Hol vannak a mérsékelt muszlimok?


Minden egyes, a Nyugat ellen történő dzsihádista terrortámadás után, a politikusok biztosítanak minket afelől, hogy ez az eset nem képviseli az iszlám valós természetét. Sosem felejtik el megemlíteni, hogy „az 1,6 milliárd muszlim túlnyomó többsége ugyanolyan törvénytisztelő polgár, mint a többi monoteista hit képviselője”, vagy „csupán egy kis csoport vesz rész a terrorban” és hogy az „iszlám a béke vallása”. Továbbá azt is mondják, a muzulmánok túlnyomó többsége mérsékelt nézetekkel rendelkezik.

De mit jelent ez? Mennyire mérsékeltek a mérsékelt muszlimok? Figyelembe véve az iszlám fenyegetését, lássuk be, hogy ez jogos kérdés.

Hadd kezdjem ennek megválaszolását azzal, hogy elmesélem a saját történetemet. Egy középosztálybeli muszlim családban nőttem fel, Kairóban. Úgy nőttem fel, hogy azt mondták nekem, hogy „minden nap, amely egy iszlám nemzetben kalifátus nélkül telik, bűnös nap”. Hogy a „muszlim világ kudarcai és gyötrelmei akkor kezdődtek el, amikor mi muszlimok felhagytunk a hitetlen nemzetek elleni háborúval és azok leigázásával”. Hogy a „jólétünk attól függ, hogy új földeket hódítunk meg és minél több embert térítünk meg”. És, hogy „mindenkinek, aki elhagyja a muzulmán hitet, meg kell halnia”. Arra is emlékszem, hogy a tanáraim és a mecset imámja hogyan reagált, amikor megtudtuk a híreket szeptember 11-éről: örömmel.

Az én tapasztalatom tipikus, de közvélemény-kutatási adatokkal is alátámasztom. A Pew közvélemény-kutató alapján az egyiptomi muszlimok 88%-a, a pakisztáni muszlimok 62%-a, a jordániaiak 86%-a és a nigériaiak 51%-a gondolja úgy, hogy azok, akik elhagyják az iszlámot, megérdemlik a halált. Hasonló számok jönnek ki a házasságtörők megkövezését illetően, továbbá, hogy súlyosan meg kell büntetni azt, aki kritizálni meri Mohamedet vagy az iszlámot, valamint abban, hogy le kell vágni azoknak a kezét, akik lopnak. Ezek a gyakorlatok az iszlám jog részei, amit saríának hívnak. A dél-ázsiai muszlimok 84%-a, a dél-kelet-ázsiaiak 77%-a, a közel-keleti és észak afrikai muszlimok 74%-a, valamint a szub-szaharai muszlimok 64%-támogatja, hogy a saría legyen az ország jogrendje. Kevésbé drasztikus, de szignifikáns arányok vannak, a Nyugaton élő muszlimok között is.

Továbbá a világ muzulmánjainak többsége úgy véli, hogy az Izrael ellen irányuló erőszak, beleértve az öngyilkos-merényleteket buszokon és éttermekben, jogos.

Mérsékeltnek hangzik mindez?

Mégis, ha valaki itt Nyugaton felhozza ezeket a kellemetlen igazságokat, számíthat rá, hogy iszlamofóbnak bélyegzik, iszlámgyűlölőnek.

Ismét, a történetem tanulságos.

2015 februárjában azok, akik nem értettek egyet azzal, amit mondok, sikeresen megakadályozták, hogy felszólaljak a Swarthmore Egyetemen. Néhányan közülük olyan muszlim nők voltak, akik beleillettek abba a képbe, hogy jól beszél angolul, nem visel fejkendőt és fiatal „mérsékelt” muszlim nő. Egy másik beszédemen, a Temple Egyetemen másnap, ugyanezeknek a „mérsékelteknek” ez nem nagyon sikerült. Néhányuk sajnos újságírónak készül.

Nem iszlamofób megállapítani azt a tragikus tényt, hogy jelenleg a muszlim világban a rossz elképzelések és hiedelmek uralkodnak. Ezért van az, hogy „mérsékelt” muszlimok milliói nem kelnek fel egy emberként elítélni az iszlám terrort. Mivel a „mérsékelt” kifejezés, ahogy azt mi értjük, nem igen vonatkozik rájuk. Ha a „mérsékelt” azt jelenti, hogy tolerálod a szólásszabadságot, a vallásszabadságot, a szabad sajtót, a nők és a melegek jogait, akkor bizony a „mérsékelt” muszlimok kisebbséget alkotnak. Természetesen léteznek. Több millióan vannak. De a hívő muzulmánok között közelében sincsenek a kritikus tömegnek. A Nyugat és az iszlám értékrendje, ahogyan azt a muzulmán világban, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Dél-Ázsiában és egyre inkább Európában is gyakorolják, nem kompatibilis. Attól még, hogy ezt a nyugati politikusok letagadják, nem változtat a valóságon.

Ezek a rossz elképzelések és hiedelmek adják a táptalajt a „radikális” iszlám növekedéséhez. Ennek tagadása csak megakadályoz minket abban, hogy hatékonyan lépjünk fel az iszlám terror ellen, és azoknak a hősies muszlimoknak is ártunk vele, akik valóban mérsékeltek. Amíg nem mondjuk el az igazat az iszlámról – persze tiszteletteljes hangvételben –, addig az egyetlen egy megoldás az iszlám terror ellen nem születhet meg. Ez pedig, hogy az iszlám megreformálja önmagát. Hiszem, hogy ez a változás lehetséges. De csak magán az iszlámon belül. A Nyugat részt vehet ebben, de csak akkor, ha szembenéz az igazsággal, és kimondja azt. Minél előbb végbemegy mindez, annál jobb lesz nekünk is.

Print Friendly, PDF & Email

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=11787

Bejegyzés: on 2019. okt. 4.. A bejegyzés kategóriái: Iszlám, Legfrissebb. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

fascistbook

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes