Csoportos nemi erőszak, „fiatalkorú dzsihádisták” és burjánzó saría…

Az iszlám egy hónapja Nagy-Britanniában: 2014. szeptember

2014 szeptember folyamán az iszlámmal kapcsolatos kérdések nagyon elterjedtek voltak Nagy-Britanniában. Az alábbiakban három témakörben összefoglalom a legfontosabb történéseket:

1. Iszlám szélsőségesség és a Szíriával kapcsolatos veszélyek

Az angol Alsóház szeptember 26-án 524-43 arányban megszavazta David Cameron brit miniszterelnök azirányú kérelmét, hogy a britek csatlakozzanak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport elleni amerikai vezetésű koalícióhoz. Azonban ez a felhatalmazás csak Irakra vonatkozik, Szíriára – ahol az IÁ főhadiszállása található – nem.

A szavazásra azt követően került sor, hogy az IÁ dzsihádistái szeptember 14-én Szíriában lefejezték David Haines brit segélymunkást.

Egy a lefejezéssel kapcsolatos politikailag korrekt nyilatkozatban Nick Clegg miniszterelnök-helyettes azt állította, hogy a gyilkosságnak semmi köze az iszlámhoz. „Egyetlen egy vallás sem igazol egy ilyen groteszk cselekményt”, nyilatkozta.

Ugyanezen a napon, prominens muszlimok egy csoportja felszólította a brit kormányt, hogy változtasson azon, ahogy az Iszlám Államra utal. A miniszterelnöknek címzett levélben a következőt állítják:

„Nem hisszük, hogy a lefejezésekért felelős, magát Iszlám Államnak nevező terrorcsoportnak meg kellene adni az áhított elismerést és megbecsülést. Az Iszlám Állam se nem iszlám, sem pedig állam. A csoportnak nincs tekintélye sem a hithű muszlimok, sem pedig a nemzetközi közösség előtt.

„Javaslatunk alapján, a „Nem-iszlám Állam ” pontosabb és tisztességesebb megnevezéslenne – és mi így is fogjuk nevezni őket.

Theresa May belügyminiszter elfogadta a kérést. Szeptember 30-án a Konzervatív Párt konferenciáján tartott beszédében az iszlámot a „a béke vallásaként” dicsérte. May a következőt mondta:

„A terroristák, akik David Haines-t meggyilkolták magukat Iszlám Államnak nevezik. De elmondom az igazat: Nincs közük az iszlámhoz. És egy államhoz sem. A tevékenységüknek semmi köze ahhoz, amit a Koránban írnak. Amiben hisznek, egyáltalán nem hasonlít a világon élő több mint egy milliárd muszlim hitéhez. …

„Ennek a förtelmes ideológiának semmi köze az iszlámhoz. … Terjesszük el a következő üzenetet: tudjuk, hogy az iszlám a béke vallása, és ennek semmi köze az ellenségeink ideológiájához.”

Eközben Michael Fallon védelmi miniszter elárulta, hogy jelenleg több mint 60, Szíriából és Irakból visszatért brit dzsihádista van előzetes letartóztatásban. Ez volt az első alkalom, hogy brit hivatalos szervek adatokat közöltek a letartóztatott hazatérő dzsihádistákról.

Korábban Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard vezetője azt mondta, hogy akár 600 – csak Londonból 450 – brit hagyta el az Egyesült Királyságot azért, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon, és körülbelül 250 már vissza is szivárgott az országba. Ezek a számok magasabbak, mint a korábbi becslések.

A Sky News csatorna egy 12 perces riportműsort sugárzott, amely megpróbált választ adni arra a kérdésre, hogy a brit muszlimok közül miért lesznek egyre többen dzsihádisták. A riport feltárta, hogy a muszlimok körében széles körű az egyetértés abban, hogy mindezért a nem-muszlimok a felelősek.

Kash „The B.A.D” Choudhary brit-pakisztáni rapper a brit muszlimok által érzett „nagyfokú igazságtalanságot” tette mindezért felelőssé, míg az elítélt terrorista Shahid Butt a brit kultúrát és az erőszakos számítógépes játékokat hibáztatta A következőt mondta:

„Ott vannak azok a nyolc, kilenc, tíz éves gyerek, akik azokat az erőszakos játékokat játszzák, ahol szétlövik a fejüket és végtagjaikat. Milyen gondolkodása lesz az ilyen gyereknek? Dehumanizálják ezeket a személyeket. Olyan könnyű Szíriába menni harcolni, mintha valaki Disneylandbe menne nyaralni. Mert mindezt ti könnyűvé tettétek”

Ezzel szemben London polgármester-helyettese, Stephen Greenhalgh azt mondta, hogy maguk a muszlimok a hibásak. Szeptember 12-én a londoni városházán tartott terrorizmusellenes csúcstalálkozón, Greenhalgh kijelentette, hogy ő és Boris Johnson polgármester már tájékoztatták a brit hírszerzést azokról az általános iskolákról, ahol a tanulók a családjuk részéről propagandának és „szélsőséges ideológiának” vannak kitéve.

Greenhalgh, aki a fővárosban felügyeli a rendőrséget, azt mondta, hogy a tíz évesnél fiatalabb londoni gyermekeket arra képzik ki, hogy „fiatal dzsihádisták legyenek” és mindez aggasztó jele a fővárosban egyre növekvő szélsőséges veszélynek. „A fiatalemberek radikalizációjának veszélye egy olyan valós probléma, amely nem csak pár évig fog elkísérni bennünket, hanem a következő generáción keresztül.

2. Saría törvények Nagy-Britanniában

Egy a Channel 4 csatorna által szeptember 24-én sugárzott dokumentumfilm felfedte a brit muszlimok között burjánzó poligám házasságok szubkultúráját. Bár a brit törvények értelmében a poligámia illegálisnak számít, az iszlám saría jogban azonban nem. A becslések szerint az Egyesült Királyságban élő muszlimok körében ma már 20.000 poligám házasság létezik.

A „Férfiak sok feleséggel” című dokumentumfilm egy sheffieldi muszlimot mutat be. A poligám házasságban élő Mohamed el Ghannay egész családja állami juttatásokon él. „Három feleség, egy férj, 11 gyermek: ez egy család,” mondja Ghannay.

Shaheen Qureshi, a nyolc éves, kétszer elvált anyja, szintén jóléti juttatásokon él. Első házasságát pakisztáni unokatestvérével kötötte, a másodikat pedig egy bradfordi muszlim második feleségeként. Arra a kérdésre, hogy újból belemenne-e a többnejűségbe, a nő a következőt válaszolta: „Igen, ha a többi feleség hajlandó lenne az asztalhoz engedni. Ha olyan lenne, mint a Szex és New York, ahol a négy nő legjobb barátok. Terjeszd a szerelmet, ez a mottóm!”

A dokumentumfilmből nem derül ki, hogy a brit kormány miért támogatja továbbra is azt, hogy a saría jog elsőbbséget élvezzen a brit joggal szemben azáltal, hogy eltűrik a többnejűséget.

Közben a brit kormány arra készül, hogy saría-kompatibilis kamatmentes diákhitelt nyújtson. A saría jog alapján a muszlimoknak tilos kamatos kölcsönt felvenni, és egyesek szerint ez lehetetlenné teszi, hogy sok brit muszlim főiskolára járjon.

Szeptember 4-én, a Department for Business Innovation & Skills (BIS) közzétette annak a négy hónapig tartó nyilvános konzultációnak az eredményét, amelyből kiderült, hogy igény van a saría-kompatibilis alternatív finanszírozási termékre, az úgynevezett takafulra, amely a muszlim hallgatóknak kamat helyett „adományt” adna cash-pool rendszerben.

Több, egymástól független nőjogi aktivista azzal vádolta meg a Law Society-t, – az angliai és walesi ügyvédeket tömörítő szakmai testületet -, hogy elősegíti a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetést azáltal, hogy nem vonja vissza a saría örökléssel kapcsolatos útmutatóját.

A Law Society nemrégiben adta ki útmutatóját, amely biztosította, hogy a muszlimokra vonatkozó öröklés eleget tegyen a saríának. A lépés először ágyazza be hatékonyan az iszlám jogot a brit jogrendszerbe.

Az útmutató tájékoztatja az ügyvédeket arról, hogy az saría értelmében a férfi örökösök kétszer annyit örökölnek, mint a női örökösök, a törvénytelen gyerekek pedig nem örökölnek semmit.

A szeptember 17-ei keltezésű nyílt levélben az aktivisták azt mondják, hogy az útmutató arra ösztönzi a jogászokat, hogy „alkalmazkodjanak azokhoz a nagymértékben nemi diszkriminatív vallási törvényekhez, amelyeket egyre inkább a vallási fundamentalisták határoznak meg a társadalmunkban.”

