Ezért a filmért öltek a muszlimok: FITNA – Geert Wilders filmje

Geert Wilders holland parlamenti képviselő 2008-as rövidfilmje. A film célja bemutatni, hogy a Korán arra utasítja követőit, hogy gyűlöljenek mindenkit, aki megszegi az iszlám tanításokat. A film azt állítja, hogy az iszlám többek között terrorizmusra, antiszemitizmusra, valamint a nők és homoszexuálisok elleni erőszakra bátorítja híveit és világuralomra törekszik. A film második fele az iszlám Hollandiára gyakorolt hatásával foglalkozik.

Az arab fitna szó jelentése: „nézeteltérés és megosztottság az emberek között” vagy „megpróbáltatások idején tesztelni a hitet”. Geert Wilders úgy írta le a filmet, mint „egy felhívás arra, hogy megszabaduljunk az iszlamizáció lopakodó zsarnokságától”.

A filmet 2008. március 27-én mutatták be az LiveLeak videómegosztón holland és angol nyelven. A következő nap már el is távolították róla, miután komoly fenyegetést kapott a LiveLeak személyzete. Majd március 30-án ismét visszakerült, miután növelték a biztonságot.

A fitna “hitetlenséget”, sokistenhitet, kísértést jelent — amit a muszlimoknak meg kell semmisíteniük, amíg “a vallás teljesen Allahé nem lesz”. Ez az iszlámon kívül minden más vallási és társadalmi rendszer lerombolásának és eltörlésének előírása, az iszlám uralma érdekében.

Print Friendly, PDF & Email