#I.S.ISLAM 10.) Az Iszlám Állam mindenben a korai iszlámot utánozza

Néhány évvel ezelőtt még senki sem tudta, hogy az ISIS vagy ISIL micsoda. Korábban már hallottunk az al-Kaidáról vagy más radikális, szélsőséges csoportokról, azonban az elmúlt években sok olyan tényező hatott, amely segített az ISIS-nek, hogy nagy területek felett átvegye az irányítást. És aljasságuk hírhedté vált Nyugaton.

Az Iszlám Állam önjelölt kalifa sohasem volt a terrorista közösség ‘rossz fiúja’. Ahogy egy terrorista társa mondta róla: ‘al-Bagdadi korábban jelentéktelen volt’. Akkoriban ő vezette az imát egy helyi mecsetben, de senki sem figyelt fel rá igazán. Sajnos ez a senki ott kötött ki, hogy az irányítása alatt egyesítette az összes mudzsahedint – iszlám harcost -, és Irak valamint Szíria nagy részét elfoglalták. Az eredeti neve Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri. Azonban megváltoztatta nevét egy olyanra, amelyik sokkal ismertebb és jobban illik az iszlámhoz: a felvett név stratégiai választás volt.

Mivel az ISIS csillagos ötös az iszlám történelmének ismeretéből, ebben a videóban azt fogjuk elemezni, hogy ki volt az a történeti személy aki ezt a nevet viselte, és hogy a világ  legszörnyűbb terrorhálózatának a vezetője miért pont az ő nevét választotta.

Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri a nevét Abu Bakr al-Bagdadira változtatta meg. Ahogy erről korábban beszéltünk, Abu Bakr volt a történelem legelső kalifája. Ő lett az iszlám világ első vezetője Mohamed 632-es halála után. Ő volt a próféta legjobb barátja és ő állt hozzá a legközelebb – Abu Bakr Mohamed apósa is volt. Emlékeztek Aisára, a 6 éves gyermek-menyasszonyra? Mert Abu Bakr az ő apja volt. Ha Abu Bakr személyiségét vizsgáljuk, akkor arról is többet tudunk meg, hogy milyen volt Mohamed, a kettejük szoros kapcsolata miatt. Valójában Bukhári elbeszélése szerint Mohamed megerősítette, hogy az egész emberiségből Abu Bakr-t választaná leginkább barátjának, mivel Abu Bakr vagyonával és a barátságával támogatta Mohamedet. Úgyhogy Mohamed szerint egyértelműen Abu Bakr volt a legjobb. Így aztán nem csoda, hogy az önjelölt ISIS vezető, a kalifa is ezt az iszlám szerint nemes nevet választotta.

Egy kicsit tanulmányozzuk, ki is volt Abu Bakr! Mármint az eredeti Abu Bakr, az első kalifa. Abu Bakr Kalifátusa  27 hónapig tartott. Azonban ebben a  27 hónapban történt egy nagy lázadás: mivel az iszlám prófétája akkor már halott volt, sok arab törzs lázadni kezdett, mondván, hogy ők nem tartoznak hűséggel senkinek, csak Mohamednek. És mióta Mohamed meghalt, ők végeztek is az iszlámmal. De mivel Abu Bakr egy kegyetlen diktátor volt, más sorsot szánt nekik. Ő indította el azt a háborút, amit az iszlám történelmében ma a ridda-háborúknak, vagy más néven “hitelhagyási háborúknak” hívnak. Abu Bakr lényegében üldözte és megölte a hitüket elhagyókat. Ő egyesítette Arábiát az iszlám zászlaja alatt. És ha maguktól nem gyűltek  az iszlám zászlaja alá, akkor ellenük folytatott hadjáratokkal terelte be őket. Mivel Abu Bakr betegsége miatt rövid ideig uralkodott kalifaként, utódot választott maga helyett, akit Omár ibn al-Hattábnak hívtak. És itt lesz nagyon érdekes látni, hogy miben is hittek ők: most értünk ahhoz, amit az iszlámban “Omár szerződéseként” ismernek. Ebben a megállapodásban rögzítették a nem muszlimok teljes körű hátrányos megkülönböztetését. Törvényellenes lett például a templomok építése vagy felújítása. Bármilyen keresztény szertartás nyilvános gyakorlása – az imádkozás vagy az Evangéliumok nyilvános felolvasása mind-mind illegális lett. A keresztényeknek nevetséges dolgokban is engedelmeskedniük kellett a muszlimoknak: például legalább három napig el kellett szállásolniuk a muszlimokat a házukban. Ha a keresztények ezen szerződések bármelyik pontját megszegték, akkor a megígért védelem abban a pillanatban megszűnt: ilyen esetben a muszlimok engedélyt  kaptak, hogy úgy bánjanak a keresztényekkel, mintha azok lázadók lennének. És tudjuk, mi vár a lázadókra: halál.

Ezt nehéz megemészteni egy demokratikus nyugati társadalomban. Hiába akarják ezt egyenlő bánásmódként feltüntetni: ez minden, csak nem egyenlőség. Ez ugyanaz a gondolkodásmód, mint amit az ISIS legfelsőbb vezetője ma szándékoltan követ: pontosan ezért választotta az Abu Bakr nevet. Tehát láthatjuk, hogyan járt el Mohamed – majd felkéri Abu Bakr-t a muszlimok vezetésére, aki pedig utána gyilkoló hadjáratra indul. Majd azt is láthatjuk, hogy mit érzett és mondott a hitetlenekkel kapcsolatban. Ezután Abu Bakr kinevezi Omár ibn al-Hattábot utódjául. És látjuk hogyan bánt a keresztényekkel … nem tudom, ti hogy látjátok, de szerintem ez eléggé olyan, mint a mai Iszlám Állam. De ennek megítélést rátok hagyom. Én egy dolgot tudok: ha ugyanúgy néznek ki, ugyanazt csinálják és mondják – még ugyanúgy is nevezik a dolgokat – akkor  jobb, ha erre elkezdünk odafigyelni. És talán lehet, hogy itt az ideje, hogy az Iszlám Államot komolyan vegyük.

Print Friendly, PDF & Email