Közvélemény-kutatások

Közvélemény-kutatások a muszlimok között: Csak elenyésző részük szélsőséges?

koran9_73

A következő közvélemény-kutatások megmutatják számunkra azt, hogy milyen a muszlimok hozzáállása a terrorizmushoz, az iszlám védelmében elkövetett erőszakhoz, a saríához, a becsületgyilkosságokhoz, és a nyugati társadalmakba történő beilleszkedéshez. Az eredmények azért is megdöbbentőek, mert a közvélemény-kutatások többségét olyan szervezetek végezték el, akik abban voltak érdekeltek, hogy kedvező képet mutassanak a muszlimokról.TERRORIZMUS, ISZLÁM ÁLLAM

 

East West University (Banglades) (2016): A bangladesi egyetemi hallgatók 10 százaléka támogatja a terrorizmust. A terrorizmust támogatók több, mint fele (51,7%) jómódú családból származik.

Policy Exchange (2016): A brit muszlimok 48 százaléka nem jelentene egy olyan személyt, aki „összefüggésbe hozható terrorizmussal”.


The Polling Company, The Center for Security Policy Poll (2015):

– Az amerikai muszlimok 25 százaléka gondolja azt, hogy a globális dzsihád részeként igazolt az Egyesült Államokban az amerikaiak elleni erőszak (64% nem ért ezzel egyet).

– Az amerikai muszlimok 29 százaléka (61% ellenében) gondolja elfogadhatónak az erőszakot abban az esetben, ha valaki sértegeti Mohamedet, a Koránt vagy az iszlám hitet.

– Az amerikai muszlimok 51 százaléka (32%-kal szemben) a saría szerint szeretne élni Amerikában. 19 százalék szerint elfogadható az erőszak az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy a saría legyen az ország törvénye.

– Az amerikai muszlimok 24 százaléka szerint jogos erőszakot alkalmazni annak megbüntetése érdekében, aki megsérti az iszlámot, például azzal, hogy ábrázolja Mohamedet.


 

ICM (2016): Nagy-Britanniában 3-ból 2 muszlim nem jelentené, ha terrortámadás előkészületéről szerezne tudomást. Több, mint 100 ezer brit muszlim szimpatizál az öngyilkos merénylőkkel vagy más olyan emberekkel, akik terrorista cselekedeteket hajtanak végre.


Social Trends Survey (2016): A 78 milliós Törökországban tízből egy török (a törökök 9,3%-a, közel 7 millió ember!) nem tekinti terrorszervezetnek az Iszlám Államot, és a törökök 5,4 százaléka (4 millió ember!) egyetért a tetteikkel. 21 százalékuk szerint az Iszlám Állam az iszlámot reprezentálja.


Policy Exchange (2016):

– A brit muszlimok csupán 4 százaléka gondolja úgy, hogy az al-Kaida követte el a 2001. szeptember 11-ei iszlám terrortámadást (31 % hisz abban az összeesküvés-elméletben, hogy az amerikai kormány volt e mögött, 7 százalék szerint a zsidók voltak, 58% nem tudja ki lehetett).

– A megkérdezettek csaknem fele nem jelentené a rendőrségnek, ha kiderülne valakiről, hogy a szíriai terrorizmus támogatója.

– Ötből két ember támogatja a Koránon alapuló saría törvény bevezetését a jogi rendszerbe.

– 40 százalék kedvezőnek tartaná a nemek elkülönítését az osztályokban, és 44 százalék szerint az iskoláknak kényszeríteniük kellene a lányokat a tradicionális iszlám öltözet viselésére.


University of Münster Study (2016):

– A Németországban élő törökök közel fele (47%) gondolja úgy, hogy fontosabb az iszlám saría törvény követése, mint a németé, ha a kettő ellentmond egymásnak.

– Minden harmadik megkérdezett (32%) szeretné, ha a német társadalom visszatérne ahhoz, amilyen a társadalom Mohamed idejében volt, a 7. századi Arábiában.

– 7 százalék (vagyis 210 ezer török muszlim) egyetért azzal, hogy az iszlám terjesztése érdekében megengedhető/igazolt az erőszak (vagyis a dzsihád elfogadható módszer az iszlám terjesztése érdekében).

– A válaszadók 23 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy „a muszlimoknak nem kellene kezet fogniuk az ellenkező nemhez tartozókkal”.

– 33 százalék egyetért azzal, hogy a muszlim nőknek viselniük kellene a fátylat. A megkérdezett nők 31 százaléka viseli is azt.

– 73 százalék egyetért azzal, hogy az olyan “könyveket és filmeket, melyek támadják a vallást és sértik a mélyen vallásos emberek érzéseit, törvényileg be kellene tiltani.”

A tanulmány arra is fényt derített, hogy a törökök és a németek radikállisan eltérő véleménnyel vannak az iszlámról:

– Míg a német-törökök 57%-a társítja az iszlámot az emberi jogokkal, addig a németeknek csupán 6%-a.

– Míg a német-törökök 56%-a társítja az iszlámot a toleranciával, addig a németeknek csupán 5%-a.

– Míg a német-törökök 65%-a társítja az iszlámot a békével, addig a németeknek csupán 7%-a.


The Sun (2015): A 2015-ös párizsi iszlám terrortámadást követően végzett közvélemény-kutatás szerint Nagy- Britanniában minden negyedik muszlim szimpatizál azokkal, akik az Iszlám Államért harcolnak.


BBC Radio (2015): A brit muszlimok 45 százaléka szerint azok akik azt prédikálják, hogy a Nyugat elleni erőszak jogos, a muszlim fősodor véleményét képviselik.


Hurriyet Daily News / Metropoll (2015): A törökök 20 százaléka szerint a Charlie Hebdo szerkesztősége megérdemelte a halált, amiért kigúnyolták Mohamedet.

A válaszadók 43,6 százaléka szerint meg kell büntetni azokat, akik sértegetik az iszlámot. 51 százalék gondolja úgy, hogy az iszlámot nem kell megreformálni (37 % szerint kell).


Al-Jazeera Poll (2015): Az al-Dzsazíra arab televízió közvélemény-kutatása szerint a 38000 válaszadó 81 százaléka támogatja az Iszlám Államot.


ICM (Mirror) Poll 2015: A brit muszlimok közel fele támogatja az Iszlám Államot. A teljes brit lakosságból 1,5 millió ember.


Clarion Project Study (2015): Az arab világban legalább 42 millió ember szimpatizál az Iszlám Állammal (az arabok 11,5 százaléka).


Palestinian Center for Policy and Survey Research (2015): A palesztinok 2/3-a támogatja az izraeli civilek ellen elkövetett késeléses terrortámadásokat.


Palestinian Center for Political Research (2014): A palesztinok 74 százaléka Gázában (és 70% Ciszjordániában) támogatja a Hamasz terrorakcióit.


ICM (2014): A franciák 16 százaléka támogatja az Iszlám Államot, a 18-24 éves teljes francia lakosság 27 százaléka (feltehetőleg a francia muszlimok teszik ki ezt a létszámot). A teljes brit lakosság 7 százaléka van kedvező véleménnyel az Iszlám Államról. Németországban ez a szám 3-4 százalék.SARÍA

 

Arab Observatory of Religions and Freedom, Sigma (tunéziai közvéleménykutató intézet), 2016:

– Az Egyiptomiak csupán 39 százaléka ítéli el a vallási szélsőségességet.

– Tunézia kivételével Észak-Afrika nemzetei előtérbe helyezik muzulmán identitásukat a nemzeti felett. Algériában a megkérdezettek 58,5%-a, Marokkóban 52,8%-a, Líbiában 63,2%-a, Egyiptomban 55,3%-a, Tunéziában pedig 37,6%-a gondolja magát inkább muzulmánnak, mint az adott ország polgárának, arabnak vagy berbernek. “Az iszlámhoz való tartozás átvette az arab identitás helyét.”

