Interjú Nicolai Sennels-szel: “A szabadságért”

Ez az interjú a Den Dankse Forening szervezet  (második világháborús ellenállók által létrehozott szervezet) Danskeren nevű magazinjában jelent meg:

Interjú Nicolai Sennels-szel: “A szabadságért” [dánul: For Frihed]

Nicolai Sennels arról vált ismertté, hogy a tél folyamán a német Pegida dán másának szószólójaként állt elő. Harry Winter beszélgetett vele, hogy többet megtudhassunk Nicolairól, az iszlámról, a Pegidáról és a “For Frihed”-ről.

Danskeren: Nicolai, kezdjük az elején. Boldog gyermekkorod volt?

Nicolai: Igen, nagyon is. Igazán harmonikus családdal vagyok megáldva, ami felnőtt korunkra barátsággá érett. Balos, hippi-jellegű volt a gyermekkori környezetem. Úgy érzem, óriási hálával tartozom a ma képviselt értékeimért ennek a környezetnek. Ilyen érték az erőszakos vagy dühös emberek elleni szabad felszólalás, a nők egyenjogúsága, vagy az egészséges kétkedés a hitvallások irányába. Minden, amit az iszlám ellen teszek, köztük a hetente megrendezett tüntetések, ezeken az értékeken alapulnak.

Valamely okból az egykor balosnak tartott értékeket most jobboldalinak kategorizáljuk.  Gondolom azért, mert sokan a rasszizmussal és gyűlölettel kapcsolják össze az iszlámkritikát. Az iszlám azonban nem egy rassz. Bárki  is olvasta a cikkeimet, tudhatja, hogy a harag egyik formája sem vezérel. Nem hormontúltengéses fiatal férfiak vagyunk, akiknek keresniük kell valakit akire haragudhatnak, vagy akin kiélhetik frusztrációjukat. Felnőtt, kiegyensúlyozott emberek vagyunk, akiket aggaszt az iszlám társadalmunkra gyakorolt hatása.

Tartunk tőle, hogy a politikusaink és a média addig nem veszik komolyan ezt a fenyegetést, amíg nem hevernek tetemek az utcákon, a dánoknak nem kell menekülniük az otthonaikból, nem kell kiíratni a gyerekeket az iskoláikból, mert a muszlim saría zónák bekebelezték a lakóhelyüket. Valójában ez már ma is zajlik.

A börtönök tele vannak muszlim bűnözőkkel, míg a sürgősségi osztályok, pszichológiai klinikák és biztosító társaságok az áldozataikról gondoskodnak. A nem muszlimok elleni muszlim erőszak ipari léptékkel történik, és országaink egész légkörét megváltoztatta.

Most kell cselekednünk, különben a következő generáció már azt sem fogja tudni mit veszített, hiszen olyan világban fognak felnőni, ahol megszokott dolog géppisztolyos rendőrökkel találkozni az óvodába menet, vagy hallani a hírekben hogy valahol Európában most öltek meg dzsihádisták néhány ártatlan embert.

Danskeren: Te pszichológiai tanulmányokat folytattál. Volt más is amit szerettél volna tanulni?

Nicolai: Valójában nem. Mindig úgy tartottam, hogy a tudat a legfontosabb. Később a tanultak elég hasznosnak bizonyultak, hiszen igazán nagy szükség volt valakire, aki az iszlámot és a muszlimok agresszív viselkedését pszichológiai szempontból megmagyarázza. Pszichológusként minden embert úgy látok, mint akik tele vannak hasznos és izgalmas lehetőségekkel. De az olyan dolgok miatt, mint a félelem, a harag és a tudatlanság ezek a lehetőségek rejtve maradnak.

Azok az emberek is rendelkeznek ezekkel a lehetőségekkel, akik olyan kultúrában nőnek fel, amelyik nem ad számukra alternatívát az iszlámra, vagy iszlám világnézetre. Ők sajnos egy olyan totalitárius rendszer foglyai, amely arra kényszeríti őket, hogy rosszul bánjanak másokkal – a saríának megfelelően – és ezzel a saját tudatukat és a saját életüket is további szenvedéssel töltik meg. Hasznos így felébreszteni az együttérzésünket a muszlimok felé, és a kívánságunkat arra, hogy megváltoztassuk az iszlámot – vagy csökkentsük a hatalmát.

