TWITTER LELEPLEZVE 3. rész │ A (teljesen) meztelen igazság │ Project Veritas

TWITTER LELEPLEZVE 1. rész │A Nagy Testvér figyel téged
TWITTER LELEPLEZVE 2. rész │ Visszaélés a hatalommal
TWITTER LELEPLEZVE 3. rész │ A (teljesen) meztelen igazság

A Twitter szabályzata rengeteg oldalból áll, ideértve a szolgáltatási feltételeit, amelyek a Twittert védik Önöktől. Önöket viszont semmi sem védi meg a Twittertől! Aggódhatunk, hogy mennyi információjuk van és mit fognak ezzel csinálni. Úgy tűnik, a Twitter egész kultúrája a felhasználókkal történő visszaélésekről és a kiröhögésükről szól.

Pranay Singh, aki mérnök a Twitter privát üzenetekért felelős csapatában, azt mondja, hogy a privát üzenetek megfigyelése nem csak vicc, hanem üzlet is: nagy üzlet.

Pranay Singh: Szóval ez úgy történik, hogy írsz dolgokat vagy posztolsz képeket online, azok már soha nem kerülnek le. Már mindig fent lesznek. … Mert még az után is, hogy elküldted, emberek foglalkoznak azzal, hogy kielemezzék, hogy mi érdekel téged, miről beszélgetsz, és ezeket az adatokat eladják.

Beépített riporter: Eladják? De kinek? Hirdetőknek?

Pranay Singh: Hirdetőknek, mint pl.

Beépített riporter: Na várjál, most a normál Twitter posztokról beszélsz, vagy privát üzenetekről, vagy mindkettő?

Pranay Singh: Mindenről. Bármi, amit online kiraksz…

Beépített riporter: Azta… szóval még azt is, amiről azt hiszi az ember, hogy privát üzenet.

Pranay Singh: Igen, ezt mind kielemzik. Kielemzik és eladják azt is.

Beépített riporter: Várjál már, micsoda? Ha küldök valakinek egy privát üzenetet, ti mindannyian elolvassátok, hogy kielemezzétek?

Pranay Singh: Egy gép olvassa el. Egy algoritmus olvassa …

Beépített riporter: Minek?

Pranay Singh: …. mert csinálnak rólad egy virtuális profilt.

Itt nem az Önök általános, összesített adatairól van szó: Ezek személyesek és konkrétak. És ez sokat ér a hirdetők számára.

Mihai Florea, szoftvermérök a Twitternél: Ahhoz, hogy ki tudjuk ezt számlázni a hirdetőknek, bizonyítanunk kell, hogy tényleg rólad van szó, ezért fel kell használnunk egy email címet vagy egy sütit, ami visszavezethető rád. (…) Alapvetően az adataiddal fizetsz a weboldalunk használatáért. És ez így van minden ingyenes weboldallal.

Úgy tűnik, a Twitter teljesen ki van szolgáltatva a reklám mindenható isteneinek. A Twitter hatalma hátborzongató, és messze túlnyúlik a platformján.

Conrado Miranda, a Twitter volt mérnöke: Sokkal több információt szivárogtatsz ki, mint hinnéd. … amikor először mész fel a Twitterre, akkor már van rólad információnk. Lényegében vettünk is egy céget ennek érdekében, egy hirdetési hálózatot. Mi kiszolgálunk más cégeket is reklámokkal, más emberek oldalain. Így amikor megnézed azt a hirdetést, mi kapunk róla információt, hogy te vagy az a személy, aki éppen nézi azt a hirdetést ebben a pillanatban, az adott helyen és weboldalon. Úgyhogy már eleve van egy csomó információnk rólad.

Beépített riporter: Ez ijesztő! Úgy értem, mi van, ha mindez rossz kezekbe kerül? Az ellen hogy véditek meg az embereket?

Conrado Miranda: Sehogy. Erre nincs mód.

Valóban:
a Twitter magánjellegű adatokra vonatkozó szabályzata szerint: „Akkor is kapunk
információkat, amikor Ön megtekint egy tartalmat vagy más módon kerül
kapcsolatba a szolgáltatásainkkal, még akkor is, ha nem hozott létre (Twitter)
fiókot.”

A
Twitter által végzett átfogó megfigyelés felveti a kérdést: mennyire magán a
magánéleted?

Clay Haynes hálózatbiztonsági mérnök: Meg kell néznem minden jelentett tweetet, ami azt jelenti, hogy egy csomó képet látok f@szokról. Ez abszurd.

Beépített riporter: És hogyan akadályozod meg, hogy ezek megjelenjenek? Vannak mondjuk ilyen kis robot programok?

Clay Haynes: Igen, vannak robot programok. Létezik egy olyan, hogy gépi tanulás – ami azt jelenti, hogy ha valaki jelenti az adott képet, az bekerül egy adatbázisba … és azután amikor ilyen képek kerülnek be a rendszerbe, akkor a gép … a programjaink megtanulják… hogy ez nem helyénvaló.

Beépített riporter: Az valahogy ijesztő, hogy ezt az anyagot el is tárolják. Érted, mire gondolok? És azt elvileg ki is lehet adni. Mert mondjuk neked van hozzáférésed (mások) privát üzeneteihez a Twitternél?

Clay Haynes: Van, igen.

Beépített riporter: Akkor, ha a a dolgozóknak van hozzáférése ezekhez a dolgokhoz, akkor akár ki is szivárogtathatják, előfordulhat.

Clay Haynes: Aha, igen. És onnantól kezdve már kint van a szellem a palackból, érted. Éppen kirúghatom, vagy akár be is perelhetem őket, de akkor már kiszabadult a szellem a palackból. Például hogyan lehet kártalanítani valakit ezért … ezt a kárt nem lehet pénzben kifejezni.

Az Önök legintimebb fotóinak és adatainak birtokában a Twitter maga a Nagy Testvér. És ami még riasztóbb, hogy az egyik alkalmazott állítása szerint nem ők a Legnagyobb Testvér: “Annyira nem vagyunk szörnyetegek, mint a Facebook vagy a Google, de tudunk dogokat.”

Hát
így állunk. A Twitter agresszívan lekaszálja az Önök személyes információit, követi
minden mozdulatukat, gondolatukat, és a társukkal folytatott privát
levelezésüket. Clay Haynes, a Twitter vezető biztonsági mérnöke szerint, ha
ezzel a privilégiummal visszaélnek, akkor „ezt a kárt nem lehet pénzben
kifejezni”.

Print Friendly, PDF & Email