Pszichológus: a dzsihadisták pszichoterápiája „nem lehetséges és naiv elképzelés”

Dánia, Svédország és az Egyesült Államok azon országok közé tartoznak, melyek úgy próbálnak meg küzdeni az iszlám terrorizmussal szemben, hogy a dzsihádistákat pszichológushoz küldik. Egy olyan tapasztalt pszichológusként, akinek a szakterülete az erőszakos és fundamentalista muzulmánok, azt mondom erre, hogy az a megközelítés, hogy a pszichoterápia módszerével véget vethetünk a terrornak naiv és mindez nem lehetséges.

A dán fiatalkorúak börtönében pszichológusként eltöltött éveim alatt több, mint száz mohamedán kliensem volt (a dán fiatalkorúak börtönében tízből hét börtönlakó muzulmán). Itt lehet olvasni a tapasztalaimról: Muzulmánok és nyugatiak: pszichológiai különbségek. Kifejlesztettem egy olyan terápiás módszert, ami figyelembe veszi a muzulmán kuncsaft kulturális hátterét, és a haragra, az áldozat mentalitásra és a relaxációra összpontosít. A terápia sikeres volt, olyan értelemben, hogy felkeltette a muzulmán klienseim érdeklődését és 90 százalékuk önként jött el a terápiára. A módszerem híre a dán börtönökön kívülre is eljutott és olyan dán újságokban írtak róla, melyek professzionális szociális munkásoknak és terapeutáknak íródtak. A nemzeti rádiónak is adtam interjút a terápiás módszerekről. Sőt még egy könyvet is írtam erről. A témával kapcsolatos tapasztalataim miatt a tanácsomat kérték a legfiatalabb guantanamoi terrorista, Omar Khadr perében.

A bűnöző és fundamentalista mohamedánokkal való munkám során szerzett tapasztalataimból azt a következtetést vontam le, hogy a pszichoterápia a legkevésbé hasznos módszer – sőt mondhatjuk azt is, hogy az adófizetők pénzének teljes elpazarlása – annak érdekében, hogy megfékezzük a muzulmán erőszakot. Az ilyen programok akár még hozzá is járulhatnak a problémához, mivel a döntéshozókkal és a nyilvánossággal elhitetik, hogy valami effektív dolog történik a probléma megoldása érdekében, miközben az iszlám által inspirált erőszak problémája napról napra csak növekszik. Az hogy ezt gondolják, elvonja a figyelmet a valódi problémáról, magáról az iszlámról. Az iszlám terrorizmus nem valamiféle elmebaj következménye, hanem annak, hogy emberek a Koránt és Mohamed példáját követik. Ha az iszlám terrorizmus okait keressük, akkor az nem a terroristák gyerekkorában keresendő, hanem a vallásukban.

Önmagáért beszél az a tény, hogy egyetlen megbízható beszámoló sem született terrorizmus elleni terápia sikeréről.

Egy pszichológusnak a következők ellen kell felvennie a küzdelmet, ha egy dzsihádistát kezel:

1. Sok erőszakos muzulmán már volt pszichológusnál, vagy az iskolában vagy a börtönben. És hát látszik, hogy mindez nem működött.

2. Ha egy dzsihádista felhagy terrorista karrierjével, akkor fundamentalista haverjai képmutatónak fogják tartani. A dzsihádista ösvény elhagyásával elveszíti barátait és fel kell adnia egy olyan életformát, amely számára erőt, önazonosságot, valahova tartozást, önbizalmat, a legyőzhetetlenség érzését és a 72 szűz ígéretét adta.

3. Egy dolog nem csatlakozni aktívan a dzsihádista ösvényhez, egy másik pedig elhagyni azt, ha valaki már csatlakozott hozzá, mivel ez utóbbi azt jelenti, hogy az illető felhagy az iszlám egyik – minden muzulmán számára kötelező – központi pillérével. Sok más dologgal együtt, az iszlámban a büntetése ennek is halál.

4. Ahhoz, hogy működjön a terápia, akarnunk kell. Senki sem gondolja azt, hogy az erőltetett pszichoterápia működne, és az előbb említett akadályokat figyelembe véve nehéz elképzelni azt, hogy a dzsihádisták jelentős része önként venné igénybe ezt az ajánlatot.

Csoportterápia szaúdi dzsihádistáknak
Csoportterápia szaúdi dzsihádistáknak

Próbáljuk ki a gyógyszereket

Sok olyan nem kívánt pszichológiai állapot létezik, melyeket nem lehet terápiával kezelni. Az egyik ilyen a pszichopátia. Tapasztalt pszichológusként úgy gondolom, hogy a dzsihádisták kezelése is ide sorolható. A dzsihádisták terápiás kezeltetése csupán egy eszköz a politikusok kezében arra, hogy megnyugtassák a választóikat, azt a jelzést küldve nekik, hogy „valamit tettünk a probléma megoldása érdekében.”

Ha veszélyes mentális állapotokkal akarunk dolgozni, akkor azt tanácsolom, hogy próbáljuk ki a gyógyszereket. Szexuális erőszaktevők esetében és néhány erőszakos támadás esetében már használnak gyógyszereket. Mennyire lenne motivált az az Iszlám Állambeli harcos, akinek a gyógyszeres kezelés hatására eltűnne az agressziója és a szexuális vágya? Ki kellene próbálni, vagy repülőgépről por formájában ledobva Rakka felett, vagy egyes személyeknek beadva. Miért ne?

Forrás: 10news

Print Friendly, PDF & Email