Az iszlám alapjai 12.) Hudud – az iszlám jog által előírt büntetések


Az iszlám jogban a hudud alatt azokat a büntetéseket értik, melyeket maga Allah szabott ki a Koránban és a szunnában. Ennél fogva nem lehet lazítani rajtuk anélkül, hogy – sokak szemében – ne vétenének Allahhal szemben. A legtöbb hudud büntetést maga a Korán írja elő.

Lopás: kéz levágása

A Korán 5:38-nak megfelelően:

“A férfi tolvajnak és a női tolvajnak vágjátok le a kezét: annak fizetségeként, amit tettek, példás büntetésként Allahtól. És Allah Mindenható, Bölcs” (Korán 5:38).

Háború Allah és Mohamed ellen: keresztre feszítést, amputáció vagy száműzés

Azokkal szemben, akikről úgy tartják, hogy háborút viselnek Allah és Mohamed ellen, a Korán keresztre feszítést, amputációt vagy elűzést ír elő.

Gondoljunk bele, háborúzni Allahhal és Mohameddel szemben egy elég tág fogalom.

A Korán 5:33 szerint:

“Bizony, azoknak a büntetése, akik háborút viselnek Allah és a Küldötte ellen, és romlást terjesztenek a földön, az, hogy megölik őket, megfeszítik, vagy levágják a kezüket és a lábukat az ellentétes oldalon, vagy kiűzik őket az országukból. Ez a megszégyenítésük ebben a világban, és a Túlvilágon hatalmas büntetés várja őket” (Korán 5:33).

Tiltott szex:  korbácsolás

A Korán 24:2 ezt mondja:

 

“A parázna vagy házasságtörő nőt és férfit, korbácsoljátok meg mindkettőt száz ütéssel. És ne tartson vissza benneteket az irántuk érzett szánalom egy olyan ügyben, melyet Allah előírt, ha hisztek Allahban és az Utolsó Napban. És a hívők egy csoportja legyen tanúja a büntetésnek” (Korán 24:2).

A “ne tartson vissza benneteket az irántuk érzett szánalom” már önmagában eltávolodik minden olyan elképzeléstől, hogy Isten együttérző és megbocsájtó, de ez még rosszabb lesz az egyik hadíszban, amiben Omár kalifa – Mohamed egyik legközelebbi társa – azt mondja, hogy a házasságtörés büntetése nem korbácsolás, hanem kövezés. Sőt még azt is állítja, hogy eredetileg ez állt a Koránban, bár azt nem mondja meg, hogyan került ki belőle.

Az egyik hadísz szerint Omár ezt mondta:

“Attól tartok, hogy hosszú idő elteltével az emberek lehet, hogy azt fogják mondani: ‘Nem találjuk a halálrakövezés (radzsam) verseit a szent könyvben’. Ezért lehet, hogy tévútra mennek azáltal, hogy elhagynak egy kötelezettséget, melyet Allah kinyilatkoztatott. Én biztosítom, hogy a radzsam büntetést végrehajtsák azokon a házasokon, akik illegális szexuális tevékenységet folytatnak, és a bűntényt tanuk vagy terhesség vagy beismerés által bizonyítani lehet …

A hadísz azzal folytatódik, hogy Mohamed egy másik követője, Szufjan hozzáteszi: “Én így memorizáltam ezt az elbeszélést”, ami azt jelenti, hogy ő is egy hiteles tanú.

Majd Omár hozzáteszi: “Egészen biztos, hogy Allah apostola végrehajtotta a radzsamot, ezért őt követve mi is így tettünk.” Az iszlámban Mohamed a viselkedés tökéletes példája.

Ibn Abbász mesélte:
Omár mondta: “Attól tartok, hogy hosszú idő elteltével az emberek lehet, hogy azt fogják mondani: ‘Nem találjuk a halálrakövezés (radzsam) verseit a szent könyvben’. Ezért lehet, hogy tévútra mennek azáltal, hogy elhagynak egy kötelezettséget, melyet Allah kinyilatkoztatott. Én biztosítom, hogy a radzsam büntetést végrehajtsák azokon a házasokon, akik illegális szexuális tevékenységet folytatnak, és a bűntényt tanuk vagy terhesség vagy beismerés által bizonyítani lehet.” Szufjan hozzátette: “Én így memorizáltam ezt az elbeszélést” Majd Omár folytatta: “Egészen biztos, hogy Allah apostola végrehajtotta a radzsamot, ezért őt követve mi is így tettünk.” (Bukhári 8. kötet, 82. könyv, 816.)

Hamis vád: 80 korbácsütés

A Korán alapján a házasságtörés vagy nemi erőszak hamis vádjáért is 80 korbácsütés jár.

 

“És akik az erényes asszonyokat meggyanúsítják paráznasággal, és nem hoznak négy tanút, azokat korbácsoljátok meg nyolcvan ütéssel, és soha többé ne fogadjátok el a tanúskodásukat. Ők a bűnben megátalkodottak” (Korán 24:4).

Alkohol fogyasztás: 80 korbácsütés

Az alkohol fogyasztását is 80 korbácsütéssel kell büntetni.
Ez egy hadíszból származik:

Anász ibn Malik számolt be arról, hogy egy személyt, aki bort ivott, Allah apostola – Mohamed – elé vittek. Ő 40 korbácsütést adott neki két korbáccsal. Abu Bakr ugyanígy tett, de amikor Omár magára vette a kalifátus felelősségét, értekezett az emberekkel és Abd al-Rahman – Mohamed egy másik követője – ezt mondta: A legenyhébb büntetés alkohol fogyasztásáért 80 korbácsütés, így Omár ezt írta elő. (Muszlim 4226.)

Egy másik hadíszban Mohamed maga mondja:

Ha ittas, korbácsoljátok meg. Ha ismét részeg, akkor korbácsoljátok meg újra. Ha harmadszor is részeg, akkor korbácsoljátok meg harmadszor is. Ha azonban negyedszer is részeg, akkor öljétek meg. (Abu Dawud 4469.)

Ezeken a büntetéseken nem lehet enyhíteni, mivel Allah vagy Mohamed rendelte el őket. A Korán többször megismétli a muszlimoknak, hogy engedelmeskedjenek Allahnak és küldöttének (Mohamednek). Ezért a mai napig, bárhol is vezették be teljes mértékben a saríát, ezeket a büntetéseket rákényszerítették a lakosságra, létrehozva a félelem birodalmát. És ez a saría célja.A sorozat további részei:
Spencer: Az iszlám alapjai – 13 részes videósorozat

Print Friendly, PDF & Email