Az iszlámban lehet hazudni; takíjja | Bill Warner

Most az iszlám etikáról szeretnék Önöknek beszélni, illetve annak egy bizonyos részéről, melyet szent megtévesztésnek vagy takíjjának neveznek.

Hadd ismertessek Önökkel néhány erkölcsi szabályt, mely a hadíszokból származik.

Egy
muszlim nem csap be egy másik muszlimot üzletelés közben.

Egy
muszlim nem öl meg egy másik muszlimot.

Egy
muszlim nem kezd ki egy másik muszlim feleségével.

És
egy muszlim nem hazudik egy másik muszlimnak.

Észrevettek valami furcsát? Helyes! Önöket és engem kihagytak, mivel az iszlám nem szimmetrikus erkölcsi rendszer. Az aranyszabály szimmetrikus: ugyanúgy kel lbánni másokkal, mint ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánjanak. Itt egyensúly van. Te és a másik fél egyenrangúak vagytok. Azonban az iszlámban ha kafír vagy, akkor soha nem vagy egyenrangú egy muszlimmal. Az iszlámban nincsen aranyszabály. A kafír mindig alacsonyabb rendű.

Most pedig beszéljünk a hazugságról és a megtévesztésről. Kezdjük azzal a ténnyel,hogy Allahnak 99 neve van, és ezek közül az egyik úgy szól, hogy „A legjobb megtévesztő”. Allah továbbá a „legjobb összeesküvő és cselszövő”. Ezért nemtúlságosan meglepő, hogy a Korán 16:106-ban ezt találjuk:

„Akiknem hisznek Allahban, miután hittek; akik a hitetlenség felé nyitják megszívüket, azok érezni fogják Allah haragját, és borzalmas büntetésben leszrészük.”

Másszavakkal a hitüket elhagyókat meg lehet ölni, vagy más módon megbüntetni. A vers így folytatódik:

„(Azonban nincs büntetés annak, aki kénytelen megtagadni Allahot szavakban, de a szíve hittel teli.)”

Más szavakkal egy muszlim hazudhat az iszlámról, ha az az iszlám érdekeit szolgálja. És az egyik módja az iszlám szolgálatának, ha nem éri a muszlimokat „hátrányos megkülönböztetés”.

Itt van egy másik idézet. Korán 3:28:

„Ahívők ne barátkozzanak kafírokkal más hívők helyett! Akik mégis ezt teszik, elveszítik az Allahhal való kapcsolatot.”

Más szavakkal, ha egy kafír valódi barátja vagy, akkor nem vagy Allah barátja.

„Kivéve, ha elővigyázatosságból (hazudsz), védve magadat ellenük.”

Ez azt jelenti, hogy bár egy muszlim viselkedhet barátságosan, de ténylegesen nem lehet barát – ez az, amit nem szabad nekik. Más szavakkal egy muszlim soha nem helyezhet előtérbe egy kafírt a muszlimokkal szemben. Apropó, nem kevesebb,mint 12 vers mondja, hogy egy muszlim nem barátja egy kafírnak.

Most
pedig nézzük meg a hadíszt.

Mohamed: „Ki hajlandó megölni Kabot, aki megsértette Allahot és az Ő prófétáját?”
Egy muszlim: „Én megteszem Mohamed! Szeretnéd, hogy én öljem meg?”
-„Igen!”
–  „Annak érdekében, hogy megölhessem, be kell csapnom. Megtehetem ezt?”
Mohamed: „Igen!”
Így a muszlim becsapta Kabot és megölte.

Ez Mohamed szunnája. Lehet hazudni a kafírnak, ha az az iszlám érdekeit szolgálja. Ez a takíjja lényege.

Van azonban más módja is annak, ahogy egy muszlim hazudhat. Van egy eléggé ismert hadísz, amelyben három olyan ok van megemlítve, amiért egy muszlim hazudhat: Ezek egyike a dzsihád, vagyis a kafírok elleni harc. Tehát egy muszlim bármikor hazudhat neked, ha ez kell az iszlám térnyeréséhez. Egy következő ok, hogy egy muszlim hazudhat egy másik muszlimnak, ha ez segít a helyzeten. Egy férj és feleség hazudhat egymásnak, ha az elsimítja a kapcsolatot a háztartásban.

Tehát a megtévesztés az iszlám része. Allah megtévesztő. Mohamed is megtévesztő volt. Ezért minden muszlim is lehet az. Mindez annyira sajátos, hogy külön neve is van: takíjja. Így ha legközelebb egy muszlim szájából valami olyat hallanak a ziszlámról, ami valahogy nem hangzik igaznak, akkor jól gondolják: nem igaz, hazugság. Takíjja.

Print Friendly, PDF & Email