Detroiti imám: a verés célja emlékeztetni a feleséget, hogy rosszul viselkedett

Bassem Al-Sheraa síita imám a detroiti Al-Zahraa Iszlám Központban, ahol egy osztályban tanított, azt mondta, hogy amikor a Korán a feleségverésre utal, akkor az egy olyan verést jelent, amely nem okoz fájdalmat, és amit egy sewak fogkefével kell végrehajtani. Elmagyarázta, hogy a „verés” célja az, hogy egyértelművé tegye a feleség számára és emlékeztesse őt arra, hogy rosszul viselkedett, és hogy csak akkor kell ezt megtenni, ha a szóbeli felszólítás és az ágyban való magára hagyás hatástalan volt abban, hogy megváltozzon a viselkedése. Al-Sheraa imám összehasonlította a „verést” azzal, mint amikor egy gyerek kezére csapnak, amikor az meg akarja érinteni az elektromos csatlakozót, vagy valami veszélyes ételt akar fogyasztani. A videót 2019. május 27-én töltötték fel az Az-Zahraa Iszlám Központ YouTube-csatornájára.


A
videó leirata:

A
Korán-versben [4:34], amelyet az emberek azért idéznek, hogy az iszlámot
támadják, azt állítva, hogy az iszlám megengedi a feleségverést… Ki mondja,
hogy az „üsd őket” azt jelenti, hogy a verésnek fájdalmat kell okoznia?

Mohamed
próféta megmagyarázta ezt a Korán verset. Azt mondta, hogy a „megverni őket”
azt jelenti, hogy egy sewakkal verni meg őket. A sewak egy ágacska, amit a
fogak tisztítására használnak… szóval ez a sewak. A verésnek nem az a célja,
hogy fájdalmat okozzon. Az iszlám jogtudomány szerint, ha megvered [a
feleséged],

és
testének bármely része piros lesz, akkor kártérítést kell fizetned.

Milyen
verés nem okoz fájdalmat? [A próféta] azt mondta, hogy a verés célja az, hogy
emlékeztesse a feleséget arra, hogy rosszul viselkedett, azután, hogy a szóbeli
figyelmeztetés nem változtatta meg. Először a férj követi azt az utasítást,
hogy „hagyd magára az ágyban”. Hátat fordít a feleségének. De mi van, ha a feleség
azt mondja: „Jobb is ez így, látni sem akarom az arcodat. Fordulj csak meg!”? A
férj ekkor rendreutasíthatja a feleségét, visszautasíthatja, hogy beszéljen
vele…

De
mi van akkor, ha a feleség azt mondja: „Nem érdekel!”? A szóbeli figyelmeztetés
sem segített a nőnek. Csakúgy, mint amikor a gyermek próbálja megérinteni az
elektromos csatlakozót vagy a tüzet … Mit csinálsz? Akkor ráütsz. Ez olyan,
mint amikor a gyermek felvesz valami veszélyes dolgot, és készen áll arra, hogy
megegye… Emlékeztetőként megütöd a kezét. Ez egy emlékeztető és a dolgok
letisztázásának eszköze. Ezt jelenti a verés.[Korán 4:34] Allah a férfiakat felsőbbrendűnek teremtette a nőknél, mivel a férfiak a vagyonukat a nőkre költik, és támogatják a nőket. Ezért az erényes nő szófogadó, és őrzi a mások számára láthatatlan részeit, mint ahogy Allah vigyáz azokra. A lázadónak tűnő nőket először intsétek meg, majd küldjétek őket külön ágyba, végül verjétek meg őket. Ha ezek után engedelmessé válnak, akkor ne tegyetek mást; Allah bizony magasztos és nagyszerű!

[Korán 38:44] Végy a kezedbe egy zöld pálcát és azzal verd
meg
! És ne szegd meg fogadalmad!


Az utazó támasza saría útmutató az engedetlen feleséggel való bánásmódról:

[m10.12] Ha a férj észreveszi feleségén az engedetlenség jeleit, akár a szavak szintjén: amikor a nő barátságtalan választ ad olyan helyzetekben, amikor udvarias szokott lenni, vagy amikor a férfi ágyba invitálja, amit a feleség a szokásos viselkedésétől eltérően visszautasít; akár a cselekedetek szintjén: amikor a feleség idegenkedik tőle, holott előtte kedves és vidám volt; akkor először szóban kell figyelmeztetnie az asszonyt, mielőtt tartózkodna tőle vagy megverné, mivel lehet, hogy a feleségnek van mentsége. A figyelmeztetés például lehet a következő „Féld Allahot az engem illető jogok miatt!”, vagy el lehet magyarázni, hogy az engedetlenség érvényteleníti a férj kötelességeit: megvonhatja asszonyától támogatását, valamint nem köteles előnyben részesíteni a többi feleséggel szemben. Vagy akár közölni lehet vele, hogy a férjnek való engedelmesség vallási kötelezettség. Ha a feleség engedetlen, a férj tartózkodhat az együtt alvástól (közösüléstől), és visszautasíthatja a beszélgetést, továbbá megütheti a feleségét, de csak olyan módon, hogy ne okozzon kárt, vagyis nem okozhat zúzódást, nem törhet csontot, nem sebezheti meg és nem okozhat vérzést. A másik arcul csapása törvényellenes. Az asszonyt meg lehet verni, ha egyszer vagy többször volt engedetlen, habár némely enyhébb vélemény szerint, csak akkor lehet megütni, ha az asszony ismételten engedetlen.


Nem számít, hogy a feleségverést hogyan magyarázzák az iszlámban (csak egy sewakkal vagy máshogy), egy nő számára nagymértékben lealacsonyító, ha gyerekként kezelik. Egy demokráciában a nők és férfiak egyenlőek. Azok az imámok, akik a fentieket javasolják, a családon belüli erőszakot támogatják.


Detroit Imam Bassem Al-Sheraa: Wife-Beating Serves to Remind Her That She Misbehaved | MEMRI
Detroit Imam: wife-beating serves to “remind her she misbehaved” | JihadWatch

Print Friendly, PDF & Email