Behódolás |Ayaan Hirsi Ali & Theo van Gogh

A Behódolás (Submission) című rövidfilmet Theo van Gogh rendezte és Ayaan Hirsi Ali (a holland Képviselőház Emberek Pártja a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) volt tagja) írta. 2004 augusztus 29-én bemutatták a holland köztelevízióban (VPRO). A film címe közvetlen fordítása az „iszlám” szónak.
Ayaan Hirsi Ali a következőt mondta a filmmel kapcsolatban: „A Koránban le van írva, hogy egy nőt meg lehet verni, ha nem engedelmeskedik. Ez az egyik olyan probléma, amelyre szeretném felhívni a figyelmet a filmben.”

2004. november 2-án a mohamedán Mohammed Bouyeri marokkói-holland kettős állampolgár nyilvánosan meggyilkolta Theo van Goghot. Miután nyolcszor halálosan meglőtte, majd elvágta a torkát (majdnem lefejezte), két tőrt szúrt a testébe. Az egyikhez mellékelve volt egy öt oldalas levél, ami a gyilkosságot Van Gogh filmjével és az iszlámmal kapcsolatos nézeteivel hozta kapcsolatba. Ayaan Hirsi Alinak volt címezve és dzsihádra szólított fel a kafírokkal (hitetlenekkel), Amerikával, Európával, Hollandiával, és magával Hirsi Alival szemben. Theo van Gogh meggyilkolása hasonlóságot mutat Abu ’Afak, Asma bint Marwan és Ka’b bin al-Ashaf 7. századi költők végzetéhez, akiket azért gyilkoltak meg, mert kritikusan írtak Mohamed prófétáról. Van Gogh halálát követően emberek tízezrei gyűltek össze Amszterdam központjában, hogy meggyászolják Van Gogh halálát. Mecseteket és muszlim iskolákat gyújtottak fel, amire válaszul keresztény templomokat támadtak meg. Bouyeri mellett további 11 muszlim férfit fogtak el, akiket Hirsi Ali meggyilkolásának kísérletével vettek őrizetbe.

Theo van Gogh meggyilkolása után a Behódolás nemzetközi hírnévre tett szert. Több európai ország televíziójában is bemutatták a filmet.

A videóban elhangzó Korán idézetek (A Kegyes Korán értelmi és tartalmi fordítása magyar nyelvre, Okváth Csaba fordítása):

Korán 24:2 – „A parázna nőt és parázna férfit, mindkettőjüket száz korbácsütéssel korbácsoljátok meg. És Allah vallására való tekintetettel ne fogjon el benneteket könyörület velük szemben, ha igazán hisztek Allahban és az utolsó napban. És kettejük büntetésénél legyen jelen a hívők egy csoportja.

Korán 2:222 – „Kérdezni fognak téged a menstruációról. Mondd: “Csapás az!” Így tartsátok magatokat távol a menstruáló asszonyoktól, és ne közeledjetek hozzájuk, amíg meg nem tisztulnak! Ha megtisztultak, akkor közeledjetek hozzájuk bárhogyan, bárhol és bármikor
olyan módon, ahogyan Allah megparancsolta azt nektek. Allah szereti a megbánásra készeket és azokat, akik tisztán tartják magukat.

Korán 4:34 – „A férfiak irányító támaszai a nőknek, mivel Allah előnyben részesített egyeseket [férfiakat] közülük a másikkal szemben. És amiatt is, amit ők a javaikból (a nőkre) költenek. A kegyes asszonyok engedelmesek és ügyelnek arra (ami mások számára) rejtett, amivel Allah vigyáz arra. És akiknek engedetlen természetétől tartotok, azokat intsétek (először) meg, (majd) kerüljétek őket az ágyakban, (végül) verjétek meg! Ha engedelmeskednek nektek, akkor ne keressetek (ellenük más) utat. Allah bizony Magasztos és Nagy.”

Print Friendly, PDF & Email