Fontos megérteni, hogy az emberek úgy viselkednek, ahogy érzik magukat. Ha rosszul viselkednek, azért teszik, mert rosszul érzik magukat. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetsz szigorú, vagy hogy nem használhatsz erőt. De a mögöttes motiváció az együttérzés lesz azzal a törekvéssel, hogy a lehető legkevesebbet ártsuk, azt is csak nevelő célzattal.

Danskeren: Hogy indult a politika iránti érdeklődésed?

Nicolai: Valójában nem különösebben érdekel a politika. Túl sok taktika és önösség van benne. Engem a szabadság érdekel, és hogy az emberek jól érezzék magukat. És itt látom az iszlámot a legnagyobb problémának. Az iszlám inkább politika, mint vallás. Alapvető emberi jogoktól fosztja meg a követőit, és elrendeli, hogy egymással és mindenki mással is rosszul bánjanak.

Ha az iszlám egy politikai párt lenne, már régen kiközösítették, és betiltották volna. De mivel a muszlimok olyan sértődékenyek – amely nézőpontom szerint elsősorban szegényes önbizalomból ered -, és mivel az ideológiájukat vallásnak álcázzák, csak kevesek mernek rámutatni az iszlám nyilvánvaló hibáira és veszélyes természetére.

Danskeren: Miért migrálnak emberek a muszlim világból?

Nicolai: Mert nem működik. Az olyan kultúrák, melyekben a hit sokkal fontosabb a tudásnál, ahol az embereket szigorú, vallásos gyeplőn tartják ahelyett, hogy szabadon felfedezhetnék és fejleszthetnék saját képességeiket, mindig elbuknak. A hit nem teremt tudományos áttöréseket, és ahol a saría uralkodik, ott az emberi jogok hiánya katasztrofális léptékű. Ennek eredményei pedig az elszegényedett, szabadságtól mentes társadalmak. Ezen felül természetesen vannak vallási vezetők, akik előnyösnek látják az iszlámot bevándorlással is terjeszteni.

Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy vannak erők az EU-ban, akik előnyt látnak a nemzeti identitásunk elpusztításában az idegen kultúrákból való bevándorlás segítségével. Egy gyengébb nemzeti öntudat fogékonyabbá tesz minket az össznemzeti identitásra, így hajlamosabbak lehetünk alávetni magunkat a brüsszeli antidemokratikus vezetésnek.

Meglehet, hogy vannak nagyobb bankok akik hasznot húznak abból, hogy országainknak pénzt szolgáltatnak a bevándorlók jólétének finanszírozásához. Néhány ezen bankok közül a politikába is beleszólhat, így befolyásolva demokráciánkat a további immigrációs nyitásra. Bárhogy is van, az  iszlám a fő probléma.

Danskeren: Egyszer csak tenni akartál a változásért?

Nicolai: Azt hiszem sokaknak világos, hogy nem várhatjuk a politikusainktól és a médiától, hogy még az előtt komolyan  vegyék az iszlámproblémát, hogy annyira kibontakozna, hogy nekünk is könyörtelenné kelljen válnunk, és totalitárius erőszakot kelljen alkalmaznunk a megoldás érdekében. Mi marad abból egyáltalán, amit meg próbálunk védeni, ha olyan helyzetbe kényszerítjük magunkat, amiben kegyetlenné és antidemokratikussá kell válnunk a túlélés érdekében? Egy demokratikus közösségben mindenkinek meg van a lehetősége, és felelőssége alakítani a gyermekei, unokái jövőjét. Szerintem sokan elfelejtették a demokratikus lét ezen alapvető jellegét.

Az esti tüntetéseink egyik célja, hogy erre emlékeztesse az embereket. Itt eljöhetsz az egyik hétfőn – vagy több hétfőn – nyíltan kimehetsz az utcára, komoly rendőri védelem mellett. Ezzel segítesz bátorítani, és inspirálni polgártársainkat. Ugyanakkor támogatod a vélemény-nyilvánítás szabadságát, és megmutatod az iszlamistáknak, hogy mi – nem muszlimok – nem félünk tőlük. És nyilvánvalóan a politikusainkat is fel kívánjuk rázni ezzel.

