Így verték szét a muszlimok a szólásszabadságot Svédországban 2010-ben

2010. május 11-én muszlim tüntetők támadták meg Lars Vilks svéd művészt,
miközben előadást tartott a szólásszabadságról az Uppsala Egyetemen. A
támadások akkor kezdődtek, amikor egy az iszlám és a homoszexualitás
kapcsolatáról szóló filmet vetített le és néhány iszlamista elkezdte követelni
a film leállítását, azt állítva, hogy melegpornó. A kérdéses film az iráni
művész, Sooreh Hera Allah ho Gaybar című műve volt. Vilks szemüvegét betörték,
azonban ő maga nem szenvedett komolyabb sérüléseket, és a biztonsági őrök
biztonságban kikísérték. A tüntetők közül néhányat a rendőrség őrizetbe vett. A
korábbi halálos fenyegetések ellenére ez volt az első alkalom, hogy erőszakos
cselekményt hajtottak végre Vilks ellen.

Néhány nappal később, 2010. május 15-én Vilks dél-svédországi házát
gyújtogatók támadták meg. Az ablakait betörték és benzin palackokat dobtak be
rajtuk. Volt egy kis tűz, de a ház nem égett porig. Vilks nem volt otthon a
támadás idején. Két koszovói-svéd muzulmán testvérpárt letartóztattak, és
július 15-én két illetve három év börtönbüntetésre ítélték őket.

2010. november 24-én kiraktak egy az al-Shaabab szomáliai iszlám szervezet által készített videót. A videóban egy svéd nyelvű hang felhívja a svédországi „szomáliai testvéreket”, hogy hagyják el az országot és menjenek Szomáliába az al-Shabaabért harcolni, továbbá egy halálos fenyegetést is tartalmazott Lars Vilkel szemben. 2010. december 11-én egy stockholmi öngyilkos merénylő azt mondta egy a médiának és a svéd biztonsági rendőrségnek szánt üzenetében, hogy „Most a fiaitok és leányaitok ugyanúgy fognak meghalni, mint a mi testvéreink. A cselekedeteink magukért fognak beszélni. Mindezt mindaddig tesszük, amíg nem fejezitek be az iszlám elleni háborút és a prófétával szembeni mocskolódást, és a sertés Vilks esztelen támogatását.”

2010-ben Anwar al-Awlaki közzétett egy al-Kaida halállistát az Inspire magazine-ban, amin szerepelt Lars Vilk is. 2013-ban a listát tovább bővítették Stéphane „Charb” Charbonnierrel is, akinek a Lars Vilks bizottság 2014-ben szabadságdíját adott. Amikor Charbot 11 másik emberrel együtt meggyilkolták a párizsi Charlie Hebdo elleni terrortámadásban, az al-Kaida több karikaturista megölésére is felszólított, ezért Vilks biztonságát fokozták.

A Művészet, blaszfémia és szólásszabadság elnevezésre hallgató rendezvényen, amelyet Vilks szervezett a Krudttønden kávézóban, Koppenhágában, Dániában, 2015. február 14-én egy muzulmán terrorista félautomata lőfegyverével egy embert megölt, három rendőrt pedig megsebesített. A kávézó ablakában legalább 30 golyólyuk volt látható. Helle Merete Brix, az esemény szervezője, azt nyilatkozta, hogy a támadás Vilks ellen irányult. A gyanúsítottat térfigyelő kamerákkal azonosították, majd a következő napon egy tűzharcban a rendőrség megölte. A rendőrség úgy véli, hogy a koppenhágai támadást a Charlie Hebdo szerkesztőségben történt lövöldözés inspirálta. A támadás után Vilks bujdosni kényszerült.Lars Vilks | Wikipédia

Print Friendly, PDF & Email