Az iszlám egy hónapja Európában 3. rész/3

Első rész itt,
Második rész itt olvasható

Hollandia:

Hollandiában Ronald Plasterk belügyminiszter és a holland hírszerző ügynökség (AIVD) vezetője április 23-án bemutatta 2013-as éves jelentését. A jelentés szerint 2013-ban több mint 100 holland állampolgár vagy lakos utazott Szíriába azzal a szándékkal, hogy dzsihádista tevékenységben vegyen részt.

A holland dzsihádisták többsége két csoport egyikéhez, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) vagy a Dzsabhat al-Nuszra terrorszervezetekhez csatlakozott. A dzsihádisták viszonylag kis hányada (több mint húszan) az év során már visszatértek Hollandiába. A holland titkosszolgálat úgy véli, hogy 2013-ban legalább tíz holland halt meg Szíriában, köztük két holland dzsihádista saját kezével vetett véget életének, miközben öngyilkos merényletet hajtott végre.

A jelentés figyelmeztet :

„A külföldi dzsihádisták részvétele Szíriában hozzájárult a konfliktus eszkalációjához. Az ott szerzett tapasztalataik és a nemzetközi hálózatokkal létesített kapcsolataik révén, ha majd visszatérnek, veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra. A Szíriában aktív dzsihádista csoportok számára az európai harcosok jelenléte kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy olyan személyeket képezzenek ki terrorcselekmények végrehajtására, akik ismerik a régiónkat. Továbbá a visszatérők felhasználhatják veterán státuszukat arra, hogy másokat is radikalizáljanak Hollandiában.

„Amellett, hogy potenciálisan közvetlen veszélyt jelentenek, a Szíriából visszatérők radikalizáló és mozgósító hatással is lehetnek muszlim társaikra. Katalizátorként hathatnak Hollandiában, militáns aktivitásra ösztönözve olyan fiatal muszlimokat, akiket már így is vonz az iszlám radikális ága. Ez megerősítheti a helyi radikális csoportokat és szélesebb közönség számára juttathatja el üzeneteiket.”

Mindeközben a rendőrség bejelentette, hogy egy kanadai tinédzserlány ügyében letartóztatták a 35 éves holland-török nemzetiségű Aydin Cobant. A 15 éves lány miután megmutatta magát a webkamera előtt, a muszlim férfi zsarolta és zaklatotta. Amanda Todd a zaklatásáról YouTube videót tett közzé, majd öngyilkosságot követett el. A videót milliók láttak világszerte. A holland ügyészek azzal gyanúsítják a férfit, hogy lányokat zsarolt Nagy-Britanniában, Hollandiában és az Egyesült Államokban is. A kanadai rendőrség indítványozta a férfi kiadatását.

A bevándorlási hivatal április 14-én nyilvánosságra hozott adatai alapján a Hollandiában menedékjogot kérők száma 2013-ban17190 volt, az előző évhez képest több mint négyezerrel nőtt. A listát több mint 3000 kérelemmel Szomália vezeti, majd Szíria (2670) és Irak (1090) követi.

Norvégia:

Norvégiában az oktatási minisztérium jóváhagyott egy vitatott tervet, mely szerint Oslóban elindítják az ország első csak-muszlim általános iskoláját. Az iskolát a Muzulmán Anyák Szövetsége fogja üzemeltetni, amely szervezet a tanterv hagyományos tantárgyai mellett arabra és az iszlám értékekre szeretné tanítani a diákokat. A standard vallás és filozófia tárgyak mellett az etika tantárgyat akarják az iszlámra kicserélni.

Az iskola szeretné, ha 200 diák járna oda, és várhatóan Oslo bevándorlók lakta keleti felében fognak helyet keresni az iskolának. Mind az ellenzéki Munkáspárt, mind pedig a kormánykoalíciót alkotó bevándorlás-kritikus Haladás Párt ellenzi a tervet.

Április 28-án Szaúd-Arábia és más muzulmán országok küldöttei azzal vádolták meg a norvég kormányt, hogy túl keveset tesz azért, hogy megvédje az országban élő muszlim kisebbséget és felszólították a kormányt mindennemű iszlámkritika illegálissá tételére. A Norvégia elleni vádak Genfben fogalmazódtak meg az ENSZ négyévente sorra kerülő egyetemes időszakos felülvizsgálati (UPR) ülésén. Børge Brende norvég külügyminiszter a következőt mondta a norvég NTB hírügynökségnek: „Paradox módon, azok az országok, amelyek nem biztosítják az alapvető emberi jogokat, befolyással rendelkeznek a tanácsban. De hát ez az ENSZ.”

Spanyolország:

Spanyolországban, egy nagy muzulmán ernyőszervezet, a Spanyolországi Iszlám Közösségek Uniója [UCIDE] mindenfelé levelet küldött az ország 17 régiójának oktatási tisztviselőinek, amelyben pontos adatokat kértek az általános és középiskolákban iszlám vallási képzést kérő tanulók számáról.

Az UCIDE azért lobbizik a spanyol kormánynál, hogy kiszélesítse az iszlám tanítását a közoktatásban, és azt mondják, azért gyűjtik be az adatokat, hogy alátámasszák azon állításukat, hogy nincs elegendő iszlám tanár akik lépést tudnának tartani az egyre növekvő kereslettel.

Április 30-án a Spanyolország déli részén található kikötővárosban, Almeríában letartóztattak egy a szíriai harcokból Európába visszatérő francia-algériai dzsihádistát. A spanyol belügyminisztérium közleménye szerint a 25 éves Abdelmalek Tanem 2013. októberétől 2014. januárjáig az al-Kaidához köthető Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) tagja volt.

A közlemény szerint „Ebben az időszakban Tanem „harcos” volt és „segítő”, aki a török-szíriai határon segített az európaiaknak beilleszkedni a dzsihádista csoportba.” Tanem a második olyan visszatérő dzsihádista, akit a spanyol rendőrség letartóztatott. Az első Mohamed Sadik Abdeluahid volt, akit januárban tartóztattak le Ceuta spanyol enklávé területén.

Április 29-én a spanyol kormány bejelentette, hogy 2,1 millió eurót (650 millió Ft) különít el azért, hogy megpróbálja megakadályozni az Észak-Afrikában található két spanyol enklávéra (Ceuta és Melilla) történő illegális határátlépéseket. Áprilisban több mint 1000 afrikai bevándorló próbálta elérni Spanyolországot, szinte naponta megostromolva a hat méteres háromsoros Melillát Marokkótól elválasztó kerítést.

spain

Svédország:

andreas_norlen

Andreas Norlén, nem fog hősként bevonulni a történelembe.

Svédországban a parlament április 10-én elfogadott egy új törvényt, amely megkönnyíti az ügyészeknek, hogy büntetető eljárást indítsanak azokkal a svédekkel szemben, akik online kritizálják a bevándorlókat vagy a kormánytisztviselőket. Az új törvény megszünteti azt a követelményt, hogy különleges indokkal kelljen rendelkezni ahhoz, hogy valakit rágalmazás vagy sértés miatt bíróság elé állítsanak. A kritikusok szerint az új törvény, amely 2015. január 1-jén fog hatályba lépni, támadás a szólásszabadság ellen: a svéd gondolatrendőrség képes lesz bárkit, aki kifejezi a véleményét a muszlim bevándorlásról bíróság elé állítani, főleg ha azt a véleményt becsületsértésnek vagy rágalmazásnak tekintik.

Az intézkedést Andreas Norlén svéd parlamenti képviselő terjesztette elő, aki a parlamentben a témáról folytatott vitában a következőt mondta: „Nem hiszem, hogy nagyon sok vádemelésnek kell majd történnie ahhoz, hogy a közösség felfigyeljen arra, hogy az internet nem egy törvény nélküli ország: a sheriff visszatért a városba.”

A svéd kormány 60 millió koronát (közel 2 milliárd forintot) költött arra, hogy a májusi európai parlamenti választások előtt ösztönözze a választói kedvet az olyan muszlim környékeken, mint például Stockholm Rinkeby kerülete, Malmö Rosengård kerülete, valamint Gothenburg Rymdtorget és Bergsjön kerületei.

A kormány kénytelen volt elvetni azt az ellentmondásos tervet, amely szerint csökkentették volna az adókulcsokat a muszlim környékeken, miután az Európai Bizottság közölte, hogy sértené az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályait ha a bevándorlók alacsonyabb adókat fizetnének, mint a svédek.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az EU-s országok közül, a lakosság arányához viszonyítva Svédországba érkezik a legtöbb menedékkérő a fejlődő országokból. 2013-ban a legtöbb menedékkérő Afganisztánból, Koszovóból, Pakisztánból és Szíriából érkezett.

Ugyanakkor 2013-ban a Svédországi Statisztika (SCB) adatai alapján több mint 50000 őshonos svéd hagyta el az országot. Ez a legmagasabb szám az 1980-as évek Észak-Amerikába történő kivándorlása óta. Ezzel szemben a SCB adatai alapján 2013-ban a fejlődő országokból Svédországba történő bevándorlás a 115800 bevándorlóval elérte a valaha mért legmagasabb szintet.

Április 5-én Kenyában letartóztattak egy szomáliai származású svéd állampolgárt, azzal a gyanúval, hogy megpróbált fiatal férfiakat toborozni az al- Shabaab iszlám terrorista csoportnak. A Sapo svéd hírszerző ügynökség alapján mintegy 30 svéd állampolgár utazott Szomáliába azért, hogy iszlám militáns csoportokhoz csatlakozzon.

Svájc:

Svájcban a Fribourg Egyetem fog otthont adni az ország első imámképző központjának. A központ az imámoknak a svájci kultúráról és társadalomról, a szociális munkásoknak és egészségügyi szakembereknek a muszlim közösség beilleszkedéséről fog tanfolyamokat tartani, továbbá új imámokat is fognak képezni. A cél az, hogy a helyileg kiképzett imámok csatlakozzanak az ország azon 150 imámjához, akik közül mindannyian külföldön tanultak.

A projekt eredeti ötlete a „Vallási csoportok, állam és társadalom” elnevezésű nemzeti kutatási programból származik, amely program úgy találta, hogy a legtöbb iszlám imám és tanár nem beszéli a svájci nyelvet, és nem ismerik a svájci társadalmat, kultúrát és törvényeket.

 Forrás: Gatestone Institute, Soeren Kern

Print Friendly, PDF & Email

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=6891

Bejegyzés: on 2014. jún. 7.. A bejegyzés kategóriái: Legfrissebb, Soeren Kern. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

fascistbook

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes