleni támadást.

A cikk folytatása májustól-augusztusig itt.

Print Friendly, PDF & Email