– A libiaiak 79 százaléka gondolja úgy, hogy az ország jogalkotásának a saríán kell alapulnia, Algériában ez a szám 63%, Egyiptomban 60%, Marokkóban 55%, míg Tunéziában 23%.


BBC (2015): A Charlie Hebdo elleni dzsihád támadás követően végzett közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a brit muszlimok 27 százaléka nyíltan egyetért a karikaturisták elleni erőszakkal. További 8 százalék nem válaszolt.


Motivaction Survey (2014): A fiatal holland törökök (18-34 évesek) 80 százaléka szerint semmi rossz nincsen a nem hívők ellenei dzsihádban vagy szent háborúban.


Die Presse (2013): Muzulmán tanárok között végzett közvélemény-kutatás a következő eredményt hozta: 8,5% szimpatizál az iszlám terjesztésének érdekében elkövetett erőszakkal, 18,2% szerint halált érdemel, aki elhagyja az iszlámot, 14.7% elleni az osztrák alkotmányt, 13,9% szerint az iszlám tiltja a szavazást, 28,4% szerint nem lehetséges egyszerre muzulmánnak és európainak is lenni, 21,9% ellenzi a demokráciát.


Terrorism Research Institute Study (2011): 100 amerikai mecsetben végzett kutatás azt találta, hogy ezen mecsetek 51 százalékában voltak nagyon erőszakos szövegek. A mecsetek 30 százalékában voltak “csak” ‘mérsékelten szélsőséges’ írások, és 19 százalékban voltak ‘nem-erőszakos’ szövegek. A nagyon erőszakos mecsetek közül mindegyik bátorította a hívőket arra, hogy tanulmányozzák az erőszakos anyagokat. A ‘nagyon vagy mérsékelten erőszakos’ mecseteknek több mint 19 százalékában voltak olyan anyagok, amelyek a terror pénzügyi támogatására szólítottak fel. Az összes mecsetbe járó háromnegyede látogatta a ‘nagyon erőszakos’ mecseteket. Tehát a legtöbb gyülekezeti tag a ‘nagyon szélsőséges’ mecseteket preferálja. A hívők kb. egyötöde járt ‘mérsékelten erőszakos’ mecsetekbe. És harmincból egy – azaz csak 3 százalék járt ‘nem erőszakos’ mecsetbe. Lásd még: Gavin Boby: A mecsetek valójában katonai támaszpontok


Beilleszkedés

 

BBC (2016): Belgiumban a börtönlakók 35%-a muszlim, a nem-muszlimok között ez az arány csupán 6%.


Ifop, Institut Montaique (2016): Franciaországban négyből egy muszlim (24%) támogatja a teljes testet és arcot eltakaró burka viselését. 80 százalék szerint halal ételnek is lennie kellene az iskolákban.


The Sun (2016): Nagy-Britanniának 5 százaléka muszlim, de ők teszik ki a legveszélyesebb bűnözők 20,8 százalékát.


Middle East Forum (2015): Franciaország 64000 börtönlakójának 60 százaléka muszlim (a muszlimok a francia lakosság 8 százalékát alkotják). Egy 2011-es Pew felmérés szerint az Egyesült Államokban ez az arány 9% (Amerikában a muszlimok a lakosság 0,8%-át alkotják).


Rágalmazás Elleni Liga (Anti-Defamation League, ADL), 2015: A nyugat-európai muszlimok 55%-a antiszemita. A belga muszlimok a legantiszemitábbak, 68%-kal (az ország átlaga 21%). Németországban ez a szám 56% a muszlimok között (az országos átlag 16%). Franciaországban 49%. (17% az országos átlag.)


CNN (2013), Amman (Jordánia): Az ammani fiatalok 33,4 százaléka jogosnak tartja a becsületgyilkosságokat. A fiúknál ez az arány 46,1%, a lányoknál 22,1%.

„A szélsőségesek kis csoportjának” mítosza | Ben Shapiro