Miért nem harcolnak a feministák a muszlim nőkért? | Ayaan Hirsi Ali


A kultúra fontos. A kultúra a társadalmi haladás vagy elmaradottság elsődleges forrása. Mi is mutathatná ezt világosabban, mint a nők helyzete?

A zsidó-keresztény kultúra vagy inkább civilizáció hozta létre az idők során azokat a törvényeket és anyagi jólétet, amelyek jelentősen javították a nők státuszát. Azonban ezt a fajta haladást nem mindenhol támogatják. Még mindig sok százmillió ember él olyan kultúrában – például az iszlám kultúrában –, amely a nők alacsonyabb rendűségét tekinti alapnak.

Nemrég ezek a kultúrák – a nyugati és az iszlám – többnyire még el voltak választva egymástól. De ez változóban van. Méghozzá drámaian.

A Közel-Keletről, Dél-Ázsiából és Afrika különböző területeiről érkező migráns férfiak más értékrendet hoztak el Nyugatra, különösen Európába. Csak 2015-ben több, mint egymillióan érkeztek. És még többen vannak úton.

Ennek eredményeképpen a lányok és nők elleni erőszakos cselekmények száma

(tapogatás, zaklatás, erőszakoskodás és nemi erőszak) meredeken emelkedik. Ezek a bűncselekmények illusztrálják azt az áthidalhatatlan ellentétet, amely az áldozatok nyugati kultúrája, valamint az elkövetők kultúrája között feszül.

Hadd tegyem világossá: a bevándorló férfiak közül nem mindegyik, még csak nem is a többségük vesz részt szexuális támadásokban, vagy helyesli azokat. De súlyos hiba lenne tagadni, hogy a támadók értékrendje gyökeresen eltér a Nyugat értékrendjétől. Nyugaton a nők egyenjogúak és szexuális önrendelkezéssel élhetnek. A vallásukat, a szexuális magatartásukat vagy éppen szexualitástól való tartózkodásukat a nők saját kívánságuk szerint választhatják meg.

A másik értékrendben (az iszlámban) a nők vagy árucikkek, ahol az értékük a szüzességüktől függ, vagy pedig a prostituáltakkal vannak egy szinten, amennyiben a „magamutogatás” bűnébe esnek (például rövid szoknyát viselnek).

Szerintem ezek az értékrendek egyszerre nem létezhetnek. A kérdés az, hogy melyik értékrend fog győzni. Sajnos ma ez még nyitott kérdés.

A jelenlegi helyzet Európában rendkívül aggasztó: nem csupán muszlim nők élnek ma több szempontból is súlyos elnyomás alatt Európában, hanem megvan a kockázata, hogy az ilyen normákat a muszlim férfiak által zaklatásnak kitett nem muszlim nőkre is kiterjesztik.

Az ember azt gondolná, hogy az USA és Európa nyugati feministáit nagyon zavarja ez a nyilvánvaló nőgyűlölet. De sajnos néhány kivételtől eltekintve úgy tűnik, nem ez a helyzet.

A nyugati feministák között elterjedt az az erkölcsi zavarodottság, amely szerint a nők mindenhol elnyomásban élnének és ez az elnyomás Eve Ensler feminista szavai szerint „pontosan ugyanolyan” lenne mindenhol a világon: Nyugaton, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában és Iránban. Szerintem e mögött a túlzott erkölcsi relativizálás és a saría törvény nem megfelelő ismerete áll.

Az igaz, hogy a nők helyzete a Nyugaton sem tökéletes, de tagadhatja-e bárki is, hogy a nők több szabadságot és lehetőséget élveznek az USA-ban, Franciaországban vagy Finnországban, mint Iránban, Pakisztánban vagy Szaúd-Arábiában?

Más feministák azzal érvelnek, hogy a nem nyugati nőknek nincs szükségük arra, hogy „megmentsék” őket, és minden olyan javaslat, amely szerint nekik a nyugati feministák segítségére lenne „szükségük” sértő és leereszkedő a nem-nyugati nők számára.

Az én nézőpontom gyakorlatias: minden olyan erőfeszítés támogatandó, amely segít a muszlim nőkön – éljenek akár Nyugaton vagy egy iszlám rendszerben. Minden olyan erőfeszítést támogatni kellene, amely az igazságtalan törvények megváltoztatása érdekében ezen kormányokat nyomás alá helyezi. A nyugati feministák és női vezetők egyszerű választás előtt állnak: vagy megbocsátják a megbocsáthatatlant, vagy követelik azon vallási tanok reformját, amelyek jelenleg is elnyomják a nőket.

Semmi sem illusztrálja ezt jobban, mint a 2015 szilveszterén a németországi Kölnben történt események. Azon az éjszakán a hagyományos városi ünnepen számos nő számolt be arról (2016. július 7-i adatok szerint 642 nő), hogy szexuálisan molesztálták vagy zaklatták észak-afrikai vagy arab származású férfiak. Két hónap alatt 73 gyanúsítottat azonosítottak, többségük észak-afrikai; közülük tizenkettőt hoztak összefüggésbe szexuális bűncselekményekkel.

Ennek ellenére a támadásokra válaszul Köln városának feminista polgármester asszonya, Henriette Reker kiadta a „tartsák a kartávolságot” című ajánlást a nők számára. Csak „tartsák a kartávolságot” az arab férfiak csőcselékétől, akkor biztonságban lesznek – tanácsolta Köln női lakosainak… Reker polgármester megjegyzései rávilágítanak a probléma súlyosságára: a kultúrák összecsapása küszöbön áll. Ennek megoldására az első lépés az, hogy mentegetőzés nélkül megvédjük azokat az értékeket, amelyek lehetővé teszik a nők számára a kiteljesedést. A feministáknak és szervezeteiknek, kapcsolati rendszerüknek és lobbierejüknek ezen harc frontvonalában kell állnia. Máskülönben elveszítik jelentőségüket. És ettől függ számtalan nyugati és nem nyugati nő általános jóléte is.

Print Friendly, PDF & Email

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=7992

Bejegyzés: on 2016. Júl. 13.. A bejegyzés kategóriái: Ayaan Hirsi Ali, Legfrissebb. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

fascistbook

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes