A muszlim nemi erőszak bandák pszichológiája: a szexuális visszaélések a vallásukban és a kultúrájukban gyökereznek

Korántsem egyedülálló az Anglia Rotherham városában nemrég napvilágot látott nemi erőszak botrány, melyben a hatóságok figyelmen kívül hagyták, hogy pakisztániak egy csoportja százával rabolt el, erőszakolt és kínzott meg gyerekeket, arra kényszerítve őket, hogy abortálják a születendő babáikat és azzal fenyegetve meg őket, hogy különböző brutális módokon fognak végezni velük, ha beszámolnak a visszaélésekről. Az „ázsiai” – valójában muszlim – bandák jelensége, hogy ajándékokkal, kábítószerekkel és szerelmi ígéretekkel gyermekeket és fiatalokatcsábítanak el, vagy egyszerűen erőszakot alkalmaznak azért, hogy kielégítsék szexuális és pedofil vágyaikat, számos brit és más európai városban is jelen van.

Mindennek számos oka van. Az első az iszlám. Tény, hogy az iszlám alapítója és példaképe szeretett kislányokat megerőszakolni. Mohammed – a muszlimok első számú példaképe – elvette a hat éves Aishát, majd a lánnyal, annak kilenc éves korában szexuális kapcsolatot létesített. Emellett a Korán (4:24) szerint a muzulmánok számára megengedett a női rabszolgákkal – és a fiatal áldozataik pontosan ilyenek – történő szex. A fátyol nélküli nőkre sok muzulmán kultúrában úgy tekinteni, mint egyfajta prostituáltra, és ha egy férfi ilyen nők láttán beindul, akkor – részben a muszlim pszichológia perverz logikája miatt – a nő hibája, ha megerőszakolják (és ezért gyakran még ki is végzik őket.)

A másik oka annak, amiért a muszlimok között nagy számban vannak jelen a nemi erőszakot elkövetők az, hogy az iszlám jog és a muzulmán kultúra hajlamosít a perverz szexualitásra. Mint ahogy a katolikus szerzetesek cölibátusa gyakran káros szexuális viselkedést okozhat, az iszlámon belüli szexuális elfojtás is a szexuális igények természetes módon történő megnyilvánulása számára akadályt jelent. Így a szexuális hajtóerő a megkönnyebbülés könnyebben hozzáférhető forrásai, például a gyermekek és az állatok felé irányul. Tény, hogy a pakisztániak világelsők a perverz szexuális anyagokra – szamárszex, gyermekszex, stb – való internetes keresésben. Egy felmérés kimutatta, hogy a pakisztáni kamionsofőrök 95 százalékának volt már szexuális kapcsolata kisgyermekekkel – és szinte biztos, hogy nem csak a kamionsofőröknek vannak ehhez hasonló késztetéseik.

Végül a muszlim nemi erőszak pszichológiához még a széles körben elterjedt kényszerházasságok és elrendezett házasságok is hozzájárulnak. Egy olyan házasságban, amelyben egy nő nem maga választotta meg szexuális partnerét olyan, mintha valakit életfogytiglani nemi erőszakra ítélnének. Egy olyan házasságban, ahol a nő nyomás alatt áll, hogy teljesítse férje szükségleteit – és hogy gyermekeket produkáljon -, minden közösülés egyfajta nemi erőszak. Az iszlám kultúra így elősegíti a nemi erőszakot és figyelmen kívül hagyja a szerelmet, továbbá intézményesíti a férfiak azon jogát, hogy ne törődjenek partnereik szexuális igényeivel: a nő (vagy férfi, vagy állat) csak egy eszköz a cél eléréséhez. Amikor a muszlim országokban élők szexuális viselkedését tanulmányozzuk, rá kell jönnünk, hogy Borát (Sacha Baron Cohen vicces figurája) egyáltalán nem egy kitalált figura.

Az a tény, hogy a pakisztániak 70 százaléka, az arabok mintegy fele és a törökök legalább negyede vérrokonnal házasodik, szintén megmutatja, hogy az iszlám kultúra milyen keveset törődik az egészséggel és szerelemmel. Elsősorban a szexről, a reprodukcióról és a család becsületéről szól.

Figyelembe véve ezeket a tényeket, megérthetjük, hogy a muszlim kultúrába beleivódott intézményesített szexuális visszaélés mennyire megnehezíti a muzulmán férfiak számára annak eldöntését, hogy mi helyes és mi helytelen, úgy, ahogy azt mi a civilizált és együttérző nyugati kultúránkban értjük.

 

Nicolai Sennels, dán pszichológus

Print Friendly, PDF & Email