TWITTER LELEPLEZVE 2. rész │ Visszaélés a hatalommal │ Project Veritas

TWITTER LELEPLEZVE 1. rész │A Nagy Testvér figyel téged
TWITTER LELEPLEZVE 2. rész │ Visszaélés a hatalommal
TWITTER LELEPLEZVE 3. rész │ A (teljesen) meztelen igazság

Az előző videó leleplezte a Twitter azon buzgóságát, hogy átadja Trump elnök privát üzeneteit az Igazságügyi Minisztériumnak. Ez a videó segít megérteni, hogy miért.

Bár
a Twitter magát politikailag semlegesnek mondja, a zárt ajtók mögötti kultúrája
égbekiáltó cenzúra, módszeres elfogultság és politikai célokkal rendelkezik. Bár
ezt eddig is sokan feltételezték.

Olinda Hassan a Twitter ‘Bizalom és Biztonság’ csapatában a vállalati politikát menedzseli. Az ő csapata felelős a Twitter szabályaiért és előírásaiért. Ők határozzák meg, hogy milyen tartalom megengedett, illetve tiltott. A múlt hónapban (2017 december) frissítették az irányelveiket, hogy lecsapjanak a „rasszizmusra” és a „gyűlöletbeszéd” más formáira.

Beépített újságíró: Hogyan tartasz távol bizonyos dolgokat az idővonalamról? Mivel az emberek retwítelik ezeket.

Olinda Hassan: Megpróbáljuk lejjebb sorolni az oldalt, de neked is szabályoznod kell az idővonaladat.

Beépített újságíró: Én próbáltam blokkolni az olyan embereket, mint Cernovich (jobboldali újságíró), elnémítani őket, de ennek ellenére megjelennek az idővonalamon.

Olinda Hassan: Igen, ezen dolgozunk. Megpróbáljuk, hogy a szar emberek ne legyenek láthatóak. Dolgozunk ezen.

Kíváncsiak voltunk, hogy Hassan kikre célozhatott, a szólásszabadság mely formáját akarja a Twitter elhallgattatni. Mo Norai korábbi tartalom-felülvizsgáló ügynök megvilágítja mindezt számunkra.

Mo Norai: Tegyük fel, hogy ez egy Trump-párti dolog volt és én Trump-ellenes vagyok, akkor töröltem a teljes felhasználói fiókot. Amikor hozzád kerül, akkor a belátásod szerint döntesz. És ha Trump-ellenes vagy, akkor azt mondod: „tudod, mit nekem volt igazam, bassza meg, leszedem”.

A felülvizsgáló munkája az volt, hogy átnézze a tartalmat, ártónak és sértőnek jelölje vagy eldöntse, hogy az üzenet megszegte-e a Twitter irányelveit. És tiltsa le, ha az előbbiek fennálltak. A tartalom ellenőrzés minden közösségi média platform szerves része, de Norai elmondása szerint ez nagymértékben ad lehetőséget visszaélésekre.

Mo Norai: Az ilyen témákban több mérlegelési lehetőség volt a látásmódodnak megfelelően, amit egy bizonyos témával kapcsolatban érzel.

Beépített újságíró: Tehát ez nem volt automatizált.

Mo Norai: Nem.

Beépített újságíró: Egyetlen személy dönti el, hogy Trump-ellenes és ő szedi le?

Mo Norai: Nos, ha azt mondod, hogy Trump-párti, és nem akarod, mert ez vagy az sért téged, akkor letiltod az egészet ha ide kerül és azt mondod „Ó, én sem akarom ezt”. „Ennyi. Igazam van, le kell tiltani. Mi a következő? Gyerünk”.

Beépített újságíró: Tehát, ha megjelölök valamit, az hozzád megy.

Mo Norai: Pontosan, és akkor ránézek és látom, hogy Trump-párti … és azt nem szeretem.

Beépített újságíró: Gondolom, ezzel ellentétben a baloldali vagy liberális dolgokat ellenőrizetlenül továbbengeditek?

Mo Norai: Vizsgálat alá kerül, de azt mondom magamnak, ‘Tudod mit?, Rendben van, maradhat’.

Norai elmondása alapján a Twitter tartalom-ellenőrzése több volt mint gyűlöletbeszéd elleni védelem: egy politikai irányvonalat támogató eszköz.

Beépített újságíró: Említetted, hogy jóllehet a Twitter nem mond ki nyíltan olyan dolgokat, amiket be szeretnének tenni a vállalat irányelvei közé, azonban vannak íratlan szabályok azokra a tartalmakra vonatkozóan, amiket engedélyeznek vagy letiltanak.

Mo Norai: Igen. Egy csomó íratlan szabály van. Mivel ez San Francisco, és Kalifornia egy nagyon liberális állam, „demokrata kék”. Vállalatként ezeket nem igazán lehet nyíltan kimondani, mert rossz fényt vetne [a cégre], azonban zárt ajtók mögött rengeteg előírás van. Pl. ezt így kell tenned, vagy hasonlók. Ezt soha nem írták le, inkább szóban közölték.

Azonban nem csak az átlagos felhasználókra helyeződik nyomás. A Twitter politikai személyiségeket is letilt.

Pranay Singh mérnök a Twitter privát üzenetekért felelős csapatában.

Beépített riporter: Kaptatok kérést a kormánytól, hogy hírességeket szedjetek le?

Pranay Singh: Kib@szottul állandóan.

Mi a Twitter taktikája, amikor cenzúráról van szó? Hogy ezt kiderítsük, Abhinav Vadrevu-val, egy korábbi Twitter szoftvermérnökkel beszéltünk.

Abhinav Vadrevu: Az egyik stratégia az árnyéktiltás, így teljesen lekorlátozod. Az árnyéktiltás lényege, hogy letiltasz valakit, de ő erről nem tud, mivel továbbra is posztol, ezt azonban senki sem látja. Az illető azt hiszi, hogy senkit sem érdekel a tartalom, amit kiposztol, valójában azonban az van, hogy senki sem látja.

Az árnyéktiltás egy módja annak, hogy kizárják a felhasználókat a közösségi média platformokról, anélkül, hogy értesítenék őket erről. Az árnyéktiltás alatt lévő felhasználó követőinek megjelenik a tweet, de a keresési találatok között és a Twitteren sehol máshol nem látható. Ez hatékony módja a nigériai szélhámosok és más online csalók eltérítésének, azonban, ha visszaélnek az árnyéktiltással, akkor az veszélyes.

Abhinav Vadrevu: Egyszerűen lekapcsolom az összes funkciót [a felhasználó számára]. De ő ettől még mindent lát, [mintha ott lenne minden]. Úgy tűnik, mintha lehetne lájkolni és megosztani, de közben senki nem lép vele kapcsolatba … [Mert valójában] senki sem látja, amit a felhasználó csinál. Így az összes adat megy a kukába. Ez azonban kockázatos is.

Beépített riporter: Miért kockázatos?

Abhinav Vadrevu: Mert az emberek rájönnek erre a szarozásra és aztán… Rossz lesz a Twitter sajtója ha az emberek rájönnek, hogy árnyéktiltás alatt vannak. Bizonyos értelemben ez nem etikus. Régebben az emberek nagyon-nagyon dühösek voltak emiatt. És még azok is, akik nem voltak így letiltva, ők is egy szörnyű dolognak nevezték ezt. Szóval ez egy veszélyes stratégia. (…) Egészen biztosan tudom, hogy a Reddit ezt még csinálja, azonban a Twitterről nem tudom, hogy még csinálja-e.

Lehet-e
az árnyéktiltást a politikai nézőpontok rejtett támadására használni?

Beépített riporter: Azt hallottam, azt beszélték, hogy ez egy jó dolog, mivel arra használják, hogy letiltsák az olyanokat, akik pl. Trump támogatók vagy konzervatívok. Nem tudom, hogy ez csak pletyka, vagy igaz.

Conrado Miranda twitter-mérnök: Ez tényleg így van.

Beépített riporter: Hogyan csinálják ezt?

Conrado Miranda: Hát, a Twitter alapvetően egy hatalmas poszt sorozat és az ezekre alkalmazott szűrők sora. Az árnyéktiltás egyike ezen szűrőknek. Kb. ennyit tudok róla.

A Twitter cenzúra eljárása jóval túlmutat néhány politikailag motivált „kockafejűn”. A Twittert egy összetett algoritmus rendszer vezérli. Ezeknek az a feladata, hogy átszűrjenek egy hatalmas mennyiségű adatot, ebben az esetben a posztokat. Ezek az algoritmusok letiltanak, lenémítanak és rangsorolnak mindent a Twitter platformján. És napról-napra egyre okosabbak. Pranay Singh elmondta, hogy egy algoritmus hogyan távolítja el azokat a felhasználókat, akikről úgy gondolja, hogy „bot-ok” – orosz „bot-ok” (öntanuló automata programok).

Beépített riporter: Hogyan tudod, hogy ez egy „bot” és nem egy természetes személy?

Pranay Singh: BGépi tanulást használsz.

Beépített riporter: Ez egy olyan algoritmus, ami bizonyos dolgokat figyel? Például ha az szerepel, hogy amerikai fegyver, akkor tudsz írni egy olyan algoritmust, ami leszedi ezeket az embereket?

Pranay Singh: Igen, valójában így csináljuk.

Beépített riporter: Tehát képes vagy [algoritmust] írni ellenük, tehát ha valakinél például szerepel a Trump  vagy a konzervatív szó… Vagy az “America First”. Erre tudsz algoritmust írni?

Pranay Singh: Ezt így csinálják. (…) Pontosan ezt tesszük. (…) … rá kell keresni a Trump, Amerika vagy ehhez hasonlókra, olyan kulcsszavakra, amik leírnak egy “rednecket”. Ezután ki kell elemezni az üzeneteket, a képeket és olyan dolgokat keresünk, amik passzolnak. És ezután minden egyes tételhez hozzá kell rendelni egy értéket. Például Trump 0,5; egy fegyveres kép 1,5; és ha ez elér egy összeghatárt, akkor ez egy „bot”.

Kigyomlálni a hamis felhasználókat fontos eszköz a Twitter számára, azonban Pranay elmondása szerint ezt nem egyenlő mértékben alkalmazzák a politikai spektrumon.

Beépített riporter: Az algoritmusok többsége a konzervatívok, vagy a liberálisok ellen van?

Pranay Singh: Azt mondanám, hogy a többség a republikánusok ellen van, mivel ezek mind Oroszországból származnak; és azt akarták, hogy Trump győzzön…

Beépített riporter: Tehát főleg a konzervatívoktól szabadultok meg?

Pranay Singh: Igen.

Steven
Pierre, a Twitter szoftvermérnöke a fedett újságírónknak egy titkos projektről
beszélt, amely a gépi tanulást foglalja magában.

Beépített riporter: Úgy gondolod, hogy ez a titkos projekt segíteni fogja az embereket a jobb kommunikációban?

Steven Pierre: Ez lenne a célja annak, amin dolgozom. Amin dolgozom, az lehetővé fogja tenni, hogy a Twitteren minden dinamikus legyen.

A
technika világában a gépi tanulás olyan algoritmusokra vonatkozik, melyek megtanítják
saját maguknak, hogyan oldjanak meg problémákat, így kiiktatva az emberi
beavatkozást. Ez úgy hangozhat, mint egy jelenet egy Stanley Kubrick filmből, azonban
a gépi tanulás nagyon is valóságos, és már ott tart, hogy átveszi az irányítást
a közösségi média hírfolyamod felett.

Steven Pierre: Minden beszélgetést pontozni fog egy gép, és el fogja dönteni, hogy az pozitív vagy negatív. És ezt nem a tartalom alapján fogja eldönteni, hanem hogy valaki agresszív vagy nem. Ha például valaki káromkodik valakire, hogy ez meg az, akkor lehet, hogy igaza van, de egy idő után törölni fogják.

Beépített riporter: Tehát gyakorlatilag bizonyos nézeteket fog betiltani és/vagy embereket, akik negatívak?

Steven Pierre: Nem a nézeteket, hanem a beszédmódot fogja letiltani.

Egy beszédmód letiltása … Lehet, hogy a Twitter a „globális közösségi térnek” képzeli magát, de a riportjainkból kiderül, hogy a Twitter nem egy nyílt, elfogulatlan platform. A Twitter belső szabályzatainak anonimitása felelőtlenséghez és visszaéléshez vezetett. Ha a Twitter meg akarja győzni felhasználóit arról, hogy valóban tiszteli a szólásszabadságot, akkor átláthatónak kell lennie. Szüntessék meg az árnyéktiltást. Emberek döntik el, hogy melyik algoritmus érvényesüljön. Úgyhogy el a kezekkel az algoritmusoktól! Szabaduljanak meg azoktól a mérnököktől, akik visszaélnek a hatalmukkal, és tegyék nyilvánossá a humán erőforrás irányelveiket.

Jack
Dorsey,  maradj hű a küldetésedhez: „Megadni
mindenkinek a lehetőséget arra, hogy létrehozhasson és mindenkivel
megoszthasson, mindenféle elképzelést és információt, azonnal és korlátozások
nélkül.” (Vagy, hogy ne foglalkozzon ezekkel.)

Print Friendly, PDF & Email