Cruz szenátor falhoz állítja a Facebook vezetőjét

Mark Zuckerberg meghallgatása az adatbiztonságról és adatvédelemről. Ted Cruz kérdései.

Ted Cruz: Köszönöm Elnök Úr! Üdvözlöm Zuckenberg Úr, köszönöm, hogy eljött.
A Facebook egy semleges közösségi fórumnak tartja magát?

Mark Zuckerberg: Szenátor! Mi egy olyan felületnek gondoljuk magunkat, mely minden elképzelésnek helyt ad.

Hadd tegyem fel újból a kérdést. A Facebook egy semleges közösségi fórumnak tartja magát? A cége képviselőitől ellentmondásos válaszokat kaptunk erre a kérdésre. A Facebook egy olyan felület, mely kifejezi az Ön első alkotmánykiegészítésben garantált véleménynyilvánítási jogát, vagy egy semleges közösségi fórum, ami mindenkinek egyaránt lehetőséget ad?

Szenátor, a következőképpen gondoljuk: Nem gondolom, hogy… Vannak bizonyos tartalmak, melyeket egyértelműen nem engedélyezünk. A gyűlöletbeszédet, terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat, a meztelenséget, bármit, amitől az emberek nem érzik magukat biztonságban a közösségben. Ebből a szempontból, ezért utalunk általánosan arra, amit teszünk úgy, hogy…

Hadd próbáljam meg újra, mert az idő szűkös. Csak egy egyszerű kérdés. A médiatörvény szerint önök mentességet élveznek, mert semleges felületnek minősülnek. Egy semleges közösségi fórumnak tartják magukat vagy politikai beszédet folytatnak, amihez joguk van az első alkotmánykiegészítés értelmében?

Nos, szenátor, a célunk egyértelműen nem az, hogy politikai beszédben vegyünk részt. Nem ismerem azt a sajátos jogi nyelvezetet – a törvényt -, amiről beszél. Ezt le kell ellenőriznem. Csak szerettem volna elmondani, milyen keretek között gondolkodom erről.

Mr. Zuckerberg, nagyon sok amerikai nagyon aggódik amiatt, hogy a Facebook és más tech vállalatok nagyon elfogultak és politikai cenzúrát alkalmaznak. 2016 májusában számos esetben a Facebook szándékosan és rendszeresen kihagyta a konzervatív cikkeket a “trending news” -ok közül, köztük a CPAC-ről, Mitt Romney-ról, Lois Lerner IRS-botrányáról, és Glenn Beckről szóló cikkeket. Továbbá a Facebook letiltotta a Chick-fil-A Appreciation Day oldalt, blokkolta az egyik Fox News riporter posztját, két tucat katolikus oldalt tiltott le, nemrég pedig az egyik Trump támogató, az 1,2 millió követővel rendelkező Diamond and Silk oldalt blokkolta, miután tartalmát és védjegyét „a közösségre veszélyesnek” nyilvánította. Nagyon sok amerikai számára mindez széleskörű politikai elfogultságnak tűnik. Egyetért ezzel az értékeléssel?

Szenátor, hadd mondjak néhány dolgot ezzel kapcsolatban. Először is értem, hogy miért aggódnak, mivel a Facebook a Szilikon-völgyben található, amely egy rendkívüli módon baloldali hely, és valójában ez egy olyan dolog, amit megpróbálok eltüntetni a cégből, és biztosítani akarom, hogy ne legyünk elfogultak, és úgy gondolom, hogy ez egy jogos aggodalom, amivel kapcsolatban az emberek szeretnének tisztán látni.

Hadd kérdezzek: Tud arról, hogy a Planned Parenthood bármelyik oldalát vagy hirdetését letiltották volna? [ Az abortuszt támogató és végző szervezet.]

Nem tudok ilyenről, de hadd…

És a moveon.org-ral kapcsolatban?

Nem tudok ilyenről.

A demokrata jelöltekkel kapcsolatban?

Nem tudok ilyenről. Nem vagyok biztos…

Ön a vallomásában azt mondta, hogy 15-20 ezer ember dolgozik a biztonsági és tartalmi felülvizsgálaton. Tudja milyen politikai beállítódással rendelkezik ez a 15-20 ezer moderátor?

Nem, szenátor. Mi általában nem kérdezzük meg az embereket a politikai beállítódásukról, amikor csatlakoznak a céghez.

Vezérigazgatóként vett fel vagy bocsájtott már el valakit politikai álláspontja miatt, vagy valamelyik politikai jelölt támogatása miatt?

Nem.

Miért bocsájtották el Palmer Luckey-t?

Ez egy speciális személyes ügy, amiről helytelen lenne itt beszélni.

Az előbb tett egy egyértelmű kijelentést, hogy nem hozott még döntést politikai nézetek miatt. Pontosan idézem?

Kijelenthetem, hogy az elbocsájtása nem a politikai nézetei miatt történt.

Tudja, hogy a 15-20 ezer moderátorból hányan 
támogatták anyagilag – ha vannak ilyenek egyáltalán –  egy republikánus jelölt megválasztását?

Szenátor, nem tudom.

A vallomásában ez áll: “Nem elegendő csupán összekötni az embereket, biztosítanunk kell, hogy ezek a kapcsolatok pozitívak legyenek.” Továbbá: “Biztosítanunk kell, hogy az emberek ne használhassák a hangjukat arra, hogy ártsanak az embereknek vagy félrevezető információkat terjesszenek. Felelősek vagyunk, hogy ne csak eszközöket építsünk, hanem biztosítsuk, hogy ezeket az eszközöket jóra használják.”
Mr. Zuckerberg, saját felelősségének tartja megítélni a felhasználókat azzal kapcsolatban, hogy azok jó és pozitív kapcsolatok, vagy olyanok, akiket a 15-20 ezer ember elfogadhatatlannak és szánalmasnak tart?

Szenátor, ezt tőlem kérdezi személyesen?

A Facebooktól.

Szenátor, úgy gondolom, van egy csomó dolog, amiben egyetértünk, hogy rossz. A külföldi beavatkozás a választásokba, a terrorizmus, ha valaki árt saját magának, ezek a dolgok…

Én a cenzúráról beszélek.

Nos, valószínűleg egyetért abban, hogy el kell távolítanunk a terrorista propagandát. Ezzel én is egyetértek. Ez egy egyértelműen rossz tevékenység, amit le akarunk tiltani. És büszkék vagyunk arra, hogy ez milyen jól működik. Amit el akarok mondani még a vége előtt, az az, hogy elkötelezett vagyok annak biztosításával kapcsolatban, hogy a Facebook minden elképzelésnek helyet adjon. Ez egy nagyon fontos alapelve annak, amit csinálunk. Büszkék vagyunk a párbeszédre és a különböző elképzelésekre, amit az emberek megoszthatnak a szolgáltatáson keresztül, és amíg én vezetem a céget, addig biztosítani fogom, hogy ez így is maradjon.

Köszönöm.

Köszönöm, Ted Cruz szenátor.


Transcript of Mark Zuckerberg’s Senate hearing | The Wadhington Post

Print Friendly, PDF & Email