Válás

Válás

 

Elválhat egy muszlim férfi a feleségétől úgy, hogy háromszor azt ismétli: „Elválok tőled”?

Igen. Ezt a gyakorlatot úgy nevezik, hogy talak (válás) vagy „háromszoros talak”.

Bármikor, amikor egy nő nem menstruál, a férje elválhat tőle úgy, hogy azt mondja, „elválok tőled, elválok tőled, elválok tőled”, gyakorlatilag utcára rakva ezzel a nőt és megteremtve a lehetőségét annak, hogy a férfi új feleséget találjon magának.


 

Az iszlám jog ezen része a hadíszon és a Korán kreatív értelmezésén alapul. A Muszlim hadíszgyűjtemény 9:3493 egyike annak a néhány hadísznak, amiben egyértelmű, hogy Mohamed gyakorolta a háromszoros talakot és jóváhagyta követőinek is, hogy ezt tegyék.


 

Megjegyzések:

Néhány iszlám tudós úgy gondolja, hogy nem helyes egyszerre kimondani a három válást, hanem időnek kell eltelni közöttük.

A muzulmán világban nőjogi csoportok az árral szemben haladva megpróbálják megakadályozni a kormányokat, hogy elismerjék a háromszoros talakot (néhány mérsékeltebb országban viszonylagos sikerrel), de az iszlám bíróságok mindig is tiszteletben fogják tartani ezt a gyakorlatot.

Az iszlám jog szerint, ha egy házasságot elháltak, a nőnek nincs joga a férje engedélye nélkül elválnia tőle, még akkor sem, ha valamilyen oknál fogva a férj hajította ki.

Lásd még. Robert Spencer: Az iszlám elnyomja a nőket