Nem tudom, hány százan sétáltak velünk ezeken a hétfőkön. Minden alkalommal látok új arcokat, mindnyájukon látszik, hogy boldogan és büszkén csatlakoznak. Ezt meg tudom érteni. Fontos ügyért tüntetünk, és teszik ezt sokan egy terrortámadás esélye ellenére, kockáztatva talán a barátok és család rosszallását, mikor iszlám-kritikusként állnak elő. Szerintem nagyszerű és tisztelendő, hogy az emberek megjelennek, és megvallom, nagyon jó ilyen emberekkel vonulni. Remek a légkör, az újonnan érkezők is hamar ráéreznek a vidám hangulatra és a kiváló csapatszellemre.

Danskeren: Hogyan jött a döntés, hogy megszervezd a Dán Pegidát?

Nicolai: Valójában Carsten volt, aki kezdeményezte a Facebookon. A médiafelhajtás miatt azonban már az első demonstráció előtt kilépett, így egyedül maradtam. Szerencsére beugrott néhány új barát, csináltunk jelvényeket, és az első transzparensünket. Néhányan a tüntetéseinken résztvevők közül segítenek dalokat és röplapokat nyomtatni. Kis csapatunk rendszeres kapcsolatot tart az új ötletekről, stb.

Ez szép dolog, és óriási segítség, mivel rengeteg teendővel jár minden egyes héten demonstrációt tartani. Kapcsolatban állok a rendőrséggel, és a helyi hatóságokkal az engedélyek kapcsán. Tartom a kapcsolatot politikusokkal, a sajtóval, és persze sok a gyakorlati rész: szórólapok, transzparensek, weboldal, Facebook stb.

Danskeren: Jól startolt a Dán Pediga a téli hidegek közepén?

Nicolai: Igen, fantasztikus volt. A CNN, a BBC, az al-Dzsazíra és a legtöbb dán TV-csatorna is jelen volt. Egész januárban minket tárgyalt a média. Mégis, valami okból egy médium sem keresett meg minket a februári terrorista támadás után. Ez kissé elgondolkodtató. Szerintem azért nem, mert félnek, hogy a támadás bizonyította igazunkat az iszlám veszélyéről. Újabban aztán ismét elkezdett megkeresni a média.

Most saját TV-t csinálunk. Egy ismerősünk filmezi a beszédeinket, gyűléseinket, és élőben közvetítünk a demonstrációinkról. Itt követhetsz minket: www.forfrihed.dk. Ez lehetőség az embereknek arra, hogy megvizsgáljanak minket, mielőtt úgy döntenének, hogy megjelennek valamelyik hétfőnkön. És döntő cáfolat egyes újságírók állítására is, miszerint ellenségesek vagyunk az illegális ellendemonstrációkkal szemben, amik jellemzően felbukkannak.

Hiszen semmilyen módon nem vagyunk agresszívak, vagy erőszakosak. Legtöbbünk középkorú, többen elmúltak 70 évesek is. Rendes emberek vagyunk, akik túl udvariasak ahhoz, hogy az ellentüntetőknek visszaordibáljanak.  A célunk nagyra nőni, nagyon nagyra. Szeretném, ha minden hétfőn ezrek menetelnének. Valószínűleg ez meg is történik, hiszen kétségtelenül fognak olyan dolgok történni a jövőben, amelyekkel kapcsolatban egyre több ember fogja úgy érezni, hogy most aztán már tényleg elég.

Ha nyugodt vagy és demokratikus, velünk tarthatsz.

Danskeren: Megbélyegeztek?

Nicolai: Igen, de nem izgat. Néhány kollégám ki is akart rúgatni. Ha a rendőrség nem jelent volna meg minden hétfőn, valószínűleg már ezt az interjút sem adhatnám. Ilyen ma a világ. Lapíthatsz csendben, vagy felállsz és kinyitod a szádat.