3. Muszlim integráció

Az Észak-London-i Edmontonban, egy iszlámra áttért 25 éves férfi fényes nappal lefejezett egy 82 éves nőt, Palmira Silva-t. A tanúk azt mondták, látták, amint a férfi egy egy láb hosszú machete-vel hadonászott és mielőtt Silva-t lefejezte, két macskával tette ugyanezt. A rendőrség azt nyilatkozta, úgy vélik, a férfit a szíriai terroristák lefejezős videói inspirálták.

Kelet-Sussex-ben egy egyiptomi bevándorló agyonlőtte hét éves lányát, majd önmagával is végzett, miután elhidegült felesége elutasította az iszlámot. A pár 2005-ben házasodott meg Liverpoolban azután, hogy az eredetileg római katolikus nő áttért az iszlámra. Azonban később megtagadta az iszlámot, ami miatt elváltak és keserű vita bontokozott ki a gyerekek felügyeleti jogát illetően.

Közép-Angliában egy brit párt dobtak le a buszról, és bélyegeztek rasszistának, miután az egyik muszlim utas kifogásolta azt a gyerekdalt, amit a szülők az autista lányuknak énekeltek. Nick Barnfield és Sarah Cleaves egy Sheffieldből Doncasterbe tartó buszon utazott Heidi nevű, 15 hónapos lányukkal, amikor az elkezdett sírni.

Miután a pár a Peppa malac népszerű brit óvodáskorú animációs televíziós sorozat egyik dalát énekelte, egy hidzsábba öltözött muszlim nő dühös lett – állítólag azért, mert a disznóhús tilos az iszlámban. A buszvezető hívta a rendőrséget, és felszólította a párt, hogy szálljon le a busztól.

Bradfordban egy muzulmán család három gyermekét „Csak Halal” feliratú, a mellkasukra ragasztott matricával küldte iskolába, miután olyan ételt kaptak, amely nem felelt meg a saría törvényeknek. Talib Hussain azt mondta, hogy a Woodside Akadémiára járó gyermekeinek több alkalommal is nem halal ételt szolgáltak fel, és ezért mostantól viselniük kell ezt a jelet.

Daubhillban, a Sunning Hill Általános Iskola egyik tanárát felfüggesztették, miután állítólag megjegyzést tett az egyik muzulmán diák fejkendőjére. Az egyik lány az iskolában a fejkendőjében nyugtalankodott, mire a szóban forgó tanár a következőt mondta: „Ha az én osztályomba járna, akkor a kukába hajítanám a fejkendőjét.” Az incidenst jelentették a rendőrségnek, a tanárt pedig a nyomozás idejére felfüggesztették.

Szintén Bradfordban történt, hogy egy Rabia Qureshi névre hallgató 20 éves diák panaszt tett az ASDA szupermarket-óriással szemben, miután az egyik csomagolásban disznóhússal töltött tekercset talált a vegetáriánusnak mondott tekercsek között. Qureshi azt mondta, vallási alapon nem ehet diszmóhúst.

Részletes vizsgálat után az ASDA kétségbe vonta Qureshi állításainak valódiságát. A cég szerint csak sajt és hagyma tekercsek kerültek feldolgozásra az adott termelési sorról és az azt megelőzőről, és nem volt más panasz.

Leicesterben, a helyi KFC gyorsétterem nem hajlandó kéztisztító kendőt biztosítani vendégeinek, mivel alkoholos voltuk miatt sérthetik az étterembe járók muszlimokat. A KFC szóvivője szerint a társaság betartja az iszlám saría törvényeket „ azokon a területeken, ahol arra igény merül fel a vendégek részéről”, és azoknak a nem muszlimok pedig, akik a nem halal lehetőséget keresik, azt tanácsolta, hogy valahol máshol vacsorázzanak.

A Dél-Yorkshire-i rendőrséget bírálat érte, amiért a hivatalos Facebook oldalukról nem távolították el elég gyorsan azokat a kommenteket, amelyek a muszlimokat hibáztatták a rotherhami gyermekek szexuális zaklatása körül kialakult botrányban. A megjegyzéseket az ún. Jay Reportra válaszul adták, amely megállapította, hogy Rotherhamban az elmúlt 16 évben, 1997 és 2013 között, legalább 1400 gyermeket bántalmaztak, elsősorban pakisztáni származású férfibandák.

Egy dühös polgár ezt írta: „A gyerekeket erőszakoló bandákat hagyják és nem vesznek róluk tudomást, azokat pedig, akik kommentálják ezt, üldözik és súlyosabb elbánásban részesülnek, mint maguk az erőszaktevők.”

A közeli Sheffieldben egy korábbi gondozó azt mondta a BBC-nek, hogy a városban a tizenéves lányok muszlim férfiak által történő szexuális kizsákmányolása a 2000-es évek elején „járványszrű” volt. Azt mondta, 13 évesnél fiatalabb lányokat adtak körbe szervezett muszlim csoportok és szállítottak másik városokba. Azt is elmondta, hogy kollégái nem tudták megállítani a bűncselekményeket. A BBC beszámolója óta a Dél-Yorkshire-i Rendőrség megerősítette, hogy Sheffieldben 173 esetben nyomoznak gyermekek ellen elkövetett erőszakkal kapcsolatban.

Greater Manchesterben egy muzulmán férfit, aki két kiskorú lánnyal létesített szexuális kapcsolatot, hat és fél év börtönre ítéltek. A tárgyalás során a bíróság végighallgatta, hogy a 25 éves Sulman Dar Bolton cigarettával és alkohollal hogyan kerítette be a 15 éves lányokat, mielőtt kihasználta volna őket.

Bradfordban egy Mohammed Rashid névre hallgató 62 éves muszlim taxisofőrt felvették a kamerák miközben egy 81 éves időskori elbutulásban szenvedő nőn követett el erőszakot, a nő saját otthonában. A férfit szeptember 29-én 15 hónap börtönbüntetésre ítélték. Szintén Bradfordban történt, hogy Mohammed Imrant 16 évesnél fiatalabb lányok ellen elkövetett nemi erőszak tervének két rendbeli, és egy 13 éves gyerek pornográfiában való részvételének segítésében való egy rendbeli vádjában bíróság elé állították.

Peterborough-ban a 30 éves Mohammed Abbászt 12 év börtönbüntetésre ítélték, mivel egy 12 éves lánnyal szexelt. Sheffieldben egy 13 éves lány futtatásáért öt muszlimot állítottak bíróság elé. Bucks-ban, nyolc 28 és 45 év közötti muszlimot állítottak bíróság elé 16 éves lányok szexuális kizsákmányolása miatt. Az egyik férfit egy 13 éves lány három rendbeli megerőszakolásával is megvádolták.

Guisborough-ban, több száz szülőt figyelmeztetettek egy 11 éves lány feltételezhető emberrablássával kapcsolatban, melyet „ázsiai” férfiak egy csoportja vitt véghez. Bury-ben a rendőrség bejelentette, hogy vizsgálat folyik Atif Ratiq 32 éves taxisofőr ellen, szexuális bűncselekményt érdekében történő emberrablás szándéka miatt. Walsall-ban a rendőrség keresi azt a muszlim férfit, aki a buszon szexuálisan bántalmazott egy 24 éves nőt.

Dundee-ban, Skócia negyedik legnagyobb városában, egy Mohammed Anwar névre hallgató 33 éves taxisofőrt bűnösnek találták kétrendbeli, férfiak ellen elkövetett szexuális zaklatás vádjában. Anwar amúgy nős, és öt gyermeke van.

Közben a brit média arról számolt be, hogy az Oktatási Minisztérium Kelet-London Tower Hamlet elnevezésű negyedében több, mint egy tucat független muzulmán iskolát vizsgál, attól tartva, hogy iszlám szélsőségesek vették át az irányítást ezekben az iskolákban.

A legutóbbi vizsgálatok hasonlóak az úgynevezett trójai faló botrányhoz, ahol birminghami világi iskolákba szivárogtak be muszlim szélsőségesek. A különbség az, hogy Tower Hamlets-ben az érintett intézmények muszlim iskolák.

Ezen felül Lutfur Rahman Tower Hamlets-i polgármestert választási csalással vádolják, mivel ingyenes állami lakásokat ígért a rá szavazó muszlimoknak.

Végül Londonban, a brit adófizetők kárára, iraki kurd menedékkérőknek luxus apartmanokat adtak ki albérletbe, jogtalanul. Szeptember végén, a kormányzati nyomozók négy előkelő bérházban, összesen 21 segélyezettnél tartottak házkutatást.

Az egyik esetben, egy hattagú család hetente 500 font (kb. 200000 Ft) lakhatási támogatásban részesült, miközben papíron egy 1.000.000 font értékű lakásban laktak a Hyde Park közelében. A lakást hetente 3,000 fontért (kb. 700000 Ft) adták ki gazdag turistáknak. A nyomozók úgy vélik, hogy a csalók a három év alatt, amíg kiadták a lakásokat, egyenként, több mint 100,000 fontot (kb. 24 millió Ft) kerestek. A brit adófizetők kára: negyedmillió font (kb. 60 millió Ft).

Forrás: Soeren Kern, Gatestone Institute

 

Print Friendly, PDF & Email