Szalafista központ Budapest szívében

A Jótékonysági Béke Alapítványról először 2004-ben írt a hvg.hu. Úgy értesültek, hogy az alapítvány egyik alapítója Dr. Elfatih Hassanein üzletember, akit korábban többször ért az a vád, hogy a délszláv háború idején – feltételezések szerint az al-Kaida terroristáival is együttműködő – bosnyákoknak szállított illegálisan fegyvert. Az alapítványt 1996 tavaszán jegyezték be a Fővárosi Bíróságon, tízezer dolláros tőkével. A három alapító közül az egyik a boszniai diplomata útlevéllel rendelkező Hassanein volt.

A hvg.hu szerint a szintén Hassanein által vezetett, bécsi székhelyű Harmadik Világ Jótékonysági Ügynökséget (Third World Relief Agency – TWRA) szoros szálak fűzték Oszama bin Laden terroristavezérhez, aki anyagi hozzájárulásokkal segítette az ügynökség munkáját az 1990-es évek első felében. A Nemzetközi Antiterrorista és Biztonsági Szakértők Szövetsége (IACSP) információi szerint a TWRA hozzávetőleg 350 millió dolláros vagyonnal rendelkezett 1992 és 1995 között, amelyet az osztrák GiroCreditnél vezetett számlán tartottak, és ezt az összeget bin Ladenen és további tehetős magánszemélyeken kívül Brunei, Irán, Malajzia és Szaúd-Arábia adta össze. A The Washington Post 1996-ban leplezte le, hogy a TWRA-t az az egyiptomi Omar Abdel-Rahman sejk is támogatta, aki a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyai ellen 1993-ban elkövetett első terrortámadás kitervelője volt.

Ahogy az alapító, úgy az alapítvány története is kalandosan alakult. Az ügyészség többször vizsgálta a szervezet működését és megállapította, hogy az alapító iratokat többször meghamisították. A botrányok után lecserélték az alapítvány teljes „vezérkarát”, és a kuratórium új elnöke 2003 márciusától Dr. Saleh Tayseer, Magyar­országon élő palesztin fogorvos lett. A váltás sem ment zökkenők nélkül, mert 2004 áprilisában Tayseert terrorcselekmény előkészítésének gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda letartóztatta. A nyomozók azzal vádolták, hogy 2003-ben megbízást adott két férfinak a budapesti Zsidó Múzeum felrobbantására. Tayseer két hónapig volt előzetes letartóztatásban, majd a Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy bizonyítékok híján nem emelnek vádat ellene. A férfi – aki egyébként 2012-ig az Iszlám Egyház elnöke is volt – beperelte az államot: először 200, majd végül 30 millió forintot kért, de ebből csak 2 milliót ítéltek meg neki.

Tayseerről 2009-ben hallott újra a közvélemény, amikor Seres László megírta az azóta megszűnt  Hírszerző nevű portálon, hogy új mecsetet építtetne Újbudán a magyarországi Iszlám Egyház, amelyet akkor Saleh Tayseer vezetett. A XI. kerületi önkormányzat előbb elvetette, majd engedélyezte az egymilliárdos projektet.

A Hírszerző cikkéből kiderült, hogy az építtető egyház korábban pénzt fogadott el egy világszerte hírhedt szaú­di alapítványtól, az al-Haramain jótékonysági szervezettől. Az ügy kapcsán a Blikk című lapnak Saleh Tayseer védője is megerősítette: 2003 októbere óta kétszer is járt Budapesten annak a szaúdi alapítványnak a vezetője, amely 474 ezer eurót (kb. 120 millió forint) próbált átutalni a Bartók Béla úti mecset címére bejegyzett Jótékony­sági Béke Alapítványnak. „A pénzt telekvásárlásra és mecsetépítésre használták volna fel” – mondta akkor az ügyvéd.

“Az Iszlám Egyház nem toleráns, egyes síita testvéreinket például kitiltották a mecsetjükből. Ideológiájuk szélsőséges, nemritkán antiszemita megnyilvánulásokról hallani. Az is érdekes, hogy a szír pénzmosók oda jártak imádkozni, sőt támogatták is az Iszlám Egyházat. Nálunk ilyen embereket nem találsz, nem véletlen, hogy minket a Nemzetbiztonsági Hivatal sem figyel annyira. Az Iszlám Egyház olyan pénzeket is elfogadott, amelyeket nem lett volna szabad” – közölte akkor Bolek Zoltán a rivális Magyar Iszlám Közösség részéről.

Tayseer elítéli az “iszlámra csak bajt hozó” terroristákat, ugyanakkor szerinte Oszama bin Laden és az al-Kaida céljai (a közel-keleti “amerikai-zsidó befolyás” csökkentése) “alapvetően jók, csak az eszközök elfogadhatatlanok”. “Az iszlám szerint, ha olyan dolgot akarunk megváltoztatni, ami nem áll hatalmunkban, akkor az a dolog csak rosszabb lesz az által, hogy megpróbáljuk megváltoztatni” – foglalta össze vallási megközelítésben, hogy miért vannak rossz úton a szélsőségesek. A vezető szerint az Afganisztánt egykoron uraló tálibok céljai is nemesek voltak, mert a “rendet és biztonságot teremtő, a kábítószer-kereskedelmet kiiktató” tálibok a Korán és a – a próféta bölcsességeit tartalmazó – Szunna alapján, Allah követésével akarták megvalósítani az iszlám államot. “A tálibok ott rontották el, hogy nem várták meg, míg az emberek felnőnek az iszlámhoz, hanem azonnal és radikálisan változtattak, teljes egészében követve Allah parancsát” – vélekedett a rendszer buktatójáról Tayseer. (Forrás: HVG).

“A negyvenkét éves dr. Saleh Tayseer magyar diplomával és feleséggel büszkélkedhet, valamint azzal, hogy a Bartók Béla úti Dár al Szalám mecset imámja, egyszersmind a 2003-ban bejegyzett Iszlám Egyház vezetője. Hittestvére és egyben ideológiai konkurense Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke – amint azt lapunknak elmondta – úgy tudja, hogy a magát emírnek nevező Tayseer a George Habbas-féle marxista terrorszervezet, a Palesztina Felszabadításának Népi Frontja aktivistája volt, és állítólag a nemzetközi terrorlistán is szerepel a neve. A figyelemre méltó ív, mely a muszlim neveltetéstől a forradalmi kommunizmuson át a vallási fanatizmusig húzódik, Boleket arra a felismerésre ösztönzi, hogy az imám fokozatosan tolódott a szélsőséges gondolatok felé.” (…) Bolek Zoltán szerint “kétféle iszlámhívő él ma Magyarországon: a békés, többnyire magyar ajkú és beilleszkedett külföldi származású muszlimok, és a szélsőséges eszméket valló, terrorcselekményekre hajlamos, főleg arab származású hívők.”

A magyar szárny elnöke úgy tudja, a Bartók Béla úti mecset látogatóit is megosztja a radikalizálódás kérdése, és tapasztalatai szerint túlfűtött szövegekkel a “magyarokat is meg lehet hülyíteni”, hiszen tud olyan muszlim honfitársainkról, akik az afganisztáni hadjárat idején ki akartak utazni a tálib testvérek mellett harcolni. “Tény, hogy sok magyar azért lett muszlim, mert úgy gondolja, hogy az iszlám egy antiszemita vallás, és mivel politikai formációkban nem találták meg számításaikat, úgy gondolták, hogy majd az iszlámban meglelik az ideológiai támasztékot” – állítja Bolek. (…) Bolek úgy tudja, hogy a szír pénzmosók is a Bartók Béla úti mecsetbe járnak imádkozni, és az ottani arabok szoros kapcsolatot ápolnak azokkal a cseh állampolgárságú arab, militáns hittestvéreikkel, akiknek nemrég hamis útleveleket adott el egy cseh bűnszövetkezet. Sőt, az egyik zsidó gimnázium igazgatójának megkéseléséért bebörtönzött Abdul Basír is hozzájuk tartozik, aki mostanság azzal tölti idejét, hogy az iszlámról tart előadásokat Budapest-szerte plakátokon hirdetve rendezvényeit. Bolek meggyőződése, hogy az alapigazságok után egyre szélsőségesebb tanokat hallhatnak a kurzusra látogatók, és aggódik, hogy a csatlakozás után rövidesen Franciaország, Anglia, vagy éppen Spanyolország szintjére juthatunk, ahol a rendőrség állítólag már nem tudja követni a radikális iszlám csoportok mozgolódásait. Elmondása szerint hiába figyelmeztette a szóba jövő összes szervet az egyre növekvő veszélyre, nem vették komolyan észrevételeit. (Forrás: HETEK)


A Jótékonysági Béke Alapítványhoz (röviden JBA) tartozó oldalak: www.iszlam.hu &  https://twitter.com/Iszlam4all/media  & https://www.facebook.com/Szunnanep

Összegyűjtöttünk néhány dolgot, melyek arra utalnak, hogy hűen követik az iszlámot és Mohamedet, vagyis szélsőségesek:

1. A felfelé álló mutatóujj jelképe (A JBA Facebook és Twitter oldalának profilképe)

nevtelen
A JBA Facebook oldala

A felfelé mutató mutatóujj Istent (Allahot) képviseli, és a jelet mutató személy hajlandóságát fejezi ki, hogy meghaljon az iszlámért, ilyen módon érve el a mártírságot és a belépést a paradicsomba” (…) “Ez a kézjel a legelterjedtebb szalafista dzsihádista kézjel. Szinte mindegyik al-Kaida vezetőről vannak képek, ahol ezt a kézjelet mutatja. (FrontPage Magazine)

„ A kézjelet évek óta használják a dzsihádisták, még olyan magas szinteken is, mint Oszama bin Laden. Dzsihádista összefüggésben a felemelt mutatóujjnak politikai jelentése is van, amely minden olyan kormányzat elutasítását jelzi, amely nem a saría törvény alatt működik.” – Rita Katz, SITE Intelligence Group

jba

 

2. A JBA Facebook oldalának háttérképe a szaúdi zászló, a karddal és az iszlám hitvallással.
hatterkep

3. A Twitteren és a Facebookon megosztott bejegyzések között szélsőséges muzulmán imámok vannak:

  • Mohamad Szaid Raszlan, egyiptomi szalafista sejk 

    raslan

A Wikipédia szerint “Raszlan sejk ellenzi a demokráciát és a politikai pártokat.” Az egyik YouTube-ra feltöltött videóban például arról értekezik, hogy “Allah elátkozza azokat a nőket, akik kihúzzák/kiszedik a szemöldöküket, póthajat rakatnak a hajukba valamint rést csináltatnak a foguk közé, hogy ezáltal szebbek legyenek.”

raszlan
Raszlan a JBA Twitter oldalán

2003-ban al-Fawzan rabszolgaságról vallott nézetei nagy vihart kavartak. Egy előadás felvételének kiszivárogtatott részletei szerint ezt mondta: “A rabszolgaság az iszlám része … a rabszolgaság a dzihád része, és a dzsihád addig fog folyni, amíg van iszlám.” A modernistáknak, akik szerint az iszlám teljesen eltörölte a rabszolgaságot, a következőt válaszolta: “Ezek tudatlanok, nem pedig tudósok. … Bárki, aki ilyeneket mond, az egy hitetlen.”

Al-Fawzan 2016 májusában ismét felhívta magára a figyelmét, amikor a média tudomására jutott egy a MEMRI által 2016. áprilisában közölt felvétel. Ezen a felvételen kijelentette hogy mindenfajta fotó tilos az iszlámban. Egy televíziós közvetítés során megkérdezték a sejket arról az “új trendről, hogy emberek macskákkal fotózkodnak. … és amely trend terjed azon emberek között, akik olyanok akarnak lenni, mint a Nyugatiak.” Fawzan hitetlenkedve kérdezi, hogy “Mi?! Mi az, hogy macskákkal fotózkodnak?” Ezután kijelenti: “A képek készítése tiltott az (iszlámban). A macska itt lényegtelen.”  (Wikipédia)

fawzan2
Al-Fawzan a JBA Twitter oldalán

Egy a YouTube-ra feltöltött felvételen azt kérdezik tőle, hogy “megengedett-e az, hogy az internetről szerezzük az ismereteinket… ?” A szélsőséges sejk szerint “az ismereteket nem kellene sem az internetről, sem hangszalagról, sem pedig könyvekből szereznünk. Az ismereteket (iszlám) tudósoktól kellene szereznünk.”

  • Al-Albáni sejk, albán iszlám tudós, a szalafista mozgalom egyik fő alakja volt

albani
Al-Albani: “A nőknek azt mondom: legyenek a lakhelyükhöz kötve …”

A fenti képet a JBA Twitter oldalán lehet látni. Azon az oldalon, ahol a fenti idézet megtalálható, Albáni a nőkről a következőt mondta: “A szabály az, hogy egy nő otthon marad, nem megengedett számára kimenni, kivéve, ha nyomós oka van rá.”


 

Források:
Blikk: Saleh Tayseer nagyonkifakadt, 2009. jan. 21.
Hirszerző: Al-Kaida közeli alapítványé az újbudai mecset?, 2009. szeptember.
HVG: Kell-e tartani az iszlám követőitől Magyarországon?, 2003. június.
HVG: Már évekkel ezelőtt vizsgálták a fogorvos alapítványát, 2004. november
Magyar Narancs: Mozlimok Magyarországon: Igaz és igazabb hitűek, 2004. május
HETEK: Ügynökök altatásban, 2004. 04. 16.
Jótékonysági Béke Alapítvány Twitter oldala.
Jótékonysági Béke Alapítvány weboldala.
Jótékonysági Béke Alapítvány Facebook oldala.
ATV: Hatalmas muszlim kultúrközpont épül Budapest központjában
ATV: Józsefváros tehetetlen, de csitítja a muszlim imaház miatt aggódókat.
ATV: Fordulat: Józsefváros visszavásárolná a muszlim központ épületét.
HETEK:  Mégis épül muszlim központ Budapesten.

Print Friendly, PDF & Email