Tudom, hogy különféle veszélyekkel jár amit teszek, de úgy gondolom meghozza a gyümölcsét. A létezésünkkel a szólásszabadságról, a bevándorlásról és az iszlámról folyó nagyon fontos vitához járulunk hozzá. Ráadásul segít tudatosítani, hogy nem vagyok egyedül. Sok ember támogat minket különféle módokon. Akik hétfőnként velünk jönnek, ugyanolyan kockázatot vállalnak, mint én. Barátként és kollégaként tekintek rájuk a közös munkánkban.

Danskeren: Az erőszak akkor kezdődik, mikor elfogynak az érvek. Így tartja egy kínai mondás.

Nicolai: Igen, és ezért sem leszünk soha erőszakosak. Rengeteg jó érv szól az ellen, hogy az iszlámot olyan nyitott és sebezhető közösségekbe engedjük be, mint a miénk. A legjobb érvek a Korán, és Mohamed.

Ha te demokrataként erőt akarsz alkalmazni, legyél katona, rendőr, vagy csatlakozz a Nemzeti Gárdához. Jómagam a Nemzeti Gárda tagja vagyok. [Dániában az egyik állami katonai szervezet – ford.] Ennek látom értelmét. Felkerülsz egy listára, be lehet hívni, ha Dániát ismét terrortámadás érné. Így segíthetsz fenntartani a biztonságot, a békét és a rendet, melyet a terroristák megpróbálnak megsemmisíteni. Ennek tetejébe egy csomó hasznos kiképzést és oktatást kapsz mindegyik fegyveres erőnél, köztük elsősegélynyújtást, vagy a rendőrség támogatásának módjait.

Danskeren: Aztán egyszer úgy érezted, hogy szükséges a Pegida nevet “For Frihed”-re [A szabadságért] változtatni?

Nicolai: Igen, azt akarjuk hogy a nevünknek legyen dánul értelme. Mivel az egyetlen dolog amiért létezünk az a szabadság, a név magától értetődően jött.

Danskeren: Meddig folytatjátok a hétfői demonstrációkat?

Nicolai: Nincs lejárati idejük. Mi vagyunk a legelőremutatóbb kulturális ajánlat. És ha összevetem, hány embert mozgósított például a Free Press Society, vagy a Lars Vilks Committee különböző eseményekre az elmúlt három hónapban, egyértelműen azt gondolom, hogy mi vagyunk Dánia legnagyobb iszlámkritikus mozgalma. Erősen javaslom, hogy tégy egy próbát, ha egyetértesz, vonulj velünk, – hacsak nem vagy rasszista, náci vagy ilyesmi.

Talán a mai idők legjelentősebb és legizgalmasabb dolgainak egyike, amiben részt vállalhatunk. A bátorságot is próbára teszi 100 rendőrrel körülvéve Koppenhága utcáin iszlámkritikus táblákkal végigvonulni, még ha – remélhetőleg – hamarosan meg is szabadulunk az ellentüntetéseken nekünk ordibáló és gyakran elég mosdatlan “antifasisztáktól”. Ha szabadságharcos szeretnél lenni, tutira ez a legjobb ajánlat a piacon.

Danskeren: Gyakran tűnődöm azon, mi jellemzi az ilyen embereket, akik nem tűrnek csendben, hanem a veszélyek ellenére tüntetnek az igazságtalanság ellen. Neked pszichológusként mi erre a válaszod?

Nicolai: Az embert sokféle dolog vezérelheti. Az iszlám kritikusai közt is akadnak akik nyilvánvalóan rasszisták, vagy akár nácik. Nem szándékom efféle emberekkel együttműködni. Őket a harag vezérli.

Aztán vannak olyanok, mint mi – a többség – akiket együttérzés vezérel, és a tudásunk arról, hogy mi az iszlám, mit tesz a muszlimokkal, és mire készteti a muszlimokat a környezetükkel szemben.

Danskeren: Szóval megérte tanulni?

Nicolai: Igen. Bizonyára. A legfontosabb, hogy az emberek tegyenek valamit. Egy esti “For Frihed” demonstráció talán a legegyszerűbb és legközvetlenebb módja annak, hogy tegyünk valamit.

Sok jó emberrel szeretnék találkozni a hétfőinken.

Danskeren: Köszönjük az interjút, Nicolai!

Forrás: 10News

Magyar fordítás: Kopházi Gergely

Print Friendly, PDF & Email