Wilders interjú | Hit Rádió

Az Igeidő Extra vendége volt Geert Wilders holland politikus. Ennek a beszélgetésnek a leirata:

Kauzál Alexandra: Nagyon sok szeretettel köszöntöm Geert Wilders holland politikust, a holland Szabadságpárt vezetőjét, aki híres euroszkeptikus és iszlámkritikus nézeteiről. Ez utóbbi miatt már számos halálos fenegetést is kapott és testőrök gyűrűjében éli életét, több, mint tíz éve már. Nemrég megjelent magyar nyelven is a könyve, a Patmos Rekords jóvoltából, a Halállistán, és ez alkalomból azért is látogatott Magyarországra, hogy ezt a könyvet népszerűsítse. Sok szeretettel köszöntjük tehát Wilders urat.

Kap még halálos
fenyegetéseket?

Geert Wilders: Sajnos minden nap kapok még fenyegetéseket.

Hogyan lehet ezzel
együtt élni? Megszokta már?

Soha nem lehet hozzászokni, de megtanulhatsz együtt élni
evvel. Ezt már nem lehet visszafordítani, nem lehet megváltoztatni. De, ami
fontosabb, hogy pontosan tudom miért teszem ezt, ezért továbbra is hajlandó
vagyok ezt vállalni.

Nézzük, hogy miért is
teszi ezt. A könyvében részletesen ír az iszlám vallás születésének a
körülményeiről és annak a jellegzetességeiről. Az olvasó így megismerheti az
iszlám természetét. Ön azt állítja, hogy az iszlám nem csupán egy vallás, hanem
egy elnyomó ideológiai, politikai rendszer. Hogyan győződött meg Ön erről? Mire
alapozza ezt a véleményét?

Számos módon be lehetne azt bizonyítani, hogy miért
ideológia és nem vallás, hogy miért nem a kereszténységgel, a buddhizmussal
vagy a zsidó vallással kell összehasonlítani, hanem a kommunizmussal és a
nácizmussal. Az egyik ilyen bizonyíték, hogy az iszlámot nem lehet elhagyni. Ha
a kereszténységet, a buddhizmust vagy a zsidó vallást elhagyja valaki, annak bár
valószínűleg nem tetszik az adott vallás követőinek, de mégsem halálbüntetés a
vége, míg ha valaki az iszlámból lép ki, azt a többi totalitárius ideológiához
hasonlóan halállal büntetik. Tehát ebből is látszik, hogy nem vallás, hanem
ideológia, mégpedig egy totalitárius ideológia.

Másodsorban az iszlám nem azért van, hogy beolvadjon, vagy hogy asszimilálódjon, hanem szeretné uralni az emberek teljes életét és a teljes társadalmat is. Az iszlám szó is azt jeleni, hogy behódolás, alávetés, alárendelés, és ezt akarja elérni a teljes környezetében. Ez a célja. Az iszlám nem igazán vallás, hanem csupán annak álcázza magát.

Erre hogyan jött rá?
Olvasta például a Koránt?

Igen, többször is olvastam a Koránt. És körülbelül 15 évvel ezelőtt, amikor még nem voltak ilyen biztonsági problémáim, sokat utaztam olyan arab vagy iszlám országokban, mint Irak, Irán, Afganisztán, és gyakran kedves, vendégszerető emberekkel találkoztam. A siíta és a szunnita országok különböznek egymástól, de ami közös bennük, hogy egyik országban sem találkoztam a demokráciával, a jogrenddel, a polgári társadalommal, a független bíróságokkal. Nincs a világon egyetlen olyan ország, ahol az iszlám domináns és szabadság lenne, demokrácia lenne, ahol az emberek azt gondolhatják, amit akarnak. A Korán beszél a zsidókról és a keresztényekről is. A zsidókat például disznóknak és majmoknak nevezi és az a feladatuk, hogy fizessék a dzsizját, a fejadót, vagy ha nem fizetik, akkor vagy áttérnek, vagy meghalnak. Ezt a példát maga Mohamed adta, amikor átvándorolt Jatribba, a későbbi Medinába és megalapította az iszlám vallást, majd lemészárolta a zsidókat és a keresztényeket. Az akkori idők valóságát egy nagyon erőszakos módon változtatta meg. Ma a világon másfél milliárd ember van, akik mindezt a mai napig követendő példának tartják. Ez rémisztő.

Érdekes, hogy Ön ezt a tapasztalatot, ezt a konklúziót vonta le a Koránból és a saját tapasztalataiból, míg sokan az vallják, hogy a muszlimok többsége mérsékelt és nem radikális, és az iszlámban nem is létezik a terrorizmusról szóló doktrína. Egyesek még a béke vallásaként is titulálják az iszlámot, és azt is mondják, hogy sokat köszönhet a nyugati civilizáció az iszlám kultúrának. Miért létezik ennyiféle olvasata, értelmezése az iszlámnak Ön szerint?

Az a probléma, hogy az iszlámnak nincsen értelmezése. Valójában nem lehet látni olyan iskolákat, ahol értelmeznék az iszlámot. Azt állítják, hogy a Korán isten szava, amit Gabriel arkangyalnak adott, és ezt úgy kell betartani ahogy van és semmit nem lehet rajta változtatni. Emiatt nem mondhatjuk, hogy lenne bármilyen értelmezése. Természetesen nem minden muszlim szélsőséges, ezt tudom. Vannak szélsőséges muszlimok és vannak mérsékelt muszlimok, viszont csak egy iszlám létezik: a hadíszokban, a Koránban, Mohamed életében és a saría törvényekben található iszlám. Ez az egyetlen iszlám, ami létezik. És ahogy már korábban mondtam, nem minden muszlim terrorista. Azonban ma a legtöbb terrorista muszlim. Az Amszterdam Egyetemnek volt nemrégiben egy felmérése, amiből kiderül, hogy a Hollandiában élő muszlimok 10%-a, ami több mint 100 000 ember, azt mondja, kész arra, hogy Hollandiában az iszlám nevében erőszakot alkalmazzon. Ez a 100 000 ember kétszer annyi, mint a holland hadsereg létszáma. Mindez azért van így, mert a Korán és Mohamed élete ezt mondja nekik. Mindez egy óriási fenyegetés a társadalom számára.

Ezzel azt mondja,
hogy a mérsékelt muszlimok is nagyon könnyen radikalizálhatóak?

A Koránban vagy egy szúra, ami kimondja, hogy ha nem hiszel minden egyes szúrában, ami a Koránban van, akkor nem vagy muzulmán. Az iszlámon belül nem létezik mérsékelt vagy radikális muszlim: vagy mindent elfogadsz, vagy semmit. Elismerem, hogy sokan nem akarnak erőszakot alkalmazni. Az iszlám, mint ideológia azt akarja, hogy behódoljunk. Nem együttműködni akar, nem akar integrálódni a társadalomba. Úgy gondolom, hogy minél iszlamizáltabbá válik egy társadalom, annál nehezebb lesz az élete azoknak, akik nem muzulmánok, teljesen mindegy, hogy ezek aposztaták, keresztények vagy zsidók. Nézzük meg a keresztények, zsidók életét – ha még léteznek – bármelyik iszlám társadalomban: mindez egy rémálom. Ha látjuk, hogyan bánnak velük a saját társadalmukban, akkor miért importáljuk mindezt a saját társadalmunkba? Ez egy csomó problémát hoz magával, ami nem túl bölcs dolog.

Akkor Ön mivel
magyarázza, hogy mégis számos nyugati vezető vagy az Egyesült Államok korábbi
elnöke, Obama elnök is nyíltan kiállt az iszlámért és elhatározta, hogy harcol
az iszlámmal kapcsolatos előítéletekkel szemben?

Ez még ennél is sokkal rosszabb, Obama a Kairói Egyetemen tartott egy előadást, amivel egy olyan álláspontot képviselt, amivel ő kifejezte, hogy ő egy dhimmi, ami az iszlámban egy alárendelt szerepet jelent. A tiszteletét is kifejezte az iszlám felé, azt mondta, hogy ez egy pozitív dolog a társadalom szempontjából. Valójában nem csak hogy támogatja az iszlámot, hanem ezzel kifejezte az iszlám világ felé az alárendeltségét.

Obama egy olyan egyetemen beszélt, ahol nem muzulmánok nem is tanulhatnak. És ez ellen nem tett semmit.

És szerintem ennél nagyobb probléma az, amit én kulturális relativizmusnak hívok. Ez annak a képességnek a hiánya, hogy nem merjük kimondani, hogy a mi kultúránk jobb, vagy magasabb rendűbb, mint más kultúra. Az nem szélsőséges állítás, ha azt mondjuk, hogy a zsidó-keresztény kultúra jobb, mint az iszlám.

Önt is, mint ahogy a magyar kormányt is sokszor vádolják populizmussal, idegengyűlölettel, szélsőséges nézetekkel, főleg, ha a bevándorlásról beszélünk, ami most súlyosan érinti egész Európát. Egy idézet a könyvéből: „Ma a történelem során immár harmadszor az iszlám támadást indított, hogy elfoglalja Európát. Viszont most először fenyegeti belülről a kontinenst. A bevándorlási doktrína az iszlám trójai falova, amely kikövezi az utat a dzsihád előtt.” Ezek a mondatok arra utalnak, mintha ez egy tudatos, előre tervezett jelenség lenne. Ha ez így van, akkor kik irányítják ezt a jelenséget, kik állhatnak mögötte?

Azt nem mondom, hogy ez egy tervezett dolog, viszont azt tudjuk, hogy a hidzsra, a bevándorlás, Mohamed Mekkából Medinába történő migrációja az iszlámban egy nagyon fontos fogalom az iszlám kezdete óta. Az iszlám vagy hódítás által vagy behódolás által terjed. Az iszlám naptárnak is az első napja megegyezik azzal a nappal, mikor Mohamed Mekkából Medinába vagyis Jatribba ment, amit aztán elfoglalt. Valójában ez a politikai hatalomátvétel jelenti az iszlám kezdetét. Nem gondolom, hogy például az afrikaiak avval a céllal érkeznek Európába, hogy meghódítsák, viszont szeretnének egy részt a mi kövér jóléti államunkból, és magukkal akarják hozni a családjaikat. És az eredménye annak, ha millió számra jönnek, az, hogy egy olyan kultúrát és ideológiát hoznak magukkal, ami nem integrálódni, hanem dominálni akar és uralkodni rajtunk. És erőszakos akkor, ha nem hódolunk be.

Ez a mi földünk, a mi hazánk, a mi identitásunk. Ezt nem adhatjuk oda csak úgy. Ha megnézzük, hogy mi történt Szíriában, és az afrikai demográfiai változásokat is végignézzük, akkor láthatjuk, hogy ennek az évszázadnak a végéig ez csak rosszabb lesz. A század végére Afrika lakossága 1 milliárdról 4 milliárdra fog megnégyszereződni. Az afrikaiak harmada, több, mint 1 milliárd ember el akar majd költözni az otthonából és nyilván ide fog jönni Európába. Az európai lakosság viszont folyamatosan csökken, és ha nem akarunk Eurábiát, akkor el kell kezdenünk már most együttműködni, hogy ezt megállítsuk. Ugyanis teljesen mindegy, hogy tervezett-e vagy sem, meg fog történni, ha nem teszünk ellene semmit. Ha ez így lesz, akkor megszűnünk létezni.

Mit lehet tenni? Mi
lenne az ön javaslata?

Sok mindent tehetünk, … a magyaroknak köszönhetően – akik harcoltak Mohácsnál az oszmánok ellen és megtapasztalták, hogy milyen az iszlám uralom alatt élni, amit mi hollandok nem ismerünk –, ma nem kell arabul beszélnünk.

Először is ki kell mondani az igazságot. Nem szabad félni
attól, hogy kimondjuk azt, ami az igazság. Az embereket tájékoztatni kell
arról, mi az iszlám valójában.

Másodszor, legyünk büszkék az identitásunkra! Ne féljünk kimondani azt, hogy a zsidó-keresztény értékek jobbak, mint az iszlám.

A harmadik lépés, hogy zárjuk le a határokat az iszlám bevándorlás elől. Nem szeretnénk több hidzsrát, már pont elég az is, ami van. Az emberek nem szeretnének ebből többet.

A negyedik, hogy azokat, akik illegálisan tartózkodnak egy országban, ki kell utasítani.

Nagyon sok minden mást is lehetne tenni. Én azt gondolom, hogy a mi társadalmainkat deiszlamizálni kell. Nincs szükség arra, hogy több mecset épüljön, mint templom. Aki szép nagy mecsetet szeretne, az költözzön Szaúd-Arábiába. Nem kell, hogy Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon több mecset épüljön. Nem szabad engedni, hogy a szabadsággal visszaélve megváltoztassák az identitásunkat.

Már több millió
menekült van itt, köztük több muszlim kultúrával, vallással rendelkező ember,
akikkel kezdeni kell valamit. Meséljen picit a holland helyzetről! A könyvében
arról is olvasni, hogy ön változtatni próbált a holland kormány szemléletén,
amely elősegítené az integráció előmozdítását. Mennyire járt sikerrel? Mennyire
sikerült megakadályozni a párhuzamos társadalmak kialakulását?

Teljesen sikertelen volt. A legtöbb nyugati ország azt a
hibát követi el, hogy az asszimiláció megkövetelése nélkül engedi meg a bevándorlást.
Másodsorban ezek az emberek nem menekültek. Például azok, akik Szíriából
érkeztek Hollandiába, azok útvonala Görögország, Macedónia, Horvátország,
Magyarország, Ausztria, Németország volt, tehát hat olyan országon mentek
keresztül, ami biztonságosnak mondható, azért, hogy eljussanak Hollandiába vagy
Németországba vagy ahová éppen akartak menni. Nem akartak menekültstátuszt sem
Romániában, sem Litvániában. Más céljaik vannak, ami valójában a jóléti állam,
amiből ők is részesedni szeretnének. Azonban ha megnézzük az Öböl-államokat,
Szaúd-Arábiát, ezek nagyon is gazdag országok. Ezek az országok ugyanazzal a
klímával rendelkeznek, ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanaz az ideológiájuk
vagy nevezzük vallásnak, sokkal közelebb vannak, mint Svédország vagy Hollandia.
Mégsem oda mennek? Miért nem fogadják be őket ezek a gazdag országok? Miért nem
vállalják a felelősséget a saját embereikért?

Gondolom ez rájuk is
olyan terhet róna, amit nem hajlandók vállalni.

De elsősorban nekik kellene vállalni. Ha ők nem akarják ezt a terhet, akkor bolondok lennénk, ha magunkra vennénk helyettük. Úgy gondolom, a menekültek számára a legjobb az lenne, ha képesek lennének azokba az országban integrálódni és asszimilálódni. Tehát azok számára, akik Szíriából vagy más hasonló helyről érkeznek, egy másik iszlám ország lenne a legjobb hely. Ezek gazdag országok, olyan országok, ahol a rendőrség Masaratikkal mászkál. Úgyhogy nem hiszem, hogy nincs pénzük a menekültekre. Van, csak nem akarják rájuk költeni. Ezért a valódi menekültek menjenek oda. Biztos vagyok, hogy akkor sokkal kevesebb menekült lenne.

Visszatérve a holland
helyzetre, mennyire sikeres az integráció? Azt mondta nem volt sikeres a
kormány nézőpontjának átalakítása a bevándorlás kérdésében.

Természetesen vannak jó példák is, akik sikeresen integrált menekültek. De általánosságban nagy a zűrzavar. 30-40 éven át úgy hívtuk be ezeket az embereket, hogy nem követeltük meg az asszimilációt, és most vannak olyan 60-70 éves hölgyek Hollandiában, akik már 20 éve ott élnek ugyan, de egy szót sem beszélnek hollandul. Ezekben a csoportokban felülreprezentáltak azok, akik az állami juttatásokból élnek. A bűnözésben szintén az egyik legnagyobb csoport tagjai marokkói származásúak. A 23 év alatti marokkói bevándorló fiatalok közül mindegyik legalább egyszer már le volt tartóztatva. Tehát a cél nem az, hogy még többet hozzunk be az országba, hanem hogy kevesebbet.

Hollandiában
kialakultak-e már no-go zónák? Ezeknek a létezését néha itthon is
megkérdőjelezik bizonyos körök.

Olyan nincs, amelyekbe a rendőrség se megy be. De vannak olyan városrészek Hágában, Rotterdamban, vagy Belgiumban, ahol ha átmész a városrészen, úgy érzed magad mintha Casablankában lennél vagy Riádban. Nem no-go területek ezek, hanem no-hollandia területek.

Ön 2017-ben az év
emberének Orbán Viktort választotta. Miért pont rá esett a választása?

Több okból is. Egyrészt van bátorsága szembeszállni a senki által meg nem választott brüsszeli bürokratákkal. Kevesebb bevándorlást akar, ezért Magyarországot bíróság elé akarja állítani az Európai Unió. Így akarja rákényszeríteni az országot, hogy még több bevándorlót engedjen be. És én teljesen egyet értek Magyarországgal és Orbán úrral, hogy ezt nem szabad megengedni. Mi vagyunk a saját házunk urai és nem kényszeríthetik ránk a bevándorlókat. Ha mi nem akarjuk őket befogadni, akkor nem fogadjuk be őket. És nagyon becsülöm azt is, hogy kerítést építtetett az országhatárokra, hogy megállítsa az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkezőket. És azt is ki meri mondani, hogy Magyarország egy keresztény ország és nem akar iszlám országgá válni. Nem ismerek olyan Nyugat-Európai politikust, aki elég bátor lenne ahhoz, hogy ilyen nyíltan kimondja ezt.

Igen, azt látni, hogy
a nyugati vezetőket inkább a multikulturális felfogás vezérli, illetve az ön
által is említett kulturális relativizmus. Mit tapasztal, esetleg várható
elmozdulás ebből a szemléletből? Lehet változás, főleg az Európai Unió tájékán?

Nincs más választásunk, mint a változás. Ez egy létezésbeli kérdés. Ha most nem teszünk semmit, akkor a század végére megszűnünk létezni. És azért vagyok optimista, mert az emberek ma sokkal jobban látják ennek a menekültkérdésnek az árnyoldalait, mint amennyire tíz évvel ezelőtt tisztában voltak ezzel. A szülők félnek a lányaikat iskolába elengedni vagy esténként szórakozni menni. Nagyon sok a bűnözés, a nemi erőszak, amit korábban nem tapasztaltunk ekkora mértékben. Ezek az emberek nem idegengyűlölők. Hollandiában mi szeretnénk toleránsak maradni. Nekünk csak azokkal kell toleránsnak lenni, akik velünk is toleránsak és azokkal szemben, akik velünk intoleránsak, nekünk is intoleránsnak kellene lennünk. Ezt el kellene kezdeni, és mivel a nép hangja is ebbe az irányba változik, ezért optimista vagyok.

Európa jövőjét illetően optimista? Lesz változás ebbe az irányba?

Ha megnézzük Afrikának a demográfiai változását és a tömeges bevándorlást, … ha meglépjük az előbb említett javaslatokat, akkor szerintem Európa képes lesz megmenekülni. Viszont ahhoz, hogy ezt meg tudjuk állítani, újra fel kell találni a nemzetállamot, tehát nagyon büszkének kell lennünk a nemzetünkre, a nemzeti kultúránkra. Ezt Európán belül, de az Európai Unión kívül kell megtenni.

Még egy-két személyes kérdést engedjen meg. A könyvében például azt írja, hogy nem jelenti ki kategorikusan, hogy nincs Isten, pusztán tudomásul veszi, hogy nem tudja létezik-e Isten. Ebből azt szűröm le, hogy velünk ellentétben ön nem egy elkötelezett keresztény vallásos ember, és mégis elkötelezett abban az irányban, hogy felvegye az iszlám veszéllyel szembeni harcot. Mi inspirálja?

Agnosztikus vagyok, inkább így fogalmaznék, de nagyon sok keresztény van, aki nem aktív templomba járó ember, de mégis azok alapján az értékek alapján él, ami a zsidó-keresztény vallásból ered. Ez sokkal szélesebb kört érint, mint azok, akik aktívan keresztények és ez az én örökségemnek is a része. Ezért harcolni is fogok érte.

Hogyan lett magyar
felesége?

A 80’-as évek végén a hágai nagykövetségen volt diplomata, és egy hágai kocsmában találkoztunk. Pár évvel később itt Budapesten házasodtunk össze és ez az egyik oka annak, hogy elég sok időt töltök itt.

Az Ön sajátos
életmódját ő hogyan viseli?

Az egyik legbátrabb ember, akit ismerek, mert ugye elkövette
azt a hibát 30 évvel ezelőtt, hogy szerelmes lett belém és valószínűleg nem
gondolta akkor, hogy ez lesz. Nagyon hálás vagyok neki és ezért is köszönöm meg
a könyvben is, hogy kiáll mellettem, mert sok ember nem tenné meg ezt. Nélküle
nem volnék képes ezt csinálni. A magyar nők nagyon erősek.

Köszönjük. Ha újra
kezdhetné, újra felvenné az iszlámmal szembeni küzdelmet, illetve Európa
iszlamizácójával szembeni küzdelmet? Vállalná azt a sok támadást, fenyegetést?

Nem lehet megmondani, hogy mit tennék. De valószínűleg
vállalnám. Azért, mert ez a gyermekeink, a társadalmunk jövője.

Köszönjük a
beszélgetést és nagyon becsüljük a bátor kiállását! Isten áldja meg a munkáját!

Print Friendly, PDF & Email