“Allah meleg” – társadalmi kísérlet a “béke vallásáról” | Lauren Southern

Lauren Southern egy társadalmi kísérletet szeretett volna megvalósítani, melyben az iszlámhívők homoszexualitáshoz és transzgenderizmushoz való hozzáállását akarta megvizsgálni az angliai Lutonban.

Lauren kísérletének ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor a VICE-on talált egy cikket, ami azt fejtegette, hogy Jézus Krisztus valószínűleg meleg férfiként élte az életét. A cikkre semmilyen elítélő vagy fenyegető társadalmi reakció nem érkezett keresztény körökből. Lauren tehát csak a kereszténység és az iszlám vallási reakcióit szerette volna összehasonlítani, az érdekelte, hogy melyik vallás hogyan reagál a homoszexualitás hitbéli és kulturális megjelenésére.

Összehasonlításának alaptézise az volt, hogy a Jézus melegségéről szóló cikkre egyáltalán nem érkeztek agresszív reakciók, de például a Charlie Hebdo rajzai miatt egy egész szerkesztőséget mészároltak le, amikor az az iszlámmal viccelődött. Példaként említette a londoni melegfelvonulás résztvevőit is, akik komoly fenyegetéseket kaptak az iszlám közösségtől, mert egy transzparensen ábrázolták az LMBTQ közösség jelképeit az iszláméval. Lauren megemlékezett arról a meleg muszlim párról, akik szintén komoly fenyegetések kereszttűzébe kerültek kapcsolatuk felvállalása miatt.

A kísérlet arról szólt volna, hogy LMBTQ-aktivistát játszva megpróbál egy muszlim közösségen belül pro-LMBT és nemi sokféleséget dicsőítő üzeneteket terjeszteni. Azért utazott stábjával Lutonba, mert ott található Anglia egyik legnagyobb muzulmán közössége.

A helyszínre érkezve egy standnál állva megpróbáltak általános LMBT-szlogenekkel ellátott szórólapokat és plakátokat osztogatni. Transzparenseiken a Pride-felvonulások hagyományait követve, és ahhoz igazodva a következő feliratokat lehetett olvasni: “Allah is gay, Allah is trans, Allah is intersex”. Azaz Allah meleg, transznemű, és interszexuális. A legtöbb szórólapon az Allah is gay felirat szerepelt, hiszen Lauren szerint kétértelműsége miatt alapvetően nem okozhatna felháborodást, ugyanis a “gay” alapvetően azt is jelenti, hogy “vidám”, vagy “jókedvű”.

Társadalmi kísérletük alig pár perc alatt elképesztő indulatokat és reakciókat váltott ki. Alig telt el tíz perc és már egy csapat feldühödött muszlim állt a pultjuk előtt és próbálta elzavarni a stábot. A rendőrségnek kellett közbelépnie, megóvva ezzel Laurent és stábját a lincseléstől. A rendőrök nyomatékosan kérték a stábot, hogy távozzanak a helyszínről, ugyanis ottlétüket többen offenzívnak találták. A rendőrök figyelmeztették Lauernéket, hogy ha kell, a stáb testi épségének érdekében akár hajlandóak letartóztatni őket.

Két héttel később Calaisban, a csatornán való átkelés előtt Laurennek már azzal kellett szembesülnie, hogy nem engedik be az Egyesült Királyság területére, ugyanis egy életre kitiltották onnan.

A kanadai aktivistalány kettős mércének nevezi a döntést, hiszen míg a legtöbb melegfelvonulás alkalmával szabadon lehet használni a “Jesus is gay” (Jézus meleg) vagy a “God is gay” (Isten meleg) transzparenseket, addig ugyanezek a dolgok már offenzívnak számítanak, ha a muszlim közösség jelképeivel tüntetik fel.

“Az egész ügy rávilágít a nyugati társadalmak monumentális kettős mércéjére”

– hangoztatta videójában a lány, aki kiemelte: “miért rasszista vagy offenzív dolog azt mondani, hogy Allah meleg, miközben az nem számít rasszistának, ha azt mondjuk, hogy Jézus meleg? Miért helyezik előrébb a muszlimok homofób jogait a meleg emberek önkifejezésénél?”

Lauren szerint szégyen, hogy az Egyesül Királyság kitiltotta őt és csapatát, miközben az ország egyik legnagyobb értékeként a toleranciát tünteti fel.

A videó szövege:

“Nemrég végleg kitiltottak az Egyesült Királyságból. Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma azt mondta, hogy mindez azért volt, mivel „rasszista” szórólapok terjesztésén kaptak rajta Luton belvárosában. Valójában nem „rasszista” szórólapot osztogattam, hanem egyfajta társadalmi kísérletet végeztem, és azt filmeztem.

Mindez néhány héttel ezelőtt kezdődött, amikor újra elolvastam egy cikket, amiben azt kérdezték, vagy inkább állították, hogy Jézus melegként élte az életét. Mindenesetre ez az elmélet van a vice.com-on — gondoljon mindenki, amit akar. Kíváncsivá tett a szöveg – nem mintha bármiféle hitelt adnék neki, úgy gondolom elég nevetséges elképzelés… Aznap nem tudtam másra gondolni. Nem emlékszem arra, hogy nagy felháborodás lett volna, amikor a cikk megjelent, talán itt-ott néhány poszt. Nem voltak tüntetések, vallási vezetők, akik rutinból elítélik a vice.com-ot. Nem voltak Charlie Hebdo stílusú támadások a szerkesztőség ellen. Valójában semmi sem történt emiatt.

A lapban Jézus Krisztust egy meleg büszkeség zászló elé szerkesztették. Emlékeztem arra, amikor egy londoni tiltakozó csoport felháborította az iszlám közösséget azzal, hogy LGBT és iszlám szimpatizáns táblákkal vonultak fel. És egy meleg muszlim pár halálos fenyegetéseket kapott, miután összeházasodtak.

Érdekelt a két vallás és közösség eltérő reakciója. Ezért néhány barátommal elhatároztam, hogy saját szemünkkel szeretnénk látni, mi fog történni akkor, ha eljátsszuk, hogy LGBT „társadalmi igazságosság harcos” aktivisták vagyunk és ünnepeljük az LGBT sokszínűséget az iszlám közösségen belül.
Így szórólapokat nyomtattunk a szokásos befogadó szlogenekkel: „Allah meleg”, „Allah transznemű”, „Allah interszexuális”, „Mind Allah vagyunk”.

Allah meleg, transznemű, leszbikus, interszexuális, feminista, kategória nélküli. Mindannyian Allahok vagyunk.

Tommy Robinson városába mentünk, egy nagyon multikulturális területre, számos különböző vallással, véleménnyel és kultúrával, azért, hogy megnézzük, mi történik, ha egy jólelkű LGBT aktivista jó szándékot akar felébreszteni két igencsak eltérő közösség [az LGBT közösség és a muszlimok] között.”

(…)  Ami ez után következett, lásd a videóban.

“Tehát megvolt a sikeres társadalmi kísérlet. Arra viszont nem számítottam, hogy itt még nem lesz vége ennek. Két hétre rá a terrorizmus-ellenes törvény alapján letartóztattak Calais-ben, és azt mondták, hogy a Lutonban terjesztett rasszista anyag miatt ki vagyok tiltva az országból. Nem csak bizarr az az elképzelés, hogy rasszista, aki azt állítja, hogy “Allah meleg”, hanem teljesen téves is. Mindez felhívja a figyelmet a nyugati társadalomban meglevő hatalmas kettős mércére is. Miért rasszista vagy offenzív dolog azt mondani, hogy Allah meleg, miközben az nem számít rasszistának, ha azt mondjuk, hogy Jézus meleg? Miért helyezik előrébb a muszlimok homofób jogait a meleg emberek önkifejezésénél?  – akár muszlimok, akár nem? Egy bizonyos csoport „megsértése” – nem gyűlöletkeltés vagy erőszak – miért okoz mindez egy életre szóló kitiltást egy országból, amely büszkén hirdeti a toleranciát, mint egyik alapértékét? Ezek azok a kérdések, amiket szeretnék feltenni az Egyesült Királyságban, de most nem tudom.
Azt gondolom, hogy ha az Egyesült Királyságnak nem jó, hogy 2018-ban az iszlám és a saría elavult istenkáromlási törvénye hatálya alatt élnek, akkor el kell kezdeniük beszélni erről – addig, amíg ezt megtehetik.


Egy életre kitiltották az Egyesült Királyságból a szexi jobboldali aktivistát |888.hu

Isz­lám­gyű­lö­let”. A sztár­blog­gert örökre ki­til­tot­ták Nagy-Bri­tan­ni­á­ból |Ripost

Európa elpusztul, ha nem követi az Orbán-kormány politikáját – Exkluzív PS-interjú Lauren Southernnel!

Print Friendly, PDF & Email