Sennels: Az iszlám terrorizmus igazi oka

Nagyon kevés médium és politikus meri megemlíteni az iszlám terrorizmus igazi okát.

Mindig, amikor Nyugaton egy újabb dzsihád támadásnak esnek áldozatul ártatlan emberek, a média és a politikusok nem haboznak azonnal a rossz integrációt, a szegénységet, az elszigetelődést és a rasszizmust hozni fel mentségül.

Valamilyen oknál fogva soha nem jut eszükbe megkérdezni, hogy az iszlám terrorizmusnak van-e bármi köze az iszlámhoz, és ennek a bizonyos vallásnak a folyamatosan növekvő követőinek számához az országainkban.

Lehet, hogy valamit nem vesznek észre? Lehet kapcsolat ezek között?

Az iszlám és az erőszak?

Tina Magaard dán kutató, egy csoport kutatótársával együtt aprólékosan elemezték a világ 10 legnagyobb vallásának szövegeit, hogy az erőszakkal való lehetséges kapcsolatokat keressenek.

Magaard összegzése elég nyilvánvaló:

„Az iszlám szövegek sokkal nagyobb arányban szólítják fel a követőket, hogy erőszakot kövessenek el és harcoljanak más vallássokkal. Az iszlámban levő szövegek egyértelműen különbözőek más vallások szövegeitől, mivel sokkal nagyobb mértékben szólítanak fel a más hitek követői ellen folytatott erőszakra és agresszióra. Illetve a terrorra való közvetlen ösztönzés jelenik meg a szövegekben. Ez nagyon régóta tabunak számít az iszlám kutatásban, de ez egy olyan tény, amit el kell fogadnunk” – mondja Tina Magaard.

Magaard és csapata kutatásaik során rengeteg olyan utalást találtak a Koránban, melyek más vallások követői elleni harcra szólítanak fel.

„Ha az igaz, hogy sok muszlim a Koránt Istenének szavainak tekinti, amit nem lehet átfogalmazni, vagy nem szó szerint érteni, akkor problémával állunk szembe” – figyelmeztet Magaard.

A Német Társadalomtudományi Kutatóintézet (WZB) kutatásai megerősítik Magaard aggodalmait: az Európában élő muszlimok 75 százaléka úgy gondolja, hogy a Koránt szó szerint kell érteni.

Lehetséges, hogy a mecsetek és az imámok prédikációinak növekvő száma kapcsolatban áll az ugyancsak növekvő iszlám terrorizmussal?

A muszlimok tényleg erőszakosabbak?

Tehát hogyan befolyásolja az embereket a Korán olvasása és az iszlám gyakorlása?

Egy, a német igazságügy miniszter, Christian Pfeiffer által vezetett hatalmas kutatás derít fényt erre, amely 45000 résztvevőivel folytatott mélyinterjút tartalmaz. Sok interjú azt mutatja, hogy az iszlám megkülönböztethetően az egyetlen olyan vallás, ami az embereket egyre hajlamosabbá teszi az erőszakra, ahogy azok egyre vallásosabbá válnak.

„Még akkor is, ha egyéb szociális tényezőket vesznek számításba, így is jelentős összefüggés van a vallásosság és az erőszak használatára való készség között” – állítja Pfeiffer, és hozzáteszi, hogy megdöbbentették a kutatás eredményei, amik alátámasztják a muszlim bevándorlás olyan kritikusait, mint Thilo Sarrazin és társai.

Lehetséges, hogy az iszlám iskolák növekvő száma összefüggésben van azzal, hogy az európai muszlim fiatalok egyre jobban radikalizálódnak?

Lehetséges: a Hollandiában élő fiatal törökök 80 százaléka nem lát semmi rosszat a nem muszlimok ellen folytatott dzsihádban. A 25 év alatti összes fiatal francia 27 százaléka és a 25 év alatti összes fiatal brit 14 százaléka szimpatizál az Iszlám Állam népirtó terrorszervezettel. Ez valószínűleg tartalmazza a fiatal muszlimok döntő többségét ebben a két országban.

Az iszlám terrorizmus okainak spekulációi és elméleti vitái helyett, a brit Columbia Egyetem és a Waterloo Egyetem elhatározta, hogy beszél az életben maradt terroristákkal, hogy közvetlen tudást szerezzenek arról, mi motiválja őket.

A terroristákkal folytatott beszélgetésekből nyilvánvalóvá vált, hogy nem a társadalmi-gazdasági tényezők, mint az alacsony jövedelem, a műveltség hiánya, az elszigetelődés érzése vagy egyszerű unalom lökték őket erre az útra. Ehelyett azt találták, hogy a terroristákat a vallásuk és annak a követőkre támasztott elvárásai befolyásolták.

„Egyetlen egy alany sem állította, sem közvetlenül sem közvetve, hogy a társadalmi vagy gazdasági elszigetelődés lökte volna őket erre az extrém útra” – állítják Lorne L. Dawson, Amarnath Amarasigam és Alexandra Bain kutatók.

„Az akadémiai kutatások túl sok súlyt helyeznek ezekre a tényezőkre – ezen fiatal emberek életében levő problémákra és frusztrációra, akik a szélsőséges iszlám és végül a terrorista erőszak felé fordulnak. Az alapján, amiket a külföldi harcosok interjúiból hallunk – több interjúból, mint amit bárki eddig elvégzett volna – azt gondoljuk, hogy több figyelmet és jelentőséget kell tulajdonítani a pozitív előnyök ismétlődő megerősítésének, ami azzal jár, ha valaki dzsihadista.”

Az egyik terrorista ezt mondta az interjú közben: „A dzsihád iránti lelkesedésem mindig megerősödik, amikor a szobámban ülök és a Korán angol fordítását olvasom.”

„A vallásunk, a Korán és a szunna motivál minket és ezt nem szégyelljük” – mondja egy másik.

Print Friendly, PDF & Email