Londonisztán: a hírzárlat hírzárlatának hírzárlata | RT News

Az RT News szatirikus videója, amiben kifigurázzák a tudósítás tilalmáról szóló brit gyakorlatot.
Tommy Robinsont 2018 májusában letartóztatták és gyorsított eljárásban letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A pontos körülményekről azonban a világnak vajmi kevés tudomása van, hiszen az ügyben eljáró bíró hírzárlatot rendelt el.

Tommy Robinson az utóbbi esztendőben elsősorban a hazájában egyre inkább elszaporodó, jellemzően muszlimok által vezetett ún. “grooming” bandák, vagyis a kiskorúakat prostitúcióra nevelő bűnözői csoportok leleplezésére fókuszált. Ezek az elkövetők a gyermekek bizalmába férkőzve olyan érzelmi kapcsolatot alakítanak ki velük, amelynek következtében aztán azok gátlásai feloldódnak és így könnyebben vehetők rá szexuális aktusokra. Vagyis egy valóban embertelen bűncselekményről van szó, amely annak ellenére is viszonylag kevés helyet kap a brit közbeszédben, hogy ezek a rettenetes esetek egyre gyakrabban fordulnak elő.

Három nappal ezelőtt Robinson (akinek eredeti neve Stephen Christopher Yaxley) Leeds városából élő Facebook-videón tudósított éppen egy, az előbbiekben tárgyalt bűncselekmény elkövetésével vádolt bandatagok tárgyalásáról. A videót a bíróság előtti utcarészen vette fel, azon nem egyszer hallható, hogy az ott lévő rendőröket megkérdezi, biztosan nem tartózkodik-e a bíróság területén, ezzel minden bizonnyal éppen azt próbálta elkerülni, hogy ottlétébe bele lehessen kötni. 

Mindezek ellenére egy idő után az látható, hogy számtalan rendőr körbeveszi és a “közrend megzavarása” miatt egy rabomobilba ülteti. 

Nem sokkal később azonban már olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a “bíróság megsértése” miatt ítélték el, mindezt néhány óra leforgása alatt. A Fox News amerikai hírcsatorna szerint az ügyet már aznap délután lezárták.

A hírcsatorna megkereste a Hull városban található börtönt, ahová állítólag Robinsont szállították, azonban senki nem volt hajlandó nyilatkozni azzal kapcsolatban, valóban ott tartják-e fogva az aktivistát. Ugyanígy nem lehet semmiféle információt megtudni az ügyben eljáró leedsi bíróságtól sem. 

A brit The Independent úgy tudja, Robinsonnak még életben volt egy felfüggesztett, szintén a “közrend megzavarása” miatt kiszabott, 2017-es büntetése.

Ha eddig nem tűnik tökéletesen követhetőnek az ügy, a java még hátravan, hiszen az ügyben eljáró bíró az ítélet kihirdetésével egyidőben teljes hírzárlatot rendelt el. Nagy-Britanniában megszokott, hogy olyan esetekben, amikor esküdtek döntenek egy vádlottal kapcsolatban, az ítélet megszületéséig a sajtó előtt megpróbálnak minél több részletet titokban tartani, hiszen kiszivárgó információk esetleg befolyásolhatják az esküdteket. A most életbe léptetett hírzárlat pedig addig lesz érvényben, amíg az említett banda tagjainak tárgyalássorozata le nem zárul…

Így a média-megkeresésekre reagáló bennfentesek is csak nevük elhallgatása mellett mernek nyilatkozni, mert attól félnek, őket is letartóztatják. A Fox Newsnak egy ilyen bennfentes azt mondta, Robinson ügyvédje szerint az aktivista 13 havi bebörtönzése felér egy halálos ítélettel, hiszen a brit börtönök tele vannak muszlim elítéltekkel, akik alig várják, hogy kezük közé kerítsék őt.

Az eljárás hatalmas felháborodást váltott ki nem csupán Robinson követői körében, de a jobboldali elemzők nagy részéből is. 

Gerard Batten, a brit függetlenségi párt (UKIP) vezetője és európai parlamenti képviselője a Twitteren arról számolt be, hogy párttásra, Malcolm Lord Pearson egy, a brit belügyminiszternek, Sajid Javidnak írt levelében kilátásba helyezte egy bűnvádi eljárás megindítását a miniszterrel szemben abban az esetben, ha Robinsont megtámadják a börtönben.

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője saját külügyminiszteréhez intézett kérdéseket az ügyben. A Twitteren is nyilvánosságra hozott levélben többek között azt tudakolja tőle, mit gondol az eljárásról, illetve nem érzi-e úgy, hogy brit kollégájánál panaszt illene tennie a szólásszabadság megsértése miatt.

Még az ismert amerikai színésznő és komikus, Roseanne Barr is Twittert ragadott, és azt írta: “A pedofilok és ügynökeik most azokat tartóztatják le, akik ellenük szólalnak fel, méghozzá Angliában!” Kiírása mellé ő is a #FreeTommyRobinson hashtaget használta, de megjelölte benne Nigel Farage és Donald Trump hivatalos Twitter-oldalait is.


Nesze neked, szólásszabadság! | Demokrata

Print Friendly, PDF & Email