#I.S.ISLAM 6.) Az Iszlám Állam zászlója és miért éppen ezt választották?

Flag_islam

Az Iszlám Állam hírhedt zászlójának eredete régebbi korokba nyúlik vissza. A hiteles iszlám források szerint, valójában Mohamed zászlója is így nézett ki.

A hadíszban (Mohamed mondásaiban) mindez benne van. A hadísz széles körben elfogadott az iszlám vallásban. A hadísz annak gyűjteménye, amit Mohamed mondott, amiket lejegyeztek róla, vagy olyan dolgok, amiket azok mondtak, akik közel álltak hozzá.

Tehát, az ISIS miért éppen ezt a zászlót választotta?

Először nézzük meg, hogy milyen zászlót használhatott Mohamed a 7. században.

Ibn Abbász ezt mondta: „… Allah apostolának (Mohamed) zászlói feketék voltak, a rajtuk szereplő banner pedig fehér volt.” (Asz-Szunan al-Kubrá (Nagy hagyományok), Al-Bajhaki, 4. kötet, 240. oldal.)

Azt is tudjuk, hogy Jünisz bin Obeid, Mohammed bin al-Kaszim rabszolgája ezt mondta: „Mohamed bin al-Kaszim elküldött al-Bara házához, hogy megkérdezzem, milyen Allah Küldöttének zászlaja. Ő ezt felelte: ’Négyzet alakú fekete szövet.’ ” (Szunan at-Tirmidi, Bab: Al-Rajat.)

Ibn Iszhák (Mohamed életrajzírója) azt mondta, hogy Allah apostola előtt két fekete zászló is volt. Az egyiket al-ukabnak nevezték, a másik az anszárok (medinai muszlimok) zászlaja volt.

Ibn Abi Saber ezt írja: a Próféta zászlója fekete volt és azt is al-ukabnak hívták.

Ez érdekes, mert mit is jelent az al-ukab szó? Az arab nyelvben ez egy olyan húsevő madarat jelent, ami élve eszi meg áldozatát. Azáltal, hogy így nevezte zászlóját, Mohamed az üzenetét is ehhez hasonlította.

Bár manapság az ISIS miatt figyeltek fel az emberek erre a zászlóra, láthatjuk, hogy ennek eredete Mohamedig – az iszlám alapítójáig – nyúlik vissza.

Az Iszlám Állam teljesen tudatában van ezeknek a tanításoknak, ezért tudatosan választották éppen ezt a zászlót.

„Amikor Abu Bákr muszlim kalifa lett, egy levelet írtak neki, a próféta pecsétjével, amin három sor volt: ’Mohamed’ szerepelt legalul, aztán ’az apostol’, végül pedig ’Allah’.” (Szahih al-Bukhári, 57. könyv, 15. hadísz.)

Tehát az egyik sorban „Mohamed”, felette „az apostol”, a felett pedig „Allah”. Ami ugyanúgy néz ki, mint az ISIS zászló.

Mire következtethetünk mindebből?

Arra, hogy az Iszlám Állam szándékosan és tudatosan alapozza minden viselkedését – még a legjelentéktelenebbnek tűnőket is, mint amilyen egy zászló – az általa követett vallásra.

Kijelenthetjük ezt egyértelműen?

Igen! Számos példát és bőséges szövegösszefüggést találhatunk ahhoz, hogy azt a következtetést vonjuk le, hogy az ISIS szándékosan és tudatosan használja a hagyományát, és mindez Mohamed szunnájára vezethető vissza.

Számos összefüggést láthattunk a terrorszervezet (ISIS) és a korai arab iszlám között. Van az ISIS-nek előképe, ami alapján igazolhatják a cselekedeteiket? Az iszlám teológia – a forrásszövegei alapján – támogatja vagy ellenzi az ISIS viselkedését?

IGEN!

Sokkoló az egyezés az iszlám tradíció és hit, valamint az ISIS között, amit olyan apró dolgokban is érvényre juttat, mint amilyen a logó, a zászló és annak színei.

Amikor azt látjuk, hogy az Iszlám Állam ennyire szigorúan követi elsődleges példaképét, az iszlám alapítóját, Mohamedet, itt Nyugaton össze vagyunk zavarodva azt illetően, hogy mi iszlám és mi nem az, mivel Jézushoz, Mózeshez és a zsidó-keresztény kultúrához vagyunk hozzászokva. Nem vagyunk hozzászokva a 7. századi törzsi életmódhoz.

Ezt jegyezzük meg, mivel ez nem egy gyűlölködő állítás, vagy egy támadás az iszlám ellen, hanem egyszerűen tény!

Ezt a zászlót nem csak az Iszlám Állam használja, hanem más dzsihádista szervezetek is: az al-Kaida, a Boko Haram, és az al-Shabab.

Éppen ezért kell beszélni az iszlám nem oly nagyszerű aspektusairól és megismertetni másokat ezzel, máskülönben még több ártatlan muszlim, keresztény, zsidó, jazidi, és más nem muszlim lesz áldozata az Iszlám Államnak.

Print Friendly, PDF & Email