Az iszlám el nem mondott története

“Az iszlám el nem mondott története” egy neves brit történész, Tom Holland dokumentumfilmje, amelyben az iszlám eredetét tanulmányozza és azzal érvel, hogy kevés írásos történelmi bizonyíték van, mely megerősítené a mohamedán prófétáról, Mohamedről, és az iszlám eredetéről szóló állításokat.

A Cambridge-ben tanult történész a  dokumentumfilmben kritikus vizsgálatnak veti alá azt a hagyományos iszlám magyarázatot, mely szerint Mohamed a  muzulmánok szent könyvét, a Koránt  közvetlenül és „teljes egészében” Gábriel arkangyaltól kapta a hetedik században.

Holland szerint a muzulmánok vélekedésével ellentétben sokkal valószínűbb, hogy a Korán és az iszlám teológia az évszázadok során fokozatosan fejlődött, az arab birodalmak terjeszkedésével párhuzamosan. Szerinte számos „fekete lyuk” van a történelmi feljegyzésekben, és azt sejteti, hogy az iszlám lényegében egy „kreált” vallás. Holland így nyilatkozott: „Arra számítottam, hogy találok majd korabeli muszlim bizonyítékokat, de egy sem akadt.”

A filmben Holland azt  is megkérdőjelezi, hogy Mekkának lényeges szerepe lett volna az iszlám kialakulásában.  A következőt állítja: „A Koránban tett többértelmű utalástól eltekintve sehol sem említik meg Mekkát [a mohamedánok szent városát], és a Mohamed halálát követő száz évben semmilyen szövegben nem említik meg a várost.”

A dokumentumfilmet 2012. augusztus 28-án sugározták a Channel 4-en és a muszlimok részéről több mint ezer panasz érkezett, melyekben azzal vádolták Hollandot, hogy eltorzítja az iszlám történelmét.

A londoni székhelyű Iszlám Oktatási és Kutatási Egyetem két írást publikált (itt és itt), melyekben élesen bírálta a műsort. Hollandot „gondatlansággal”, „alaptalan feltételezések” állításával és „szelektív tudománnyal” vádolják.

A brit telekommunikációt felügyelő Ofcom szerint vizsgálat indulhat azután, hogy több mint száz panasz érkezett, melyek szerint a dokumentumfilm elfogult és sértő a muszlimokra nézve.

Holland ragaszkodik azon kijelentéséhez, hogy „az iszlám jogosan áll a történészek érdeklődésének középpontjában.”  A dokumentumfilm azoknak az egyre szaporodó, tudományosan megalapozott és népszerű könyveknek (itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt) a követője, melyek egy sor alapvető feltevést kérdőjeleznek meg az iszlám eredetére vonatkozóan.

A londoni székhelyű The Spectator által készített interjúban Holland az iszlám eredetéről a következőt állította: „Úgy gondolom, hogy sokkal több muszlim – messze több mint ahány keresztény – érzi úgy, hogy a vallásuk alapítását elbeszélő legendák történelmi tények, miközben számomra úgy tűnik, egyértelműen nem azok. Biztos, hogy van egy erős alapja, ugyanakkor inkább egy szent történetről, mintsem történelemről van szó…” Hozzátette: „Úgy gondolom,  az iszlám kialakulása során a muszlimok kezdtek rájönni, hogy versenyben állnak a zsidókkal és a keresztényekkel, ezért szükségük volt egy olyan prófétára, aki angyali kinyilatkoztatással bír…”

Hollandot a filmet követően elárasztották az online fenyegető levelek. A The Telegraph brit újság közölte az egyiket: „Célpont leszel, miközben az utcákat járod. Elkélne néhány testőr a saját biztonságod érdekében.”

A Channel 4 szóvivője a következőt nyilatkozta: „Megfogadva a biztonsági tanácsokat, némi hezitálás után megszakítottuk „Az iszlám el nem mondott története” című műsor tervezett sugárzását.”
A film magyar felirattal itt nézhető meg:

Forrás: Soeren Kern

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=7548

Bejegyzés: on 2015. dec. 3.. A bejegyzés kategóriái: Legfrissebb, Történelem. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes