Létezik-e mérsékelt iszlám?

Amíg a vezető iszlám tudósok nem állnak elő egy olyan békés teológiával, amely egyértelműen ellentmond az Iszlám Állam (IÁ) erőszakos nézeteinek, addig a „mérsékelt iszlám” létezését meg kell kérdőjeleznünk.

Az Iszlám Állam (IÁ) vezérelve az, hogy a muszlimoknak az egész világon harcolniuk kell a nem muszlimok ellen és a következő három lehetőséget kell felajánlaniuk a számukra: áttérnek az iszlámra, fizetik a megalázó adót, az úgynevezett „dzsizját”, vagy meghalnak. A korai muszlimok ezzel az erőszakos tanítással igazolták a hódításaikat.

A nem muszlimok számára a fenti három lehetőséget felajánló Iszlám Állam által elkövetett embertelen és barbár támadások sorát figyelemmel kísérve fel kell tennünk a kérdést: az IÁ által használt elveknek köze van-e az iszlámhoz vagy sem.

Más szóval, lehet-e egy fiatal muszlim vallásosabb – és engedelmesebb Allah iránt – anélkül, hogy egyetértene ezzel az ősi brutalitással? Vajon képes lesz-e egy olyan elismert iszlám teológiai forrást vagy magyarázatot találni, amely egyértelműen ellentmond ennek az elvnek, vagy legalábbis más módon tanítja (pl. egy adott társadalmi és politikai környezetbe helyezve)?

A szomorú válasz: Nem!

Az iszlám törvényeknek hagyományosan öt forrása van: a Korán, a Hadísz (mint például Szahíh al-Bukhári gyűjtemánye), Mohamed tanítványainak cselekedetei (Sahaba), az iszlám jogtudomány négy iskolája és a Tafsír (a Korán értelmezések).

Ha egy fiatal muszlim kutatómunkát végezne azért, hogy kiderítse, vajon amit az IÁ tesz iszlám vagy sem, megdöbbentő eredményre jutna.

A Korán 9:29 szó szerinti értelmezését könnyen lehet az IÁ tetteinek igazolásául használni: „Harcoljatok azok ellen – azok között, akiknek az Írás adatott (zsidók és keresztények) -, akik nem hisznek Allahban és a Végső Napban és nem tekintik tilalmasnak azt, amit Allah és az Ő küldötte megtiltott és nem vallják az igazság vallását (iszlám) – harcoljatok ellenük mindaddig, amíg önszántukból megadják – miközben megalázzák őket – a dzsizját (hitetlenekre kirótt adót).”

De talán ez a fiatal muszlim úgy dönt, hogy megnézi, vajon a Hadísz másképp magyarázza-e ezt a verset. Azonban al-Bukhári következő szahih (hiteles) hadísza ugyancsak támogatja az Iszlám Állam erőszakos ideológiáját: „Mohamed azt mondta: ’Arra utasítottak, hogy harcoljak az emberiség ellen egészen addig, amíg mindenki azt nem mondja: La ilaha illallah (nincs más imádnivaló isten, mint Allah). És bárki, aki azt mondja, hogy „Nincs más Isten, csak Allah”, annak vagyona és élete biztonságban lesz tőlem.”

Az ehhez hasonló szövegek szó szerinti értelmezése miatt magát kényelmetlenül érezve, a fiatal szunnita muszlim talán megpróbál választ találni Mohamed tanítványainak (sahaba) cselekedeteiben. Sajnos ők az elsők között voltak, akik használták ezeket az elveket annak érdekében, hogy igazolják az iszlám hódításokat és a nem muszlimok iszlám általi leigázását.

Az iszlám törvények negyedik forrása az iszlám jogtudomány négy iskolája: a hanafita, a málikita, a safiita és a hanbalita. Ez a négy iskola, kivétel nélkül támogatja azt az elvet, hogy a muszlimoknak harcolniuk kell a nem muszlimok ellen és a következő három lehetőséget kell felajánlaniuk a számukra: áttérnek az iszlámra, fizetik a megalázó adót, az úgynevezett dzsízját, vagy meg kell őket öli.

Az ötödik, és a fiatal muszlim egyben utolsó reménye arra, hogy a Korán 9:29 egy kevésbe szörnyű látásmódjára találjon az, hogy egy olyan tafsírra (értelmezésre vagy kommentárra) bukkanjon, amely mindezt másképp értelmezi.

Azonban az ÖSSZES elismert Korán magyarázat hasonló erőszakos következtetésekhez vezet. A 25 legfontosabb elismert Korán értelmezés (kommentár) – amit a muszlimok a leggyakrabban használnak azért, hogy értelmezzék a Koránt – félreérthetetlenül támogatja ezen versek erőszakos értelmezését.

Szóval, egy fiatal mérsékelt muszlim, az ehhez hasonló verseknek hol találhatja meg egy olyan értelmezését, amely nem erőszakos?

Csupán azt mondani, hogy „az iszlám a béke vallása”, vagy csak elítélni az Iszlám Államot, mondván, annak semmi köze az iszlámhoz, anélkül, hogy elítélnék azt az elvet, hogy a muszlimoknak harcolniuk kell a nem muszlimokkal szemben annak érdekében, hogy alávessék őket az iszlámnak, nem csupán képmutató, hanem kontraproduktív is, mivel elrejti a probléma valódi okát és megakadályozza a megoldásra irányuló erőfeszítéseket.

Hasonlóképpen, az Iszlám Államot másképpen nevezni (kerülve az iszlám szót) – mint ahogy azt néhány iszlám tudós javasolja – nem fog azon a fájdalmas tényen változtatni, hogy az Iszlám Állam az iszlám teológia egy elfogadott és minden vitán felül álló elvét használja. Ahelyett, hogy a világot arra kérnék, hogy ne nevezzék az IÁ-t Iszlám Államnak, az ilyen tudósoknak, azon kellene munkálkodniuk, hogy egy békés alternatívát nyújtsanak a jelenlegi erőszakos teológia helyett.

Röviden, egészen biztosan sok mérsékelt „muszlim” létezik. De amíg a vezető iszlám tudósok nem gondoskodnak egy békés teológiáról, amely világosan ellentmond az Iszlám Állam erőszakos nézeteinek, addig a „mérsékelt iszlám” létezését meg kell kérdőjeleznünk.

Fontos megjegyzés: A Korán 9: 29 egy modern és békés értelmezése hozzáférhető az arab nyelven írt „Korán modern értelmezése” (Dr. T. HAMID) című könyvemben.

A könyvet (amely lehet, hogy az egyetlen jelenleg rendelkezésre álló békés értelmezése ennek a versnek) eddig nem hagyta jóvá egyetlen vezető iszlám intézmény sem, azonban 2013 májusa óta több, mint két millió like-ot kapott, főleg fiatal, arabul beszélő muszlimoktól.

 Az író iszlám gondolkodó és reformer, korábban egyiptomi iszlám szélsőséges. Tagja volt Dr. Ajman al-Zawahiri, Jemaah Islamija terrorista szervezetének. Jelenleg a Potomac Institute for Policy Studies iszlám radikalizmussal foglalkozó részlegének főmunkatársa és elnöke. Weboldala: www.tawfikhamid.com

Forrás: TAWFIK HAMID, The Jerusalem Post

Print Friendly, PDF & Email

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=7075

Bejegyzés: on 2014. Sze. 19.. A bejegyzés kategóriái: Iszlám, Legfrissebb. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

fascistbook

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes