Az iszlám és a rabszolgaság


Az arabok már a 7. században elvitték az iszlámot Afrikába, és vele együtt a rabszolgaságot is. Bárki, aki elutasította, hogy muzulmán legyen, rabszolgaként deportálták a muszlim világba. 17 millió fekete afrikai jutott erre a sorsra. Az emberkereskedelem ezen formája a mai napig tabunak számít, azonban Tidiane N’Diaye szenegáli antropológus megtöri a csendet, és azt akarja, ha a muszlimok rabszolgasága-kereskedelmére végre fény derüljön. N’Diaye a történelem eme alig feltárt fejezetét az „Elfátyolozott népirtás” című könyvében mutatja be.

N’Diaye: „A muzulmán rabszolga-kereskedelem a leghosszabb fejezet az emberiség rabszolga-történelmében. Több, mint 13 évszázadon keresztül tartott, és jóval több áldozata volt, mint az amerikai rabszolga-kereskedésnek, ami 4 évszázadon keresztül tartott. Ami a legrosszabb az egészben, hogy a rabszolgák többségét kasztrálták, és nem engedték meg, hogy gyerekük legyen.”

Az afrikaiakat az arab világba, Törökországba, Perzsiába és Indiába hajóztatták, vagy a Szaharán keresztül Észak-Afrikába szállították őket. Sokan meghaltak a falujukat ért rajtaütések során, mások a szállítás közben haltak meg. Azokat, akik elérték a rabszolgapiacokat, kasztrálták. N’Diaye szerint ötből csupán egy ember élte túl ezt a veszélyes operációt. Mindenkinek, aki az ültetvényeken, a bányában, a ház körül vagy a háremben dolgozott, át kellett esnie ezen a kegyetlen eljáráson. Az eunuchokat még a 20. század elején is meg lehetett találni.

N’Diaye: „Az arabok és észak-afrikaiak rasszisták voltak. Lenézték a feketéket. Ezért nem engedték meg, hogy a feketéknek gyerekeik legyenek a saját országaikban. Ez megmagyarázza, hogy miért nem volt olyan jelentős fekete diaszpóra, akik később felhozták volna a témát, hasonlóan ahhoz, ahogy az az amerikai feketéknél történt.”

A szenegáli Gorée-szigeten emléket állítottak az európai rabszolga-kereskedelemnek. Innen ezreket hajóztattak el Amerikába. Tidiane hasonló emléktáblát szeretne a brutális muszlim rabszolga-kereskedelemnek is. Számára ez egy népirtás volt, mivel azok, akiket kasztráltak nem nemzhettek gyermeket, ezért kihaltak. És mindez Allah nevében történt.

N’Diaye: „A Korán soha nem tiltotta a rabszolgaságot. Épp ellenkezőleg, sok Korán-idézet bátorít a nem muszlimok rabigába döntésére. Míg az európai felvilágosodás küzdött a rabszolgaság ellen, addig egyetlen arab értelmiségi sem sem volt, aki közbejárt volna a feketék érdekében.”

Az arabok már a 7. században dzsihádra szólítottak fel a szudáni feketék ellen. Még napjainkban is több ezren vannak saját honfitársaik fogságában. A mecsetekben sok fekete imádkozik, holott az őseiket az iszlám nevében döntötték rabszolgasorba.

Több évszázadon keresztül az afrikai királyokat arra kényszerítették, hogy behódoljanak az iszlámnak és védelmi pénzként rabszolgákkal kellett fizetniük.

N’Diaye: „Az iszlamizáción keresztül az afrikai királyok bűnrészessé váltak a feketék rabszolgává tételében. Bárki, aki behódolt az iszlámnak, megmenekülhetett a rabszolgaságtól – elméletileg. De ha elutasítottad, hogy muszlim legyél, akkor kérlelhetetlenül levadásztak. Ezért működtek együtt a muszlimokkal. Mindez több háborút is kirobbantott az afrikaiak között.”

Az európaiak egészen a 20. század elejéig fenntartották a rabszolga-kereskedelmet. Bár a rabszolga-kereskedelmet már rég betiltották, a gyarmatosító hadseregek helyben elnézték mindezt. Ennek a piszkos iparágnak a központja a kelet-afrikai Zanzibár volt. A rabszolgaság betiltása után az emberek föld alatti börtönökben végezték. A rabszolga-kereskedelem a hírhedt Tippu Tipet Zanzibár második leggazdagabb emberévé tette. Még 1920 után is dolgoztak rabszolgák az ültetvényeken. Sem Afrika, sem pedig az iszlám világ nem mutatott hajlandóságot arra, hogy a 13 évszázados rabszolgaságról beszéljen.

N’Diaye: „Ez egyfajta szolidaritás az afrikaiak és az arabok között, a közös vallásuk, az iszlám miatt. Inkább nem beszélnek a történelem ezen fájdalmas időszakáról. Az emberek inkább afelé irányítják a figyelmüket, akiket már bűnösnek tartunk, az európaiak és amerikaiak felé.”

Tidiane N’Diaye ezt nem fogadja el, sem úgy, mint egy értelmiségi, sem úgy, mint egy szenegáli király unokája, vagy mint egy muszlim.


Hamed Abdel-Samad: „az arabok több afrikait hajtottak rabigába, mint bármely más nemzet”
A nigériai szexrabszolga iskoláslányok és az iszlám
GYARMATOSÍTÁS ÉS DZSIHÁD | Magyar Idők

Print Friendly, PDF & Email

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=11378

Bejegyzés: on 2019. máj. 30.. A bejegyzés kategóriái: Legfrissebb, rabszolga-kereskedelem. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

fascistbook

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes